Zmrzlina Carte D´OR

Mám před sebou krabičku zmrzliny Carte D´OR - vanilka, četla jsem v diskuzích, že je obsažen lepek. Když čtu ve složení, tuto informaci nenacházím- složení: obnovené odtučněné mléko, cukr, glukózo-fruktózový sirup, kokosový olej, glukózový sirup, voda, dextróza, sušená syrovátka, stabilizátory (karubin, guma guar, karagenan), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), aromata, kousky vanilkových lusků, barvivo (karoteny). Kde se, prosím, lepek skrývá??? Mám problém se spoustou takových výrobků, raději vždy hledám větu Bez lepku, ale třeba se zase tímto zbytečně okrádám o spoustu sortimentu...

Dobrý den, ve složení výrobku musí být povinně uvedeny alergeny podle nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům - celiaky zajímá lepek, takže obiloviny obsahující lepek. Musí být i vyznačeny, aby bylo na první pohled patrno, že ve složení alergeny jsou. Označení Bez lepku je podle prováděcího nařízení komise (EU) č.828/2014 o požadavcích na informace o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům. Jedná se o dobrovolnou informaci, takže záleží na výrobci, jestli ji použije nebo ne. Takže pro Vás je rozhodující to, jestli ve výrobku je uveden alergen, ne jestli je označen bez lepku. To by sice bylo pro nás lepší, ale ne všechny výrobky jsou takto označeny. Najdete to na výrobcích, které jsou vyrobeny speciálně pro celiaky. Máte pravdu, že byste se ochudila o velkou šíři výrobků.

Velmi děkuji za odpověď, paní Dlabalová. Já se snažím stále najít "zakopaného psa", protože dietu držím, všechno čtu, ale nemám dobré výsledky krevních testů, stále tvořím protilátky proti lepku a objevila se mi po 5 letech držení diety Duhringova dermatitida. Takže mi doktor tvrdí, že dělám někde dietní chybu. Například jsem četla složení Javořických párků, nenašla alergen, snědla je... Potom jsem se podívala na internet a tam u nich bylo psáno, že pšenici obsahují a byla tučně vyznačena. Také jsem třeba nevěděla, že modifikovaný škrob - kečupy, majonézy, dresingy - obsahují také lepek. Jaký ještě jiný název může být pro pšenici - lepek? Já se v tom zkrátka stále nemůžu zorientovat, často chodím do zdravých výživ a nechám si poradit, ale raději bych věřila sama sobě, neboť věta: no, podle složení by tam lepek neměl být... Například na sojové omáčce Sunfood Yamato shoyu je ve složení psaná pšenice a na konci je BEZ LEPKU, prý to bude asi chyba na etiketě...

Dobrý den paní Kopecká, s modifikovaným škrobem je to stejné jako se škrobem - pokud je jeho původ s lepkem, musí to být vyznačeno. Pak je ale deproteinovaný pšeničný škrob, ve kterém byl lepek technologickým zpracováním snížen pod hranici povolenou pro lidi na bezlepkové dietě. Takže ten můžete a je součástí řady speciálních bezlepkových směsí. To, že na některých výrobcích můžete najít informaci obsahuje lepek - gluten - a zároveň označení BEZ LEPKU je pravda. Pak ale obsah lepku musí splňovat limit pro označení BEZ LEPKU tj. do 20 mg. To je třeba právě případ sojové omáčky. Uznávám, že to není zrovna jednoduché, Nejlepší by bylo, kdyby vhodné výrobky byly označeny např. logem přeškrtnutého klasu, který by zaručoval, že obsah lepku je pod povolenou hranicí, ale bohužel to tak není. Logo nesou jen některé výrobky a většinou jsou ty, které jsou speciálně připravené pro bezlepkovou dietu. Jestli chcete, napište nám na naši adresu a pošleme Vám informační brožuru Bezlepková dieta - Jde to i bez lepku.

Mockrát děkuji za další odpověď! Myslím, že už se orientuji zase o něco lépe, tak už jen aby to bylo znát i na dalších kontrolních výsledcích... Za brožuru budu moc ráda! Lucie

Přidat příspěvek do diskuze