Zdravím všechny zpřízněné duše, které zkoušejí gfcf dietu.Máme tříletého syna ˇStěpánka s diagnozou atypický autismus.Od srpna 2002 držíme gfcf dietu a ačkoli se nemůžeme chlubit převratnými výsledky,pokroky rozhodně děláme.Syn lépe spí, je soustředěnější, veselejší a vnímavější.Začal funkčně používat hračky, má větší zájem o okolí a ve školce se zapojuje téměř do všech činností.Poslední dobou dělá velké pokroky ve verbální i neverbální komunikaci.Pokoušíme se teď přesvědčit nějakého dětského gastroenterologa, aby s námi seriozně spolupracoval, pokud to vyjde, rádi poskytneme kontakt.Ozvěte se, uvítáme jakékoli informace a rady a naopak se rádi podělíme o všechny naše zkušenosti.Držím všem palce a vydržte-ze začátku je to o nervy, ale stojí to za to.
Vloženo 08.01.03 20:40
Ahoj Petro,
zdravím tě z Ostravy a ráda se něco dozvím od tebe, jak probíhá život s autistou. Mám doma čtyřletého vnuka a dnes přijel z Motole, kde mu zkoumali jeho druh autismu. Je to naše lásenka, a tak se mu snažíme pomoci kde se dá. budu ráda za každou radu. Jo a ještě mi prosím zašli přesnou minutu narození a samozřejmě také datum, udělám horoskop a jsem zvědavá na některé podobné vazby jako u našeho Románka. Jo a Dcera se také jmenuje Petra.
Tak ahoj a měj se lépe než dosud.
Vl..........
Vloženo 04.03.05 21:38
ano
Vloženo 04.03.05 21:39
Ahoj, zdravím všechny, kdo mají podobné nebo stejné problémy jako já. Mám syna, kterému je 11, od malička tvrdily odborníci, že je u syna pouze porucha chování ( vystřídal 3 mateřské školy, čtyři základní ). Teď máme diagnostikovaný atypický autismus. Filip pokud je ve škole, má samé jedničky,speciální školy vyučují pouze jako pomocné (jsou plně obsazeny), nebo zvláštní. V základní škole má problémy v kolektivu , dostali jsme přiděleného asistenta. V současné době je v psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě, nevím, co s ním bude až se vrátí, ve škole ho nechtějí a já jako matka ho do ústavu nedám
Vloženo 06.05.05 21:42
Ahoj Věro,
Tvůj Filip má stejné potíže jako můj syn Ondra.Je mu teď 18 let a prvním rokem studuje střední školu. Od narození se choval podivně,ale lékaři tvrdili,že ho neumím vychovávat. V 5 letech dostal diagnozu těžké poruchy chování s autistickými rysy a bylo vymalováno. Do školy ho nechtěli,protože odmítal komunikovat a v kolektivu dětí dělal problémy a byl i agresivní. Jediná rada zněla : dejte ho do ústavu,je neperspektivní.Na moje naléhání ho vzali do pomocné školy,pak do zvláštní,speciální a nakonec díky televizi i do normální základky. Měl samé jedničky,ale s komunikací pokulhával.Třikrát musel být dlouhodobě hospitalizován na psychiatrii,protože ho nikdo nezvládl.Musela jsem hodně bojovat,aby měl šanci jako ostatní děti,byla jsem s ním doma,chodila s ním do školy a učila ho,jak se chovat v lidské společnosti a zároveň okolí,jak se chovat k synovi.Bylo to dost obtížné, ale vyplácí se to.Syn v 18 nastoupil na průmyslovku,zvládá to s obtížemi, ale má podporu v některých kantorech a spolužácích.Dodnes nerad komunikuje, je dost prchlivý a nesnášenlivý,ale začíná si uvědomovat důsledky svého chování a dovede i zabrzdit.Posudková komise ho léta uznává jako postižené dítě a má průkazku ZTP.Je s ním náročný život, ale jsem strašně pyšná matka,že se snaží vyrovnat se svou nemocí i on sám,a že jsme dosáhli takového úspěchu navzdory všem pochybám.
Věro,nic nevzdávej,neustále se svým synkem pracuj,donuť školství,ať poskytne synkovi adekvátní vzdělání,budeš z něj mít jednou určitě velkou radost,co všechno všechno překonal a zvládl.
Já sice stále řeším situace,že je Ondra nevychovaný a drzý a obtížný,ale to je spousta jiných lidí a jsou zdraví.Svět už si bude muset zvyknout na to ,že jsou i takhle nemocné děti a že patří mezi nás.
Držím Ti palečky,přeju pevné nervy a budeš-li mít chuť, ozvi se.
Vloženo 07.05.05 12:18
Dobry den, muzete mi, prosim, napsat, jak se to u vasich deti projevilo? nase mala chodi po spickach, je vztekla, neumi si moc hrat a moje matka tvrdi, ze tohle jsou jasne priciny. Dekuji moc Irena
Vloženo 20.07.05 22:03
Hezký den,
všechny Vás tady zdravím.Na Vaše stránky jsem se dostala náhodou,jedna maminka se o nich zmínila na http://www.pobforum.wz.cz.
Jsem maminkou v lednu 15-ti letého syna Robina,jehož dg. je tzv. syndrom Cri du Chat,syndrom kočičího křiku.Je to zhruba rok a půl stará záležitost,kdy naše neuroložka konstatovala,že se u něj projevují autistické rysy,a tak ve škole,do které chodí,jednou v týdnu navštěvuje autistickou třídu.Byla jsem velmi překvapena,když jsem se na našem pob foru dočetla,že snad utisti mají nějakou dietu,že lepek funguje na jejich mozek jako "opiát" atd.
Jsou to pro mě úplně nové informace,nikdy jsem o ničem takovém neslyšela,vůbec nám nikdo žádné vyšetření nedoporučil.A proto bych chtěla požádat o pomoc a radu Vás zúčastněné.
Děkuji,Andrea Mayerhoferová.
Vloženo 28.11.05 15:55
Dobrý den
určitě jste našla spoustu odkazů a informací, zkušeností s dietou jak našich tak zahraničních rodičů na těchto velmi užitečných stránkách. Lékaři o tom velmi neradi slyší. Snad právě proto, že takto lze dětem pomoci?! To už je ale věc jejich přístupu, ochoty, svědomí.
Podstatné je, že se dá GFCF dietou hodně upravit.
Přeji hodně úspěchů, optimismu a vytrvalosti. Milena Němcová
Vloženo 15.04.06 14:51
Ahoj Dušane!
Je skvělé,že ses ozval..,vychovávat autistu je velmi náročné a to především na psychiku.Přesto nejsem zastáncem bití a své dítě vůbec fyzicky netrestám.Chtěla bych tě jen trošku opravit,jak píšeš "Vy nerozumíte nám"...Věř mi,že kdo má autistické dítě a vychovává ho a je s ním denně,moc dobře tomuto problému rozumí..Dokáže se vcítit do duše autisty.Autista to má v životě velmi těžké,ale zároveň to mají těžké i rodiče,kteří tyto děti vychovávají.Je mi moc líto,že jsi byl ze strany rodičů nepochopen a často bit..já se budu maximálně snažit,abych svou dceru co nejlépe připravila do života a moc přeju všem autistům,aby měli ze strany rodičů a okolí co nejvíce pochopení a podpory..Moc zdravím a přeji hodně štěstí..
Vloženo 17.12.08 01:07
Ahoj Petře,
na mé dětství se snažím zapomenout, protože ho nepovažuju za to nejlepší období mého života. Ne vždy jsou to příjemné vzpomínky. Do školky jsem chodil jen chvilku, nedokázal jsem si hrát s ostatními dětmi. V první až čtvrté třídě jsem se dost nudil, většinu učiva jsem zvládal bez problémů, takže jsem spíše vyrušoval a dostával poznámky, v tělocviku mi hry jako fotbal připadaly dost nesmyslné a tak jsem většinu času strávil v brance nebo někde v pozadí, abych nerušil. Kromě běhání na dlouhé tratě a lehsedů jsem neměl rád atletiku. Problémy s vývojem řeči jsem neměl, spíše byl problém vyjádřit se tak, aby ostatní pochopili, co vlastně chci říct. Tento problém mám dodnes. Mluvím, ale dávám přednost psanému projevu než ústnímu, protože při psaní mám více času na přemýšlení. Naučit se nějaký cizí jazyk byl docela problém na střední škole, protože mne to vůbec nezajímalo. Ale když jsem sám chtěl, tak to pro mne nebyl problém naučit se jazyk. Nejlépe jsem se naučil jazyk až v zahraničí. Dnes po těch mnoha letech v zahraničí, je nerozpoznatelné, že pocházím z jiné země. Právě naopak, zapomínám mnoho slov v češtině.
Fixaci na předměty jsem měl, ale nesměl jsem spát s mým mědvědem, protože to byla "jen" hračka. Dodnes je jeden můj velký plyšák, cca 120cm, nedílnou součástí mého života, a pokud nejsme s partnerem spolu, mám plyšáka u sebe v posteli. Do práce si ho samozřejmě nenosím, ale pokud jedu někam na dovolenou nebo na pár dní pryč, tak bez něj to nejde. Byl jsem fixován na mého dědečka a ještě jsem měl moc rád jednu paní, která když přišla na návštěvu, tak rozstříhala všechny šňůry, pásky, hadice, důtky a jiné výchovné nástroje, které si rodiče na mne vyráběli, polámala nebo "ukradla" velké vařechy a vždy při tom říkala "tak by to teda nešlo!".
Nemám žádnou léčbu, žádné léky. Nemám žádné psychické problémy, jsem hodně klidný. Jediným problémem jsou občas bolesti, na které nepomáhají léky od bolesti a problémy s motorikou.
Omlouvám se, že odepisuji tak pozdě, ale ozvalo se mi více lidí a já nedokážu odepsat všem rychle a pohotově, napsat mejl nebo odpověď je pro mne záležitost několika hodin. Proto, prosím, nebudu už odepisovat v této diskuzi na dotazy. Bylo to poprvé, kdy jsem někdy někde do diskuze něco napsal a dnes vím, že už to víckrát neudělám. Všem, kterým jsem ještě neodpověděl, se omlouvám, není v mých silách odpovědět nebo reagovat na všechny dotazy. Napsání tohoto příspěvku mi právě teď zabralo 87 minut. Děkuju za pochopení.
Vloženo 04.01.09 03:25
Nazdar Dusane,
dekuji za tvuj prispevek. Taky mi nekdy dlouho trva nez najdu ta spravna slova a psat v cestine je pro me nekdy poradna fuška a s jinými jazyky jsem na tom jeste hure :-)
Myslim, ze tvuj druhy jazyk bude anglictina a tak bych ti doporucil se podivat na nektere video z posledni DAN konference. Treba na prezentaci, na kterou se ted divam
http://www.autism.com/danwebcast/videoflv.asp?flv=sd08-31-multenvirontoxins_schneider.flv&h=240&w=720&VID=77
Mozna tam muzes najit odpoved na problemy, ktere stale jeste mas (ted myslim i na jinych video prezentaci).
Jeste jednou moc diky a drz se. Treba pokud ti bude nekdy trochu lepe, tak dej o sobe strucne vedet.
Petr
Vloženo 05.01.09 01:45
http://tojesila.cz/cz/s16/c1634-AKTIVITY-CSSD/n2217-Tiskova-zprava-CSSD-1-mistopredseda-strany-Bohuslav-Sobotka
Vloženo 15.10.09 15:57