Rád bych se touto cestou podělil s ostatními o naší zkušenosti po zavadení gfcf diety. Musím říci, že zpočátku žádný pokrok nebyl vidět. Nezaznamenali jsme obrat o 180 stupňů. Ale za poslední 2 týdny udělal náš klučina každý den malý krůček na naší dlouhé cestě. Jelikož rodiče mají někdy tendenci vidět věci jinak než ve skutečnosti jsou, rozhodli jsme se s výjimkou nejbližší rodiny nikomu o dietě neříkat. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Mnoho lidí se nás ptalo, co se stalo s našim synem? Je vnímavější, předevčírem se ve školce dokonce pokoušel zpívat v kolektivu. Dříve něco nevídaného! Včera si sám řekl o čaj celu větou a vedle obrázku sněhurky vyjmenoval čarodějnici. Něco doposud neslýchaného. Musím ovšem uvést, že jsme nenechali vše jenom na dietě a snažíme se o komplexní přístup. Mám tím na mysli:
- gfcf dietu
- podávání doporučených vitamínů, minerálů aj. látek na přírodní bázi
- zooterapie (koupili jsme štěně a zapojujeme syna do jeho péče)
- kineziologie
- speciální pegagogický přístup (zde jsme na úplném začátku)
Takže je velmi obtížné říci, co synovi vlastně nejvíce pomáhá. Musím řící, že na nás velmi dobře působí vliv kyneziologie, kde si terapeutka troufá zbavit syna postupně i diety.
Snažil jsem se také mnoho materiálů nastudovat, abych se blíže seznámil s problémy této nemoci. Všem bych doporučil článek od Stephen M. Edelson, Ph.D., Centrum pro studium Autismu, Salem, Oregon s názvem: Co bych dělal já kdybych byl rodičem autistického dítěte: doporučení na základě zkušeností z 25 letého výzkumu.
Musím říci, že se mi jeví, že jsou američané jednoznačně ve výzkumu nejdále. Velmi zajímavý je také rozvoj aféry ohledně vazby mezi autismem a očkováním tzv. trojkombinací. Už to není jenom názor "nějakých" amatérů. Pro všechny doporučuji:
- Vaccinations Contributing to Rise in Autism? Aired on CNN - November 20, 2002 - 20:00 ET
- Autism and vaccines: Is there a link? Wednesday, December 11, 2002 Posted: 3:22 AM EST (0822 GMT). Zvláště zde se jedná o slyšení ve výboru Kongresu USA ze strany senátora Burtona, jehož vnuk má "získaný" autismus po vakcinaci.
Musím ale uvést, že u nás se očkuje trošku jiná kombinace. Nicméně bližším studiem deníku, který moje manželka vede všem našim dětem i celé rodině, to opravdu hodně směřuje k vazbě na očkování. Náš syn měl velmi alergickou reakci na toto očkování a i když si uvědomím s odstupem času, jak reagoval před očkováním a jaké reakce měl ve 4 letech, tak je mi z toho smutno.
Přeji všem pevné nervy a hlavně výdrž!
Vloženo 17.01.03 07:38
Dobrý den! Zaujal mne váš příspěvek, ačkoliv sama nemám autistické dítě, ale "jen" bezlepkáře. Zooterapie je určitě dobrý směr, ale mám pro vás zajímavý námět- právě ve vámi zmiňovaných USA se k terapii při autismu a příbuzných onemocněních s úspěchem používají fretky (jsou vhodnější než psi, protože netrápí smysly dítěte štěkáním, slintáním,... ale jsou dostatečně jemně vytrvalé). Touto problematikou se hodně zabývá paní Rebecca Stoutová, matka autistického chlapečka, jemuž fretky velmi pomohly. Její stránky : http://wolfysluv.jacksnet.com/ Opravdu Vám moc držím palce!
Vloženo 01.07.03 20:07
Téma autismu a interakcí autistů se psy se zabývá profesionálně v ČR o.s. ELVA HELP. www.autismusapes.estranky.cz - canisterapie - asistenční pes pro autistu - inspirace pro postupy při soužití autisty se psem
Vloženo 10.01.11 21:28