TYTO PŘÍSPĚVKY JSEM PŘELOŽILA Z ANGLIČTINY. V ORIGINÁLE JE NAJDETE NA STRÁNKÁCH http://www.gfcfdiet.com
Jméno: Andy
Věk: 5 1/2
Drží dietu: 9 měsíců
Maminka: Rebecca
Andy byl konečně diagnostikován před rokem. Trvalo to 2 roky a navštívili jsme hodně lékařů, abychom konečně dostali odpověď. Co se týká diety, byla jsem velmi skeptická. Bylo to pro mne těžké uvěřit, že změna toho, co můj syn jí, může znamenat zlepšení. Nyní vím, že jsem se nikdy více nemýlila ve svém životě, jako právě v tomto. Okamžitě mu zmizely tmavé kruhy pod očima, přestal ho bolet žaludek a začal mít normální stolici. Začal si všímat svět kolem sebe a konečně si začal hrát s bratrem. Tři roky jsme se snažili naučit ho hygienické návyky, nyní,co dží dietu, se to naučil za dva týdny,chodí na toaletu doma i ve škole. Za 9 měsíců pokročil vývojově o 3 roky a začal mluvit. Díky dietě a mnohým terapiím se mi můj chlapeček vrátil zpátky. Než jsem se toho dočkala, proplakala jsem hodně hořkých slz, a žádná nebyla sladší než ty, které mne vyhrkly, když Andy minulý víkend sám řekl Santa Clausovi, co si přeje, aby mu přinesl pod stromeček.
REBECCA
Jméno: Claire
Věk: 2 1/2 yrs.
Drží dietu: 1 1/2 years
Napsala: Maminka- Nicole
Claire drží GFCF dietu 1 a půl roku. Claire se jevila, že má infantilní autismus. Ve věku 11 měsíců, když pila mléko, symptomy byly ještě výraznější (kolébání v koutě a mávání rukama). Začali jsme s dietou, když ji bylo 12 měsíců, během 24 hodin přestala mít svůj chronický průjem, měla první normální stolici, pak jí zmizel ekzém, do týdne začala udržovat oční kontakt, nerušeně v noci spát, předtím se budila každých 15 minut, zmizelo kolébání v koutě a mávání ručičkama. Její řeč se skokově vyvinula z úrovně 4 měsíčního dítěte na úroveň 9-12 měsíčního dítěte během 3 týdnů. Jsem šťastná, na poslední kontrole na autistické klinice na universitě nám řekli, že se vyléčila. Již nemá diagnostikované žádné behaviorální symptomy, které spadají do kategorie autismu. Musím říci, že Claire držela GFCF dietu, a taky absolvovala speciální terepii od věku 8 měsíců (PT, OT, řečovou, rozvojovou). Jseem přesvědčena že dieta rozehnala mlhu, která kolem ní vládla a rozvojová terapie ji napomohla osvojit si dovednosti, které zameškala. Neumím vyjádřit radost, kterou jsem pociťovala, když jsem viděla mojí malou holčičku, jak si hraje s jinými dětmi, když poprvé chtěla, abych jí pochovala, když poprvé ukázala a pojmenovala něco z okolí. Vím, že dieta nezabírá úplně u všech dětí a že ne všechny mají tak dramatická zlepšení jako my, ale stojí za to se o to pokusit. Přeji rodičům aby se pro tuto dietu rozhodli co nejdříve, Claire pravděpodobně byla tak úspěšná proto, že jsme začali tak brzy (měla 12 měsíců). Rozhodla jsem se taky nezařadit jí do očkování MMR z důvodu oslabeného imunitního systému. Nevím, zdali i toto napomohlo jejímu vyléčení. Vím ale jedno určitě, že budeme pokračovat ve dietě.
Jméno: Kenneth
5 1/2 roku
GFCF dieta od června 2002
napsala: SheliaRae maminka
V červnu 2002 jsem vám psala ohledně gfcf diety mého syna Kenneth. Pořád děláme další pokroky. Kenneth je v normální školce. Jeho učitel, který ho viděl před dvěma lety, nevěřil vlastním očím, že se tak změnil.
Stala se nám nehoda. Kenneth snědl Burger King na svačinu. JIŽ NIKDY VÍCE SE NÁM TO NESMÍ STÁT !!. Večer již byl velmi hyperaktivní nemohl posedět ani minutu.
Náš bývalý pediter nám řekl, že když si myslíme, že dieta je účinná tak si jí tedy máme držet ... Já jsem mu odpověděla, že si to neMYSLÍM, já to VÍM. Od tohoto lékaře jsme odešli, nyní nás má v péči pediatr, který rozumí vazbě mezi dietou a autismem. Jestliže si myslíte, že držet dietu příliš těžké, věřte mi, že to stojí za to. Uvidíte, že čím déle jí budete dodržovat, tím se vám to bude zdát méně komplikované. Neváhejte, zkuste to, opravdu nemáte co ztratit, a vaše dítě může získat všechno, co ztratilo.
Jméno: Angela
věk: 7
Dietu drží 2 a půl roku
Napsala: maminka Karen
GFCF dieta pomohla mojí cerušce nesmírně. Její rozvoj byl fenomenální, úžasný a nikdo tomu nevěřil. Velmi doporučuji toto dietní opatření všem dětem s autismem a poruchami chování. Angela je šťastná a má ráda jídla, o kterých ví že jí nemohou ublížit.
Ve čtyřech letech byla Angela diagnostikována autimem a její chování se postupně natolik zhoršilo, že jí vyloučili ze školy. Začali jsme s dietou a se speciálním vzděláváním. Po měsící se úplně upokojila a jsí stav odpovídal úplně jinému dítěti. Angela nyní chodí do jiné školy. Učitelka hned vidí, když uděláme dietní chybu a je taky na 100 procent přesvědčená, že dieta je účinná. Jsem jí povděčná za pozornost, kterou nám věnuje.
Jméno: Kenneth
Drží dietu: 2 měsíce
Napsala: maminka Shelia Daniel
Řeknu to úpřimně, byla jsem skeptická, nevěřila jsem že nám dieta může pomoci ... ...
... Potom jsem se rozhodla, že to stojí za to to alespoň zkusit a objednala jsem si dietní balíček. Za dva dny jsme zaznamenali dramatické výsledky. Zmizela chůze na špičkách, postupně přestávaly záchvaty. Když jsem Keneth dávala druhý večer do postele, dal mi pusu, a řekl mi, že mě má rád - podruhé za 5 let. Již toto stojí za tu námahu, co dělám v souvislosti s dietou.
Je mi líto, že jsme tak dlouho váhali, než jsme se pro dietu rozhodli. Nyní jsou to dva měsíce. Jednou jse nám stala dietní chyba, musíme být více opatrní. Keneth rád zkouší všechna nová jídla a nápoje, co mu dáváme. Řekl pokladní v prodejně zdravé výživy: "Nemůžu jíst gluten a kasein, protože bych dostal infarkt"!!!
Znamená to, že chápe spojení diety a svým zdravím. Děkuji vám mockrát, za tu nejskvělejší věc, která se nám přihodila za posledních 5 let!!
Jméno: Brandon
Drží dietu: 6 let
Věk: 11 let
Napsala: Kathryn
Dieta dala Brandonovi život. Nemluvil, neměl žádné sociální cítění, žádnou schopnost učit se, nebyl schopen kontrolovat svůj hněv. Nyní je z něho upovídaný kluk, který nás přivádí každou chvílí k úžasu. Nikdy neříkejte, že schopnosti vašeho dítěte jsou limitované. Brandon překročil všechna naše očekávání, čím výš dáváme laťku, tím výš ji přeskakuje. Příští rok již půjde do "jr. high" a díky dietě ani nemusel do speciální školy..... Nestalo by se tak bez té námahy a práce, kterou jsme vykonali, bez terapie, kterou absolvoval. ale dieta je základem všeho, jenom ona umožní, aby všechno ostatní mohlo být efektivní. Brandon bude autistickým a bude stále čelit tomu, co autismus před něho přinese, ale nyní se již může dotknou i hvězd ...
Jméno: Baxter Berle
Věk: 3 roky 1 týden
Drží dietu: 6 týdnů
Napsala: Julia Berle
Co GFCF dieta udělala s mým dítětem se podobá zázraku. Jeho terapeutka řeči o tom vypráví ostatním maminkám. Jeho poddajnost, ochota, oční kontat, řeč, představivost při hře, to všechno se zlepšilo. Předtím ho nechtěli ve školce ani na 3 dny v týdnu. Minulý pátek mi řekli, že klidně může chodit od pondělí do pátku, jestliže chceme...! Řekli nám, že se změnil ze dne na den. ! Před několika dny jsme udělali dietní chybu a ještě pořád za ní platíme. Užívá taky Nystatin, kvůli kvasinkám. To pravděpodobně má taky svůj vliv. Budu vám dále psát. Děkuji vám mockrát za vaše internetové stránky. MOC nám pomohly.
Julia Berle
Jméno: Cullen
Věk: právě dosáhl 6 let
Na dietě: od července 2001
Napsali: Julie a Brian Galbraith
Jako miminko se Cullen velmi rychle rozvíjel. Velmi brzy seděl a chodil. Dobře se soustředil. Avšak nemluvil. V 18 měsících poznal a ukázal většinu písmen a čísel. Ve 22 měsících byl schopen je uspřádat po pořadí. Rečová terapie přinesla slova ale ve formě echo a řeč byla stále velmi omezená. Měl ekzém a proto jsme mu nedávali mléko, pouze sójové. Nepátrali jsme po diagnóze, tehdy jsme si ještě mysleli, že máme geniálního syna ... Vždy, pokud byl velmi povzbuzen, naučil se tomu, co bylo v jeho vývokji zapotřebí - chodit na nočník, oblékat se, mýt se. Nezajímal se ale o to, co dělají ostatní, byl jakoby užaslý různými věcmi, a pořád zpíval. Nedalo se s ním vést rozhovor, nikdy neměl oční kontakt. Nikdy neřekl Maminko, mám tě rád ... ikdyž jsme ho k tomu nabádali,. Jeho řeč , to byl soubor již vyposlechnutých frází.Po dvou dnech diety pronesl když jsem odcházela: Mám tě rád, mami, ahoj! Od třetího dne se přestal v noci počůrávat. Brzy začal udržovat oční kontakt a začal se ptát. Všiml si a bandana ??? v mých vlasech a komentoval to. Chtěl pomáhat při přípravě snídaně, začal si všímat své vrstevníky. Postupně, po několika letech se srovnaly i jeho senzorické problémy (již si neucpáva uši při hlasitých zvucích, již není vyděšen, když se díva na filmy, již snese vodu na svém obličeji, již se tak lehce nestává aby se přestal kontrolovat. Má pořád výborné poznávací schopnosti jako měl před dietou, plynule čte a má vynikající vizuální paměť.Bohužel, pořád preferuje hrát si sám, a nemá rád dav a hodně lidí pohromadě. Pořád pracujeme na tom, jaká jsou pravidla vzájemné konverzace - mluvit a naslouchat. Pořád rád zpívá. Jsou chvíle, kdy mu splnění jednoduchého úkolu, jako například uklidit ze stolu, trvá až 10 minut, protože jeho pozrnost ruší píseň nebo vizuální představy. Nepřestávame připomínat, připomínat, připomínat ...Jsem hrozně šťastná, že začal mluvit. Jsem přesvědčena, že pokrok který udělal je pouze díky GFCF dietě. Zpočátku se nám zdála dieta obtížná, nyní se již stala součástí našeho života a on to akceptuje. .... Jestliže uvažujete o tom ,zdali začít s dietou, čtěte a čtěte, seberte všechnu svojí energii, entusiasmus a optimismus, aby ste mohli soustředit všechno svoje úsilí k tomu, aby dieta fungovala. Ignorujte kritiku od příbuzných, učitelů, a lékařů. Hledejte oporu v obchodech se zdravou výživou a v časopisech.
(Poznámka editora: Objednejte si časopis naší komunity, staňte se členy GFCF dětského fóra, již tam máme 2600 členů!)
Name: Leo (diagnoza autism)
Věk: 34 měsíců
Dietu drží: od 3.února 2002
Napsali : Paul a Judi Newman
Náš syn Leo má 34 měsícu a je autistický. Byl diagnostikován 9.ledna 2002, jsou to již tři měsíce. Před diagnostikováním trpěl asi rok chronickým průjmem, strašným ekzémem, neměl oční kontakt, nevnímal mojí přítomnost, nesnášel ve své přítomnosti žádné děti, ztratil úplně slovní zásobu, používal již jenom asi 25 slov kolem svých druhých narozenin), často křičel, měl denně záchvaty vzteku - celé hodiny, náš život byl noční můrou ...
Třetího února jsem objevila internetové stránky http://www.gfcfdiet.com a dověděla se o té úžasné dietě. Okmžitě jsme začali. Po 5 dnech se jeho stolice zlepšila a potom jsme identifilovali také soju, jako potravinu, která mu nedělá dobře. Po dvou dnech diety měl konečně normální stolici, ekzem začal mizet, začal udržovat oční kontakt, začal nás vybízet abychom si s ním hráli, opět si vzpoměl na slova Děkuji, které zapoměl, záchvaty se zkrátily z hodin na minuty, a poprvé za dlohé měsíce vypadal konečně, že je šťastný.
Dnes, po 4 měsících, již Leo nemá průjem ani ekzém, již udržuje dlouhý oční kontakt, používa hodně slov, toleruje jiné děti, (ikdyž si snimi ještě nehraje), méně křičí, a jeho kognitivní schopnosti překonaly očekávaní. Leo je pořád autistický, a asi i napořád bude. Chodí po špičkách, mává rukama, pořád má senzorické problémy. Je pořád frustrován svou neschopností řádně komunikovat s okolitým světem. Ale JE MNOHEM LEPŠÍ !! Náš život je méně chaotický, máme nadě¨ji, že mlha kolem něj se rozplyne, Dieta gf/cf/ je opravdu nesnadná ale přináší obrovské dividendy!
Name: Dyson
Věk: 3 roky (dietu drží 1 rok)
Napsala: Randee -maminka
Nikdy nás nenapadlo, že se může dít něco špatného s Dysonem. Prostě jsme si mysleli, že jenom málo ovláda svoje nálady, že je to prostě trochu obtížné dítě. Začala jsem se dovídat ale o možných vedlejších účincích očkování. Přečetla jsem 2 knížky "Vakcíny - jsou opravdu bezpečné a účinné? a další, kterou napsal jedna z maminek "I Don't Want To Be Like Tye", knížka o nepříznivých vedlejších efektech očkování. Když jsem ji dočetla, všechno jsem pochopila, Očkování poškodilo mého Dysona.
Když se Dyson začal sebepožkozovat, začala jsem hledat pomoc na internetu a našla jsem stránky GFCF Kids, které mně přivedly k dalším a dalším informacím. Dočetla jsem se o testu peptidů v moči, a rozhodla jsem se, že ho musíme absolvovat. Po velké válce s naším pediatrem, se nám podařilo test udělat a výsledek byl - velmi vysoká¨hladina peptidů v moči. Naše rodina je vegánska, to znamená, že my nepijeme ani mléko. Znamenalo to, že Dysonove potíže mají příčinu v lepku. (Pravdepodobně by jeho hladina peptidů byla díky kaseinu ještě vyšší, kdybychom jedli i mléčné výrobky).
Náš pediatr nás varoval, abychom nezačínali žádnou dietu, ale já jsem ho naštěstí neposlechla. Okamžitě jsme vyloučili lepek a okamžitě jsme zazanamenali změnu. Konečně začal používat pár slov. Byli mu 2 roky, když jsme s dietou začali a to neuměl ani jedno slovo. Začal zvládat své nálady, přestal se sebepoškozovat, začal poslouchat, když jsem mu četla a hrát si s jinými dětmi. ZMĚNIL SE a pořád se mění k lepšímu..
Pořád jsem o této problematice více a více četla, a dověděla jsem se o rtuti ve vakcínach, poškození střevní stěny, a brain-blood barrieéry.
Nyní jsme ve fázi, kdy pracujeme na vyčištění jeho těla od těžkých kovů, a renovaci střevní stěny a blood- brain-barriery .
Asi mne vedl pánbůh, že jsem našla tyto informace, které úplně zmenily náš život. Jsem tak povděčná za toto poznání a ráda pohovořím s každým, kdo potřebuje pomoc, nebo radu.
Randee
Můžete mi napsat na adresu:
randeesanders@yahoo.com
Jméno: Taylor Owen
Věk 3 1/2 (dietu drží 1rok)
Napsala: Kris Owen - maminka
Taylor byla diagnostikován autismem 20.prosince 2000. Byl to pro nás zničující den, ale současně nám pootevřel mnohé dveře, o kterých jsme nevěděli, že existují. Okamžitě jsem začala číst a studovat. Mnohému jsem se naučila a jsem povděčná za tyto stránky o gluten/casein dietě.
Stalo se to přesně na osmý den po diagnóze, když jsem se o tom dověděla. Navštívila jsem okamžitě prodejnu zdravé výživy, a nakoupila věci, které byli na seznamu bezpečných potravin.Měla jsem štěstí, protože změu stravování akceptovala bez jakýchkoliv problémů.
Když jsem s dietou začli, okamžitě jsme zaznamenali zlepšení - klidný spánek. Před dietou se budila a plakala i 2-3 hodiny. Zdála se být vzdálená ve svém světě, nezjímala se o okolí. Po roku diety již má pravidelně dobrý spánek, vnímá členy rodiny a okolí.
Po roční zkušenosti s dietou jsme si jisti že to stojí za to, vytrvat v dietě. Věřte mi, je to pravda!!! Jednou jsem se rozhodla, že jí dám k obědu jenom 8 cheerios???? a hned jsme poznali, že jsme to neměli udělat. Okamžitě špatně spala. Spala jenom hodinu a pak plakala a plakala... Šli jsme k lékaři, zdali není nějak nemocná, ale zkontroloval teplotu, uši, moč, podíval se do krku a vše se zdálo být normální. Pak nám řekl, že když dítě sní i malé množství jídla, na které je alergické, může to způsobit takové potíže. Trvalo to 2 týdny, než opět začala klidně spinkat.
Děkuji vám za tyto internetové stránky. Vzkaz pro vás, kdo se ještě neumíte rozhodnout, zdali s dietou začít. Mějte otevřenou mysl a zkuste to. Já si neumím představit, co by bylo s Tailor dnes, kdybychom to neudělali.
Kris Owen
Vloženo 31.01.03 09:16
http://www.e-london.cz - doporučuji všem, kteří mají problém zvládat anglickou výslovnost, v moderním prostředí se o Vás budou starat rodilý mluvčí.
Vloženo 26.07.11 00:16