Diskuze: Mí dva synové jsou autisté

« zpět na přehled témat
autor: Karin (karin.pet@seznam.cz)

Ještě jednou tedy napíši problém mých dvou synů-Matěje a Tedeáše, kterým je 13 a 4 roky, a oběma byl diagnostikován autismus(tady ještě dodám, že má každý jiného tatínka). Staršímu Matějovi lehká forma Aspergerova syndromu, Tadíkovi spíše střední stupeň autismu. O Matýskovi jsem to věděla zhruba od jeho devíti let, Tadík se začal měnit tak od druhého roku. I Matěj byl samozřejmě od malička "jiný", již ve třech letech znal krkolomné názvy různých dinosaurů a prozvířet vůbec, uměl písmenka, počítat do deseti ve čtyřech jazycích, a hlavně byl nezvladatelný a hyperaktivní, stále a stále dokola zlobil stejným způsobem, vztekal se, vyžadoval hračku v obchodě, a když jsem mu ji nekoupila, byl schopen mě i uhodit. Věnovala jsem mu veškerou svou energii, trpělivě s ním pročítala leporela a kreslila mu stále stejné obrázky. Takhle nějak to bylo s tím starším.
Tadík se jevil již od miminka "jinak", při kojení mne nepozoroval, neusmíval se. V době, kdy na den stejně stará holčička si obracela hračičky v ruce (zhruba ve třech měsících), které visely na hrazdičce, on na ně jen bez většího zájmu zíral. Někdy v té době jsme zjistili, že mu těká v očích, rozjelo se neurologické vyšetření včetně magnetické resonance, kde fyzicky nebyl žádný nález, takže to bylo uzavřeno jako vrozený nystagmus.
Obracet se začal až v 8-mi měsících, ale okolo roku se zdálo, že vrstevníky dohnal a je vše na dobré cestě, i když v kolektivu dětí se cítil ustrašeně, nezapojil se nikdy do společných her, a spíše se neustále držel mé sukně.
Začal však opakovat slova, naučil se jak dělají zvířátka, zdravil bez upozornění sousedy a skládal věty. Nicméně okolo druhého roku to začalo vše ustupovat, a nyní si Tadík občas o něco jednoslovně řekne, a to až když výslovně není zbytí, spíše mne vždy vezme za ruku a já jdu tam, kam chce, a i když neukáže prstem, co chce, snažím se improvizovat a sem tam se i trefím, on totiž takřka nemluví, nebo respektive neodpovídá na nic, mluví občas, dokonce někdy i v kostrbatých větách, ale to je opravdu výjimečně. Když mu podám do ruky hračku, hodí s ní za gauč, ústřední topení a vůbec do všelijakých škvír, z knih si svého času stavěl komínky, místo toho aby do nich nahlížel. Co to jsou říkánky z jeho úst neznám. Pobrukuje si, hlavně když jí, tak přede slastně a nahlas jako koťátko.
Byla mu zjištěna alergie na bílkovinu kravského mléka, a to asi dost silná, protože poslední dobou zvracel i po požití smetanového jogurtu, který jsme na radu jeho pediatra dávali.
Po přečtení mnoha článků, že by zde mohla pomoci dieta GFCF jsem se rozhodla tuto stravu Tadeáškovi "naordinovat", a dnešek je prvním dnem, kdy papá bezlepkovou a bezmléčnou stravu.
Můžete-li mi někdo poradit ať už s čímkoli, co se tohoto tématu týče, budu vděčná za jakoukoli radu.

Vloženo 17.04.08 15:25

#1 Hana Dvořáková

Vážení rodiče, chtěla bych Vás poprosit o anonymní vyplnění dotazníku k diplomové práci na téma: ,,Logopedická intervence u dětí s autismem v předškolním věku“. Výsledky budou použity jen v rámci této práce. Děkuji velice za spolupráci a Váš čas. https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dEZ3MXd1NjBtc0tnTEZmMDRPZy0zblE6MQ&ifq

Vloženo 03.11.10 15:18

#2 jana lackova (cernousekbubu1@seznam.cz)

ja mam taky syna autistu ale je hodne agresivni a ma sklony k, sebeposkozovani.pokud chcete muzem si dopisovat ahoj Jana

Vloženo 03.11.10 23:09

#3 martin hebert (roky64@seznam.cz)

dobry den mame syna autistu se sklonem sebeposkozovani muzete mi poradit? dekuji

Vloženo 02.01.13 17:03

#4 Zuzana

Karin, kromě lepku a mléka si dejte ještě pozor na cukr a škroby. Co se týče různých druhů mouky, tak jednoznačně nejvhodnější je pro autisty pohankova.

Vloženo 09.01.13 11:05

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.