Diskuze: zaměstnání a dítě autista

« zpět na přehled témat
autor: Gabka (g.mariankova@centrum.cz)

Dobrý den, mám 4,5 letého syna, kterému byl diagnostikován vysokofunkční autismus (asi před půl rokem), takže se sháním po všech možných informacích, pedagogických postupech, dietách, vyšetřeních, čtu příběhy a zkušenosti rodičů atd.a chtěla bych věnovat svému synovi maximální péči (a dcerce dvojčeti také a to je druhý velký problém). Jsem ale zaměstnaná a nevím, jak bychom vše zvládali, kdybych byla doma (navíc zatím Filépek zvládá pobyt ve školce bez větších potíží - velký dík patří paním učitelkám). Chtěla jsem se zeptat vás rodiče autíků, jak to máte doma vy? Chodíte do práce? Zajímá mě to i s ohledem na Son-rice program, o kterém jsem se dočetla a který mě velice zaujal.
Budu ráda, když se se mnou podělíte a pomůžete mi - nováčkovi - nalézt možná řešení problémů. Díky Gabka

Vloženo 10.07.08 00:22

#1 martin (martin.timko@inamil.sk)

Ahoj Gabi.
Na tuto otazku je jednoznacna odpoved.Aspon ja to tak vidim.Som otec 6 rocneho nizkofunkcneho autistickeho chlapceka.Manzelka je s nim doma.Nedokazeme si predstavit kam alebo do akej skolky by sme ho mohli dat aby bolo onho postarane.Ja zabezpecujem chod domacnosti financne a ak pridem domov zase sda venujem chlapcovi a manzelka ma trosku oddych.Nas syn potrebuje neustalu pozornost aby si nieco nespravil a naozaj je to velmi velmi vycerpavajuce.
Po 6 tich rokoch sam manzelka zamestnala v skole pre autistov nakolko je specialny pedagog a tak Samko zacal navstevovat skolku pre autistov.Neviem si ale predstavit ako by to bolo ak by manzelka nebola pedagog a nemoha by si brat syna so sebou.Rodicia takto vynimocnych deti to moju avela ovela tazsie ako ty ktory maju zdrave ratolesti.To pochopi len ten kto s tym zije.Prajem vela sil.

Vloženo 24.07.08 13:09

#2 Dana (tetahaf@seznam.cz)

Michal má DMO a atipycký autismua, chodí do speciální školy, i když jsem měla nárok s ním být doma, tak jsem chodila do práce. Ve školce mi vycházeli vstříc, že jsem mohla chodit později než ostatní maminky a ráno mi ho vozili z domova do školky. Teď je to horší, Míša chodí do IC Zahrada na ˇiškov a my bydlíme kousek od Prahy směr Mělník. Ráno ho tam vozí manžel, poněvadž já chodím na 6 h do práce a odpoledne ho svážím já. Občas ho zvládnu odvézt ráno taky, když není zbytí, ale je to náročné. 2x týdně máme od APLY asistentku, že mi vyzvedává Michala 60 Kč/h. Platíme to s příspěvku na péči, který jsme dostali na základě diagnózy autismus. Je to náročné, ale zvládnou se to dá. Mám jěště další dítě, které vozím na kroužky do Prahy a zpět. Připadám si jak taxikář. Projedu nejmíň 50 km denně. Na auto jsme dostali příspěvek a vyběhaki jsme si příspěvek na péči. Vypočítala jsem , že zaplatíme 8 tisíc za benzín jenom za čistý odvoz Michala do školy a dalších 5 tisíc na školu, příspěvek nám pokryje stěží benzín. Ale nestěžuji si moc, poněvadž jinak bychom ráno cestovali 3 hodiny a několikrát přestupovali. Sice máme průkazku ZTP/P , ale časová úspora je velká a nestíhali bychom nic. Zdravím

Vloženo 19.08.08 07:29

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.