Téma '2964' nenalezeno.

Diskuze: problémy se spaním

« zpět na přehled témat
autor: majdalena (majdovalenkaa@seznam.cz)

Prosím,má někdo zkušenost se spaním,nebo spíš nespaním u autistu?Mám 11 L syna,nízkofunkční dětský autismus s mentální ret.a hyperaktivita.Asi před 1.5 r se u syna začaly projevovat problémy se spaním.Pokud už večer usnul do těch 9-10h,vstával třeba ve 3 ráno a nebo usnul do 1-2h ráno a budil se v 5h.Samozřejmě to nebylo každý den,ale dost často na to,aby se nikdo v rodině nevyspal.Psycholožka mu napsala na noc léky na zklidnění.Asi rok to s menšími výkyvy fungovalo.Letos v létě se spaní zhoršilo,po dohodě s lékařkou jsme zvýšili dávku léku,ale už to není ono.Sice spává víc nocí v klidu,ale když ne,tak hrozně řádí.Už jsme museli koupit zamykací kliky na okna,zamykáme na noc veškeré dveře a musíme schovávat klíče,protože už se stalo že se mu podařilo odemknout a utéct.Muže mi někdo poradit jak to řešíte vy?Díky

Vloženo 14.12.08 17:09

#1 sovka, 2 kluci (jana.sowa@email.cz)

ahoj, nemáme s tím zkušenosti.
Mám jen jeden tip, který jsem zaslechla... je prý důležité, aby měly naše děti po celou noc úplnou tmu (žádnou rozsvícenou lampičku v pokoji, zatemnit okna pokud svítí zvenku lampy, ani světlo skrz prosklené dveře..). Ve tmě se totiž tvoří hormon odpovědný za spaní (kvalitu?). Je případně možné ho prý tělu dodávat uměle, je to jedna z možných terapií nespaní autistů. Ale určitě to neplatí na každého...

Vloženo 14.12.08 18:22

#2 majdalena (majdovalenkaa@seznam.cz)

Děkuju za tip,i když na noc všude zhasínáme,akorát lampy z venku mu do pokoje svítí,protože si zničil žaluzie.Nechali jsme je spravit,ale máme strach mu je tam dát,aby se to neopakovalo.Jinak to světlo není až tak jasné.Ještě navíc se mladý v noci budí,počurává se téměř každý den a pleny už nesnese,no a pak se stěhuje,přitom rozsvítí světla po celým domě.

Vloženo 15.12.08 15:55

#3 Petr pas07@seznam.cz

Doplňuji informaci od Sovky. Jedná se hormon melatonin. Dnes už dostupný i v ČR. Dříve ho lidé objednávali na Slovensku: http://www.melatonin.zoomshare.com/
Když si zadáš "melatonin" do vyhledávače, najdeš spoustu odkazů i diskusí. A v kamenné knihovně určitě minimálně jednu knihu na dané téma. V USA se jedná o často využívaný suplement v souvislosti s autismem. V průzkumu Autism Research Institute pro rok 2008 uvedlo 65% z 1105 rodičů zlepšení nespavosti jejich dětí (8% zhoršení, 27% bez efektu).

Vloženo 15.12.08 21:27

#4 majdalena (majdovalenkaa@seznam.cz)

děkuju,podívám se na to.

Vloženo 16.12.08 09:35

#5 Boba (barbara.k@cbox.cz)

Ahoj Majdaleno,

je mi vas moc lito, doufam, ze se to brzy zlepsi. Muj syn fungoval obdobnym stylem prvni tri roky zivota, zlepsilo se to zavedenim bezmlecne diety, ze dne na den. Posledni dobou je pro nas jeho obcasny neklidny spanek voditkem, ze neco jsme v jeho jidelnicku prepiskli - bud dietni chyba nebo spatny potravinovy doplnek...

Jinak problemy se spankem jsou castym problemem autistu, jelikoz maji silnou spojitost se zazivacimi problemy - z praxe se jevi, ze lecba strevniho traktu dokaze problemy se spankem bud eliminovat nebo uplne vyresit.

Melatonin je hromon, ktery lidske telo v noci prirozene produkuje, aby se nam dobre spalo. Tvori se z neurotransmiteru serotoninu, ktery se u mnoha autistu vyskytuje ve snizene mire ;-( Nizke hladiny serotoninu mohou zpusobovat nizke hladiny melatoninu. Neni od veci vedet, ze svetlo vyznamne ovlivnuje tvorbu melatoninu, tudiz zhasnuti male nocni lampicky muze zpusobit rozdil. Take fixni ritualy (koupani, pohadka, pyzamo...)podle moznosti ve stejnou dobu, na stejnem miste by mohly pomoct, urcite bych na noc nedavala napoje s kofeinem a minimalizovala bych prijem cukru na noc.

Pro testovani hladiny melatoninu v soucasnosti neexistuje zadny relevantni test, musi se zkusit. Pokud nezaberou jine napady, zacina se s 0.5 mg melatoinu a zvysuje se na davku 1-2 mg. Pokud se dite stale budi, je lepsi davku rozdelit a davat behem noci, nez zvysovat davku dale.

Podle statistiky ARI, 573 rodicu hodnotilo uspesnost melatoninu takto: 8% zhorseni, 30% zadna zmena, 61% zlepseni. Dalsi info treba na http://www.melatonin.com

Ja osobne bych ale pred nasazenim melatoninu zkusila vyloucit problematicke potraviny.

Hezke Vanoce ;-)

Vloženo 20.12.08 23:35

#6 majdalena (majdovalenkaa@seznam.cz)

Ahoj,děkuju.O bezmléčné a bezlepkové dietě jsem toho hodně četla,ale nikdy mě nelákalo vyzkoušet to.Nejen proto,že spousta rodiču,kteří ji zkoušeli,nezaznamenali u dítěte žídnou změnu,ale hlavně proto,že máme u kluka také problémy s jídlem.Možná by nebylo marné zkusit udělat mu nějaké testy na potravinové alergie a v případě negativních výsledku zvažovat dietu.Přeji Vám i všem ostatním krásné a klidné prožití vánočních svátku a hodně štěstí a uspěchu v Novém roce.

Vloženo 21.12.08 12:43

#7 Boba (barbara.k@cbox.cz)

Ahoj, nemusi se jednat zrovna o bezmlecnou a bezlepkovou - urcite by stalo za pokus vyloucit barviva, vcetne prirodnich (tzv. Sarina dieta), konzervacni latky, cukr... a zjistit, v cem je pes zakopany. Predpokladam, ze problemy s jidlem u Vaseho synka se odviji od spatneho zazivani, mozna nejlepsi voditko by bylo se zamyslet, co nechce jist a proc - (krome mlika a lepku) nas nase ditko dost presne navedlo na protikvasinkovou dietu a v soucasnosti uvazujeme o diete s vyloucenim barviv. Hezke Vanoce ;-)

Vloženo 21.12.08 21:33

#12 Boba (barbara.k@cbox.cz)

Ahoj Majdaleno,

Alergii je spousta typu, nebylo by spatne vysetrit,co se vysetrit da a co se Vam zdarma nabizi. Bezne se alergologicke testy provadi v ambulancich alergologie/imunologie nebo gastro-entero. Budete potrebovat zadanku od bezneho pediatra. Usetrila byste si spoustu nervu a energie, kdybyste neuvadela, ze chcete dietou zlepsit dusevni stav a spanek Vaseho synka, pokud Vam muzu dobre poradit, zkuste si vymyslet nejaky prozaicky duvod - syn se po nekterych jidlech osypava, miva prujem / zacpy, nemuze spat, protoze ho boli bricho, rada byste vystopovala problematicke potraviny, bla-bla... Podle toho, co pisete, jich bude hodne.

Bohuzel, ten typ alergie, o kterem ja a Petr piseme, se v soucasnosti neda merit zadnym testem, zjistuje se pokusem, tj. nasadite dietu a pozorujete pripadnou zmenu. Pokud by Vas to zajimalo, zkuste se podivat treba na http://bobin.blog.cz nebo mi napiste na mail.

Urcite bych Vam pro zacatek poradila vysadit mliko a vsechny mlecne vyrobky, staci Vam opravdu poctivy tyden, pro jistotu se uvadi 2-3, protoze neni lehke nedelat chyby. Na takto kratkou dobu nemuzete Vaseho synka pripravit o zadne dulezite ziviny.

Dalsi klasikou byva vysazeni lepku, vysledky uvidite po cca 3 mesicich, nicmene v pripade Vaseho synka bych si tipla, ze by mu snad mohla nejvice pomoct dieta s vyloucenim luteinu, tj. barviva, ktery se nachazi predevsim ve spouste ovoce a zeleniny. Je to eliminacni dieta, tj. "podezrele" potraviny se vysadi na cca 4 mesice a pak znovu opatrne nasazuji.

Vloženo 28.12.08 23:27

#13 Zdeňka (j.brezina@applet.cz)

Spánek u našeho syna, vždy s tím byly problémy, ale nikdy ne takové, jaké nastaly v minulém roce v jeho 18 letech. Od května 1 - 2 x týdně celou noc nespal, nespal pak celý den a usínal zcela přetížený až kvečeru, pak spal dlouho až 16 h. Zkoušeli jsme ho budit (navodit mu správný spánkový rytmus). Jenže on místo aby pak dříve usnul, tak zase nespal. Skončilo to naprostým vyčerpáním - epi záchvatem. Teprve pak lékaři nasadili nějaké uspávadla, nic nepomáhalo až opravdu silné léksy, které byly však návykové, tak jsme je po 14 dnech vysazovali a pak nasadili zase na 3 týdny melatonin (prodává se i v lékárnách). Po půl roce jsme dokázali, že syn spal pravidělně každou "noc", to ale znamenalo, že usínal ve 03.00 -05.00 a samozřejmě pak spal přes den. Po zkušenostech s epi záchvatem, bych se ho již nikdy neodvážila budit. Nějaká škola? Vše je v tuto chvíli vedlejší. Po 3/4 roce spí opět každou noc, jen někdy usne později než je norma, no a pak přes den dospává. Snažím se nepodávat léky, dokud je to možné. Jsem s nim vzhůru min. do doby než mne přemůže spánek. Buďte ho pak ráno do školy, když nevíte v kolik vlastně usnul. Když byl menší taky jsme se ho snažili unavit, zadělávali žaluzie, dodržovali spánkový rytmus.
Můžete dodržovat jak chcete všechny rady, tělo autisty si stejně dělá co chce, dodržujeme diety, snažíme se o kvalitní potraviny, bere homeopatika, podporujeme jeho imunitní systém, jeho střeva a já nevím co ještě.

Vloženo 03.02.09 10:34

#14 Boba (barbara.k@cbox.cz)

Ahoj zdenko, nam se povedlo naprosto rozbit syna betakarotenem, t.j. potravinovym doplnkem. Zacal se mu plest den a noc, v noci nechtel spat, atd. a zacal se nam tocit. Po vysazeni problemy prestaly, nicmene jelikoz jsem nepochopila, ze to zpusobuje "uzitecny" betakaroten, stejny cirkus zacal znovu, tudiz usuzuji, ze to opravdu zpusobil. Moc Vam preji to nejlepsi.

Vloženo 05.02.09 23:49

#15 Petr (objednavky.ps@tiscali.cz)

Známá měla problémy s 3 letým synem. V noci se jí neustále budil i 10× za noc. Vyzkoušela různé věci. Jsem reiki mistr a stačilo abych udělal co je třeba. Ve 3 stupni nemusíte mít kontakt s léčeným a energie kolem nás jsou plné překvapení. Udělal jsem jí i přívěšek na ochranu a bylo po problémech. Takže než zkusíte různé pokusné a "užitečné" preparáty, zkuste tento problém vyřešit energií. Hezký den všem.

Vloženo 04.12.10 20:24

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.