Říkal mi jeden velmi fundovaný odborník, že jakékoliv droždí by se správně nemělo při chrobách jako celiakie, autismus a přemnožená candida albicans, která běžně souvisí s autismem. Jsou prý země, jako například Austrálie, kde bezlepkové výrobky jsou vždy vyrobeny bez droždí. Co je na tom pravdy?
Vloženo 21.11.09 17:20
Ahoj Daro, mate dar klast velmi inteligentni, ale velmi komplikovane multi-otazky ;) Nabizim mozna spravnych par odpovedi: drozdi je pro hodne autistickych deti opravdu velka nutricni zatez, protoze je zivnou pudou pro mnoho strevnich breberek, mimojine candidu. Nekteri nutricni experti, napriklad Sandra Desorgher, ho primo vylucuji, v jinych dietach se vyjadruji opatrneji, a to ze radsi, pokud mozno, alespon vetsinou ne (GFCF, Feinghold, SCD)... Drozdi se v domacim provedeni vyborne nahrazuje (podle moznosti bezfosfatovym) kypricim praskem.
Vloženo 21.11.09 20:38
Já sice autismus nemám, mám jen celiakii, ale je fakt,že kvasinky a droždí podporují růst patogenní mikroflory. Já jeden čas bral pivní droždí Pangamin abych měl dostatek vitamínů B, ale zničilo mi to mikrofloru a ve střevech mi pak doktoři našli přemnoženou Candida Albicans. Měl jsem hrozné nadýmání a musel jsem pak vynechat ze stravy vše, co obsahuje jakoukoliv formu kvasnic. Nedivím se, že v některých zemích je při celiakii zakázáno jíst jakékoliv kvasnice.
Vloženo 25.11.09 12:51
Ahojte,mám doma 11.letého syna,má nízkofunkční Autismus,mentální Retardaci a letos se u něj našla rovněž alergie na lepek.Nechce nám však jíst žádné Bezlepkové pečivo.Už si s tím nevím rady.Ostatní jídlo celkem dobře sní.Těžko říct Jest-li je to kvůli droždí.
Vloženo 13.12.09 12:48
Ahojte, jak jste na to přišli, že má syn alergii na lepek?Měl průjmy?Ptám, protože mám chlapce se stejnou diagnozou.
Vloženo 13.12.09 18:47
Boba, proč je dobré upřednostnit bezfosfátový kypřící prášek do pečiva? Vadí fosfáty při autismu, nebo snad práškem bez fosfátů lépe "nakyne" těsto, než fosfátovým?
Vloženo 14.12.09 15:14
Ahoj Libore, nas syn take dlouho nechtel jist zadne bezlepkove pecivo, nicmene vdecne jedl KNUSPI chleby, v soucasnosti ji bezlepkove pecivo, pokud v nem neni drozdi - zkuste. Modifikovala jsem svoje recepty a drozdi nahrazuji kypricim praskem (treba na rohliky davam 350 g napr. Jizerky, 3 lzicky kypriciho prasku, 1 lzicku soli, postupne 2.5 dcl vody a 4 lzice oleje). Pokud by toto nepomohlo, tak mu nevyhovuje primo Vami pouzivana bezlepkova mouka, co taky neni uplna rarita, jednotlive znacky se mezi sebou docela lisi, muzete zkusit treba uplne jiny druh mouky (treba lupinovou, pohankovou, ryzovou...) Ahoj Majko, konkretne o vlivu fosfatu na autismus nevim fakt nic, jenom se snazime omezovat chemicke latky co to jde a tato zamena je pro mne naprosto bezbolestna, vozi mi prasek s jinymi blbinami ze zdrave vyzivy primo domu - proste bezfosfatovy neobsahuje difosforecnan disodny, zadna hlubsi myslenka... ;-)
Vloženo 14.12.09 20:18
Droždí podporuje silně plísně v těle včetně candida albicans, která vylučuje jedy přímo podporující autismus. Kvasnice při autismu musejí být vyloučeny. Naše známá léčila syna různými dietami, ale dokud nevyloučila droždí tak se neuzdravil.
Vloženo 17.04.11 16:20
Já chápu, že rodiče takto nemocných dětí jsou ochotni věřit čemukoli, jen aby jim zbyla kapka naděje že jejich děti budou zdravé.
Vloženo 19.04.11 00:00
Alo, jsi skutečně taková blbka, nebo se tak jenom děláš, aby byla legrace?
Vloženo 19.04.11 07:16
dieta je sice hezká věc - ale jak řekla ala - pokud někdo vyléčil autismus - zaslouží nobelovku!!
Vloženo 19.04.11 15:43
Souhlasím s tím že určitou dietou,např.vyloučením droždí můžete pozitivně ovlivnit zdravotní stav svého dítěte a tím i psychiku....ale vy OPRAVDU věříte že tím vyléčíte autismus???? To musím souhlasit s Alou a Jolou v tom že kdo tohle dokáže (a prokáže) je kandidát na Nobelovu cenu....
Vloženo 19.04.11 16:00