Dobrý den,mám 6 letou dceru s Aspergerovým syndromem.Dcera se věkem hrozně lepší,pěkně mluví,začíná číst,psát...přesto mě tíží jedna věc.Má být umístěna do 4 třídy "mezi své" tedy do speciální třídy pouze pro Aspergry(v tom nevidím problém) a od 5.třídy má být plně integrovaná mezi zdravé děti do normální třídy.Na jednu stranu to může být pozitivní v tom,že ji zdravé děti "potáhnou"...na stranu druhou se děsím šikany,posměšků...Je hrozně divoká doba,šikana je i mezi zdravými dětmi...stačí malá odchylka a už může být dítě středem posměšků..Chtěla bych proto poprosit o vaše názory,zkušenosti s integrací vašich dětí.Mám z toho hrozné obavy a nervy na pochodu...děkuji Petra.
Vloženo 02.04.10 08:15
Milá Petro, myslím, že plašíte zbytečně. Je to dlouhá doba a uvidíte, kam se dcera posune a jak se bude chovat mezi spolužáky. 5. třída je daleko. Taky by jste měla dostat do běžné ZŠ asistenta a s integrací pomůže SPC, které bude holku sledovat.Pokud budete mít pocit, že to není dobrý nápad, můžete ji nechat ve spec.třídě nebo dát na nějakou soukromou školu s menším počtem žáků.
Vloženo 02.04.10 15:00
Petro, neplaste se, mezitim se muze vsechno srovnat a byt moc fajn. Casu dost...
Vloženo 06.04.10 19:48
Dobrý den, myslím, že plašíte úplně zbytečně. Není příliš vhodné, když dítě s jakýmkoli postižením je jak jste řekla " mezi svými" nebude vidět jak se chovají ostaní ti "normální". Je naprosto nejlepší,když je ve třídě pouze jeden "postižený". každé chování je jen kopii něčeho co už někde viděl..tedy, viděl to ve třídě plné dětí bez postižení..
Vloženo 05.12.10 10:13
Milá Petro, měla jsem jakožto učitelka ve třídě chlapce s Asp.-měl svého asistenta-oba jsme byli ve spojení s rodinou i se sdružením APLA a když nastal problém, společně jsme ho řešili. Když to nepůjde, tak to nepůjde, ale z vlastní zkušenosti můžu říci, že to za zkoušku stojí-děti se k onomu žákovi chovaly bezvadně a měly velkou trpělivost a pochopení.
Vloženo 06.12.10 20:36