Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s dovolenou ve Francii, konkrétně jih Francie. Zásoby jídla si určitě beru sebou, že bych tam musela hladovět se nebojím, domluvit se přece dá vždycky... Ale přesto bych se chtěla zeptat na nějaké tipy (kde nejlépe nakoupit jídlo, zkušenosti s restauracemi) popř. čeho se vyvarovat. Všem dopředu děkuji za odpověď.
Vloženo 04.09.08 12:52
Byla jsem v Pyrebnejích, v reastauraci nebyl problém se domluvit, jinak jsem si vezla svoje ale je na jejich stránkách celiaků seznam, kde se dá určitě nakupovat.
Vloženo 08.09.08 07:27
Zdravím. Příteli teprve boudou dělat testy na cel., ale už se rozkoukávám. Moje zkušenost s francouzy je velice pozitivní. Vloni jsme pracovně trávili čas v okolí Paříže. V malých vesničkách i v centru Paříře velice ochotná obsluha v restauracích i kavárnách. Mám pocit, že když umí člověk aspoň nějakou řeč (Aj,Fr)tak jsou ochotní a rádi pomohou i pokud se to neprojeví na konečném účtu za jídlo. Myslím, že budou velice ochotní v otázce přípravy pokrmu.
Vloženo 05.05.09 21:51
Právě jsem se vrátila z Paříže, v restauraci a hotelu jsme se domluvili a byla tam i zdravá výživa s obdobným sortimentem jako tady.
Vloženo 06.05.09 09:18
Mám zkušenosti jen z Provence. S restauracemi je to jak kde. V některých malých restauracích můžete vykládat o bezlepkové dietě třeba půl hodiny a pak vám přinesou jako přílohu "semoule" (krupice). Také se mi stalo, že jsme se ujišťovali (plynulou francouzštinou), zda v jídle opravdu není mouka - a pak mi přinesli telecí plátek obalený ve strouhance. Když jsme to reklamovali, tak byli udivení, že mouka tam přeci není. S obchody mám zkušenost dobrou, ve velkých super(hyper)marketech mají bezlepkové koutky, např. Auchan nebo E.lecleck.
Vloženo 16.03.10 13:19
Souhlasím s #5 Martinou. Bylo to spíš s problémy, normální jídlo, např steak, brambory, jsem tam snad neměla - raděj řekli, že nemají, ale zase lepší, než když by řekli, že je to v poho a pak by tam lepek byl. Jindy jsem si objdednala salát a oni ho donesli posypaný chlebem... Domluvit se např. na zmrzlině, jestli je bzl, byl nadlidský výhon, ne ve francoužštině, tu jsme uměli, ale v přístupu lidí. Na angličtinu bych raděj moc nespoléhala, neumí nebo dělaj, že neumí. Supermarkety jsou ok, vždy jsme našli bzl koutek, ve městech pak v centru zdravé výživy...
Vloženo 17.03.10 12:52
#6 Hana: Bydlím tu už půl roku, pokud chci mít jistotu bezlepkového jídla, tak si dám u McDonalda hranolky a dva druhy McFrappé (něco jako Milk shake), franc. McDonald to deklaruje jako bezlepkové. Jinak se stravuji spíše doma. Některé bzl.věci se tu nedají sehnat (aspoň já jsem je zatím neobjevila), tak si je vozím z Čech - bzl. pudinky Naturamyl, prášek do pečiva Dr.Oetker. Těstoviny jsou tu v mnoha druzích, rovněž tak sladkosti (sušenky, muffiny apod.), mnoho z nich z Čech vůbec neznám. Balené pečivo také není problém. Na ostatních výrobcích je označení, zda jsou bezlepkové (sans gluten) či nikoli (traces possibles de gluten, traces éventuelles de blé), ale doporučuji se zaměřit opravdu na "sans gluten", protože nefrancouzštinář nepochopí, že "farine de blé, d´orge, d´avoine, de seigle" (mouku z pšenice, ječmene, ovsa, žita) nesmí. Abych rozšířila slovníček, tak: sarrasin = pohanka, riz = rýže, mais = kukuřice, caroube = svatojánský chléb, soja = soja :-), amaranthe = amarant, dá se tu sehnat i kaštanová mouka (buď chataignier nebo marronier), millet = proso, grains de millet = jáhly, sorgho = čirok, quinoa = merlík čilský. Levure (de boulanger) = droždí, levure chimique = prášek do pečiva, fécule nebo amidon = škrob (pozor tedy třeba na amidon de blé - pšeničný škrob). Pro doplnění uvedu již dříve napsané: semoule = krupice (rovněž se nesmí).
Vloženo 17.03.10 14:20
Pro Martinu: s tím práškem do pečiva Dr.Oetker pozor, už ho nedeklarují jako bezlepkový. Jinak ve Francii je výrobce Valpiform, který má široký sortiment. Je v obchodech k mání?
Vloženo 17.03.10 15:46
Francie jsem projela s manželem snad křížem krážem vloni v létě. Super dovolená, letos jsem se musela vrátit a pak jsem jeli skrz Belgii http://zasenacestach.blbne.cz do Holandska. Sice mě to stálo měsíc dovolené, ale byl to dobře investovaný čas.
Vloženo 22.10.10 14:39
Kdybyste potřebovali vědět nějaké info o Francie, tak mi napiště.
Vloženo 22.10.10 14:40
Mariano, tak sem prosím napiště nějaké postřehy, ať si je mohou přečíst všichni. Kde jste se bzl. stravovali atd.
Vloženo 22.10.10 15:05
Prošla jsem účtenky z obchodů a přidám sem ceny bzl. výrobků. Výrobků je mnohem více, ale jen k těmto mám ceny. V hypermarketech je běžně dostupný sortiment firmy Schär , Valpiform (výroby Allergo) a Gerblé (mají hodně výrobků lepkových, tak pozor na záměnu, hlídejte si přeškrtnutý klas). Zkušenost mám z hypermarketu Auchan (má i svojí řadu bzl. výrobků) a E.Leclerc. Cenově vychází levněji E.Leclerc, ale může se to měnit podle lokality, já znám jen jižní část Francie. ******* SCHÄR, na některých obalech nebyl český název a složení, takže možná nejsou v Čechách dostupné: Wafers (bzl. vanilkové vafle, 125g) 3,01 Euro (Auchan, dále jen "A"), Biscotti (sušenky s čokoládou, 150g) 2,82 (A), Grissini (něco jako sýrové tyčinky, 150g) 3,95 (A), Crisp Rolls (něco jako suchary z půlek bagetech - moc dobré, 150g) 4,04 (A), Mini Sorrisi (bzl. kakaové sušenky plněné mléčným krémem, 100g) 1,95 (A), Pan Carré (krájené chleby, 400g) 2,89 (A) a 2,80 (E.Leclerc, dále jen EL), Fette Biscottate (suchary, 250g) 4,23 (A) a 3,85 (EL), Fusilli (těstoviny, 500g) 4,99 (A), Ertha (celozrný krájený chléb, 400g) 3,51 (A) ******* VALPIFORM: Mini Cakes Marbrés (něco jako malé podlouhlé muffiny, mramorované, 200g) 4,43 (A), Mini Cakes Raisins (podlouhlé muffiny s rozinkami, 240g) 4,01 (A) a 4,- (EL), Pain Campagnard (chléb, velké krajíce odpovídají českým chlebům, tužší, ale nedrobí se, podle mě nejlepší bzl. chléb, 400g) 5,- (A) a 4,20 (EL) - docela slušný cenový rozdíl, Pain de mie (plátkový chléb ve tvaru chlebu Schär, ale nedělený do dvou balíčků, 300g) 2,85 (EL), Cookies pepites choc (cookies s kousky čokolády, 150g) 3,70 (EL) ******* GERBLÉ: Spaghetti (těstoviny, 500g) 3,18 (EL) ******* ODKAZY NA SORTIMENT VÝROBKŮ: Schär http://www.schaer.com/fr/produits-sans-gluten/ Valpiform http://www.valpiform.com/boutique Gerblé http://www.gerble.fr/tout-mes-produits.php?lang=L0&color=1&cle=123384871751 (znovu připomínám, že vyrábí nejen bzl. výrobky, jsou všeobecně zaměření na dietní výrobky (např. pro cukrovku), tak je potřeba pozorně prohlédnout obal). Přeji vám přijemné poznávání nových výrobků a dobrou chuť.
Vloženo 20.11.10 14:07