Diskuze: Bezlepková dieta na dětském táboře

« zpět na přehled témat
autor: Eldorádo o.s. - tábory OKO (sopka.eldorado@gmail.com)

Nenašel jsem žádnou diskuzi o dětském táboře a celiakii, i když zajímavých témat je tu hodně. Za příspěvky vidím hlavně starostlivé mámy dětí s celiakií - chlapi se tím problémem předpokládám doma moc nezabývají. Můj příspěvek je míněn jako pohled z druhé strany barikády. Vůbec by nás nenapadlo vařit bezlepkovou dietu, kdyby nám jedna maminka nevnutila své dítě s tímto postižením na jednu naši kratší akci (podzimní prázdniny). K dítěti přibalila jídlo na 4 dny a krátký písemný návod jak s jídlem a s dítětem zacházet. Kvůli její dcerce jsme na příštím letním táboře vařili bezlepkově pro ni a ještě pro pár dalších dětí. Štěstím bylo, že s námi jela jedna vedoucí s celiakií. Každý den po ránu se sešla s hlavní kuchařkou a probraly denní bezlepkové menu a upozorňovala ji na možné chyby při přípravě a výdeji jídla. Od té doby (r. 2006) jsou všechny naše akce i letní tábory přístupné dětem s bezlepkovou dietou - část dětí je stálá klientela. Zkušenost č. 1 pro zoufalé a neštastné matky: Žádný organizátor Vašemu dítěti dobrovolně vařit bezlepkovou dietu nebude. Pokud o jeho akci stojíte, musíte mu své dítě vnutit násilím nebo lstí a modlit se, aby dodržel všechny zásady správného vaření. Zvlášť mazaným se projevil výše popsaný odvážný postup přihlásit dítě na kratší akci, aby se buď ukázalo, že to organizátoři akce zvládnou nebo v opačném případě minimalizovat ztráty (4 dny by dítě mělo přežít bez trvalejších následků) Zkušenost č. 2 pro troufalé organizátory: Dobře si rozmyslete, zda pohlednete nátlaku a přislíbíte bezlepkovou dietu - vedoucí tábora má pak o jednu starost navíc (musí vše pravidelně kontrolovat). Nezbytná jsou opatření u kuchyňském personálu - k postiženým celiakií přibude jedna z kuchařek, která bude ručit za bezchybné postupy. Dostane k tomu vyčleněný stůl a vstupní školení. K výdeji jídla je dobré přizvat zdravotnici, která hlídá hlavně malé děti. Unavené oddílové vedoucí je taky třeba stále kontrolovat, jinak mají snahu zapomínat. Budete patřit do privilegované kasty táborů - koně a keramiku dnes nabízí kdekdo, ale bezlepkový tábor?! Zkušenost č. 3 pro svědomité maminky: Nebojte se poslat své dítko na tábor. Je to skvělá příležitost pro dítě prožít prázdninové dobrodružství a dozvědět se o sobě, že umí být samostané a zodpovědné. Tato lekce školy života je pro něj nenahraditelná. Věřím, že všechny tábory poskytující bezlepkovou dietu zemřít hlady Vaše dítě nenechají a i jinak se o ně dobře postarají. Přeci jen je třeba zodpovědět ještě jednu otázku: A jaký že bezlepkový tábor je vlastně nejlepší? Autor tohoto příspěvku odpověď zná, ale nebude přeci někomu dělat (zadarmo) reklamu. A jakou máte zkušenost Vy?

Vloženo 17.01.10 03:17

#1 franta

Pro Eldorádo:Zadejte si http://www.klubceliakie.cz Zdraví "franta".P.S.Pro bezlepkové děti dělám(nejen)reklamu zcela zadarmo.

Vloženo 17.01.10 06:16

#2 Eldorádo

pro Frantu: Zadal jsem si, ale žádnou aktuální nabídku dětského tábora jsem nenašel, narozdíl třeba od http://www.tabor-sopka.cz - tam je akcí pro bezlepkové děti habaděj.

Vloženo 18.01.10 00:11

#3 franta

Pro Eldorádo:Musíte kliknout na horní liště na zprávy z akcí. Tábor je pochopitelně vhodný pro (nejen)bezlepkáře,z Brna a okolí.Ostatní by záleželo na dohodě .Zdraví "franta".

Vloženo 18.01.10 14:26

#4 Zuzka

Díky těm "troufalým organizátorům", co už od roku 2006 na sebe každý rok ušijou dobrovolně bič a starost navíc s vařením bezlepkové stravy má můj syn skvělé zážitky z tábora, kde svůj handicap absolutně nevnímá. Díky moc za to!

Vloženo 03.02.10 11:10

#5 Jiří Langer (langerj@email.cz)

Zdravím všechny, mrkněte i na náš tábor http://iborek.zde.cz. Náš tábor se na děti s nařízenou bezlepkovou dietou specializuje již 20 let a s hrdostí můžu říct, že se k nám děti rádi vrací. Pokud se Vám náš tábor zalíbil, rád Vám poskytnu všechny potřebné informace jak to na táboře chodí a jak se přihlásit.

Vloženo 29.03.10 17:34

#6 Jana

Ahoj, všichni. Ráda bych vás upozornila i na náš tábor. Tábor má tradici 16 let a já sama dělám vedoucí už 8 let(od 18). Loni jsme dělali poprvé tábor i pro děti s bezlepkovou dietou a osvedcilo(byl to kluk, který s náma léta jezdil a pak mu diagnostikovali celiakii, tak nešlo odmítnout). Letos objevili celiakii i mě, takže se nemusíte bát, že by sme něco zanetbali, budu dělat sice vedoucí, ale kuchyni si uhlídám. Tak kdyby ste někdo chtěl poslat vaše dítko na tábor, tak se podívejte na www.odysseaprodeti.cz. Letos bude tábor ve středověkém duchu :)

Vloženo 11.03.11 16:48

#7 Adolf

Ubytovací zařízení s bezlepkovou stravou jsou také třeba na www.rekreace-bezlepku.cz

Vloženo 15.07.11 13:14

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.