Zdravím, ráda bych se v létě vypravila do Turecka. Nemáte někdo zkušenosti s možnostmi nakupování bezlepkových potravin v této zemi? Obvykle si vozím jídlo na dovolenou s sebou z ČR, ale ráda bych jela na delší dobu, takže takovéto řešení není možné. Jde mi hlavně o to, jestli jsou bezlepkové suroviny, jako těstoviny nebo pečivo běžně dostupné v obchodech, nejlépe i s anglickým složením, protože turecky neumím. Děkuji za jakoukoliv informaci.
Vloženo 24.02.10 01:56
ahoj Martino, v Turecku jsem byla loni, o bezlepkove diete nemaji paru, byli jsme v hotelu all inclusive 4*, hlavni kuchar na me koukal jako na blazna, takze jsem tyden prezivala na zelenine grilovanych rybach a masu, ne ze bych si stezovala.. :o), v obchode jsem nebyla takze nevim, ale nedelala bych si velke iluze.
Vloženo 24.02.10 12:39
V obchodech tam není nic moc. Nemůžeš si tam vzít expres menu? Já si ho na hotelech nechávám ohřívat od pokojové služby a nechám si uvařit své těstoviny nebo jejich brambory. Pokud bys tam byla dlouho tak by ti snad mohl někdo balík poslat? Většinou si ale vybírám dovolenou v apartmánech a vařím si sama. Ty ale v turecku nejsou běžné.
Vloženo 24.02.10 18:25
V Turecku jsem byla a trpěla jsem hladem. Místní lidé tetušili, co je bezlepková dieta, takže jsem jedla jen ovoce, což je poloviční hladovka. Zhubla jsem na ovoci za dva týdny celých 8 kilo. Podobné utrpení jsem zažila i v Egyptě, taky o dietě slyšeli poprvé v životě. Od té doby trávím dovolené jen v tuzemsku, za to hladovění mi zahraničí nestojí.
Vloženo 26.02.10 13:37
Na podzim jsem byla v Izreali. Také o bezlepkové dietě neměli moc představu. Prý v těchto oblastech moc na alergie netrpí. Asi pět dní trvalo, než jsem se v hotelu domluvila na určitých pravidlech. Takže jsem byla také na ovoci a zelenině. Naštěstí často vařili i rýži. Pak jsem vyrazila na vlastní pěst do města a na tržiště a podařilo se mi objevit speciální pekárnu zdravé výživy a tam bezlepkový chléb měli a i nějaké sladkosti. Všichni byli moc ochotní. V supermaketech měli rýžové chlebíčky, ale ty se brzy přejí. Nevím, jak to bude v Turecku, Izrael je země hodně podobná evropským. Martino, do letadla si můžete objednat bezlepkové jídlo, ale musíte na ČSA zavolat či napsat mail pár dní předem. Určitě to doporučuji. Není moc příjemné koukat na ostatní jak jí. Když jsem letěla tam, byla jsem hlady. Na zpáteční cestu už jsem si stravu objednala a bylo to celkem i chutné:-)
Vloženo 27.02.10 08:44