Prosím o podělení se o zkušenosti se stravováním ve srubu (v Chorvatsku), kde je jen malá chladnička - bez mrazničky, a čerstvé potraviny jsou hůře dostupné. Jedná se mi především o domácí zavařování např. kuřecího masa. Pokud někdo má zkušenosti, prosím napište.
Vloženo 26.04.10 16:27
Denska už jsem poradil jedné paní v sekci "různé". Jde o hotová jídla v konzervách a detaily doplnil Franta, tudy by mohla vést klidná a bezlepková dovolená bez nervů a s teplým jídlem.
Vloženo 26.04.10 17:36
Na domácí masové zavařeniny potřebujete Omnia sklenice a Omnia víčka-nejlépe s červenou gumičkou. Maso připravím jako k běžné konzumaci-upeču, podusím. Pouze nepřidávám žádné škroby na zahuštění štávy, zavařenina by se mohla snadněji zkazit. Zahšťuji až po otevření. Takže kuře upeču, oberu od kosti, naplním sklenice (nedávám tam kůži), zaliju vypečenou šťávou. Maso ani nemusí být cele ponořené. Nebo podusím kuřecí prsa. Sklenice zavíčkuji a v zavařovacím hrnci ponořené až po víčko vařím první den hodinu a půl (při 100 stupních Celsia) a za 24 hodin vaření opakuji hodinu. Je s tím sice práce, ale člověk má jistotu, co zavařena osahuje. Před otevřením zkontroluji, zda není víčko vypouklé-maso by bylo zkažené. Ale za dobu asi 10 let, kdy jsem chystávala maso na dovolené do Chorvatska, se mi zkazila jen jedna "konzerva". Po otevření zavařeniny maso vždy důkladně povařím-pro klid duše. Kromě kuřete jsem takhle zavařovala i roštěnky nebo pečené vepřové maso. Tak pokud se vrhnete do domácí přípravy masových zavařenin, přeji vám, ať se povedou. Ještě dodám, že se snažím tyto zavařeniny zkonzumovat do dvou měsíců. Pak je ani neuchovávám v chladu, ani v teplém Chorvatsku. Pokud mi nějaká zbyde delší dobu, uchovávám v chladničce.
Vloženo 26.04.10 22:54
Pro Jana: Děkuji za navedení, příspěvek jsem si našla. Pro Dášu: Moc děkuji za postup. Jen otázka - nerozvaří se to maso? Hlavně kuřecí, které budu preferovat.
Vloženo 27.04.10 12:54
Nemám pocit, že by se sterilováním maso rozvařilo. Spíš je problém při vytahování masa ze skleničky, to ho trochu potrhám, pokud je sklenička hodně plná. Kuřecí zavařené je pěkně měkké, nám chutná. Však zkuste 1 skleničku na zkoušku. Pak by stačilo sterilovat jen hodinku a uvidíte, jak vám bude chutnat. Jde o zvyk. Já si udělám před dovolenou jeden vařící den, napeču a podusím kopec masa, pak zavařím a na dovolené jen vyklopím hotové maso a připravím přílohu a je to.
Vloženo 27.04.10 22:14
Děkuji. Určitě to vyzkouším.
Vloženo 28.04.10 08:56