Diskuze: 2.stupeň postižení

« zpět na přehled témat
autor: Lucka

Můj syn byl přeřazen ze třetího na druhý stupeň postižení. Je mu 5 let a teď beru i rodičák. Někde jsem četla, že pokud bude ve 2.stupni postižení, je rodičák vyšší než těch 3700, ale nemůžu to nikde najít. Snad to nepíšu moc zmateně.
Jinak syn u úřednice prošel do trojky, ale posudkáři chyběl ke trojce 1 bod, tak mě šoupl hned do dvojky. Ale odvolávám se a budu bojovat.
Prosím, poraďte mi někdo, jak je to s tím rodičákem,na úřadě dělají, jak kdyby mi to dávali ze svého.

Vloženo 05.10.07 09:07

#1 mirka

lucko a to jste jen celiaci nebo ještě něco víc?

Vloženo 05.10.07 12:07

#2 mirka

a odkud prosím jste? děkuji

Vloženo 05.10.07 12:10

#3 Lucka

Nejsme pouze celiaci. Kdyby tomu tak bylo, tak ani nežádám, protože vím, že by to nemělo smysl. Nemůžu ale najít, kde to bylo napsáno, o těch stupních postižení a výši rodičáku.

Vloženo 05.10.07 12:48

#4 Hana

Mirko,
teď když jsem byla se synem v arteateliéru, říkala mi pracovni poradky, že byla na setkání s Páralovou v Pardubicích. Páralová prý říkala, že se pracuje na tom, aby celiaci a ostatní dietáři zůstali ve 2. stupni. Tak pokud by to prošlo bylo by to pro nás dobré. Nebo aspoň doufám, že nás nechají ve trojce!

Vloženo 05.10.07 15:09

#5 Iva (rybkade@centrum.cz)

Pokud máte II.,III. nebo IV. stupen berete k tomu pouze polovičku rodičáku tzn.3791 Kč. Pokud máte I.st. = 3000 Kč, tak pouze při něm je ten rodičák větší než polovina. A to tatkto plný rodičák mínus první stupen rovná se to co vám budou doplácet tzn. 7600 - 3000=4600 zhruba, nevím totiž přesně výši rodičáku.

Vloženo 05.10.07 16:06

#6 mirka

hani tak to teda nevím, jak to s našimi celiaky bude vypadat, ale od páralové došlo toto: (ale mám dojem, že to již někde tady je)

CO MOHOU OČEKÁVAT RODINY, KTERÉ PEČUJÍ O DĚTI SE ZÁVAŽNÝMI METABOLICKÝMI PORUCHAMI OD ZMĚN ZÁKONŮ V RÁMCI PARLAMENTEM SCHVÁLENÉHO ZÁKONA O STABILIZACI VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ

Dne 19. září schválil Senát Parlamentu ČR zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů. V rámci tohoto zákona byla novelizována řada předpisů a mimo jiné také zákony, které se týkají postavení osob, které pečují v domácím prostředí o děti se zdravotním postižením. Jedná se o zákon o důchodovém pojištění a zákon o veřejném zdravotním pojištění.
Změnou těchto zákonů bylo reagováno především na situace dětí a pečujících v případech, že se jedná o onemocnění vyžadující trvalý dohled nad dodržováním léčebného a dietního režimu. Děti, které trpí závažnými metabolickými poruchami, jako například fenylkentonurie, celiakie či diabetes, vyžadují především v raném věku velmi intenzivní péči směřovanou k vytvoření správných životních návyků, a to především v oblasti stravování. Nesprávné stravování u těchto dětí zhoršuje zdravotní stav a může vést k trvalým následkům. Z toho důvodu, že kritéria posouzení dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, podle nichž je určován stupeň závislosti na pomoci jiné osoby, jsou stanovena tak, že musí postihnout v zásadě i mnohem obtížnější způsoby zabezpečení péče, byly takto nemocné děti obvykle zařazeny do tzv. stupně I., tj. lehké závislosti. V těchto případech se doposud nepočítalo s tím, že by pečující museli zůstávat s dítětem celodenně. Celodenní péče se předpokládala až od II. stupně, tj. tzv. středně těžké závislosti. Zákon o sociálních službách rozlišuje celkem čtyři stupně.
Děti, které trpí metabolickými poruchami nebo jinými obdobnými nemocemi jsou na rozdíl od svých vrstevníků limitovány v některých aktivitách.
Cílem tedy bylo umožnit pečujícím i v těchto případech plně se věnovat situaci dítěte, tj. mít možnost osobně a celodenně o dítě pečovat s tím, že po dobu péče budou chráněni z hlediska zdravotního a sociálního pojištění, a to do věku dítěte, ve kterém se podle poznatků lékařské vědy předpokládá taková míra samostatnosti, že dítě je již schopno zvládat dodržování léčebného a dietního režimu víceméně samostatně.
Od 1. ledna 2008 bude situace dětí a pečujících řešena následujícím způsobem:
o Pokud je dítě posouzeno v I. stupni – lehká závislost a je mu přiznán příspěvek na péči, potom se pečující osoba (obvykle jeden z rodičů) může rozhodnout podle individuální situace, že zůstane s dítětem doma a bude o něj osobně pečovat.
o Systém posouzení dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, který je upraven v zákoně o sociálních službách a v prováděcí vyhlášce, bude metodicky nastaven tak, aby bylo možné objektivně posoudit individuální situaci dítěte i v případech závažných metabolických poruch či jiných onemocnění s obdobnými dopady.
o V těchto případech pečující osoba obvykle zůstává s dítětem doma do věku 7 let a pobírá rodičovský příspěvek podle zákona o státní sociální podpoře.
o Jak již bylo uvedeno výše, věk 7 let nebyl uznán dostatečným pro vytvoření správných životních návyků u takto nemocných dětí a tudíž je nově upravena následná doba, a to až do 10 let věku dítěte.
o To znamená, že pokud se pečující osoba rozhodne i po dovršení 7 let věku dítěte nadále osobně o dítě pečovat až do 10 let věku dítěte, bude za ni stát platit zdravotní pojištění a doba péče je považována za náhradní dobu pro účely důchodového pojištění.
o Je potřeba zdůraznit, že finanční dávkové nároky v rámci státní sociální podpory či sociálních služeb nejsou proti stávající právní úpravě nijak měněny. Stejně tak se nemění řešení situace v rodinách, kde pečují o děti nebo jiné rodinné příslušníky, kteří jsou považováni za závislé na pomoci jiné osoby ve vyšších stupních.

Vloženo 05.10.07 18:37

#7 Denisa (denij@seznam.cz)

Tak nevím,z toho vyplívá,že po 7 letech jsme jen na těch 3 tisících?No to nás vytrhly,ti co chceme být doma..

Vloženo 06.10.07 11:59

#34 simona

Sociální dávky v roce 2009 I. - SFinance Státní sociální podpora je soubor dávek, které jsou financovány ze státního rozpočtu a kterým se ... Tabulka č.4: Normativní náklady na bydlení od 1.1.2009 ... www.sfinance.cz/zpravy/finance/207327-socialni-davky-v-roce-2009-i-/ - Náhled

Vloženo 10.06.09 19:38

#35 simona

Paní Krátka ale tady je to hlavně diskuze pro celiakii a ne ne o dávkách a o těch co podvádí napsala jsem Vám adresu ale za sousedku bych Vás tedy nechtěla já tedy nemám co skrývat ,ale berte to tak že v dnešní době podvádí víc lidí a hlavně ty co to potřebují podstatně méně než jedna samoživitelka.

Vloženo 10.06.09 19:41

#36 Martina Kratka

DEKUJI ZA INFORMACE

Vloženo 10.06.09 19:45

#37 rudolf

http://tojesila.cz/cz/s16/c1634-AKTIVITY-CSSD/n2217-Tiskova-zprava-CSSD-1-mistopredseda-strany-Bohuslav-Sobotka

Vloženo 15.10.09 15:48

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.