napsala jsem panu Krásovi dotaz,přečtětě si, co odpověděl-já s toho usuzuji, že se nezmění nic a budeme tam, kde jsme byli-tzn. nic děti nedostanou-max.1stupeň
Vážený pane Kráso,
děkuji za Vaši snahu pomáhat nemocným a prosím o zodpovězení dotazu, jaký stupeň ,respektive finančí částku,tedy budou pobírat děti s diagnozou celiakie po 1.1.2009 (doufejme, že to opravdu projde) a přihlédne -li se i k tomu,že mají ještě i jiné onemocnění-např.epilepsie..dnes tomu tak zatím není,posuzuje se jen jedno,větší oneocnění-docela by mě zajímalo, jak si má rodič vybrat, které onemocnění je horší., zvášť, když jedno druhé komplikuje..Také bych se ráda zeptala, proč jsou potrestáni dospělí-za celiakii nemůžou, onemocnění si sami nepřivodili-například nevhodnou stravou,přesto si léčbumusí plně hradit sami.. bude se někdy myslet i nat o,že by pojištovna aspoň částečně měla hradit léčbu?
Odpověd na dotaz:
Vážená paní Kučerová,
posuzování míry závislosti se neprovádí podle diagnózy, ale podle jednotlivých úkonů, které osoba zvládne či nezvládne. Pokud jde o novou úpravu zákona o sociálních službách, není přesně stanoveno jaký stupeň míry závislosti bude přiznán dětem, které potřebují trvalý dohled nad léčebným či dietetickým režimem. To vždy vyplyne z konkrétního posouzení míry závislosti.
S pozdravem.
Václav Krása
Vloženo 22.09.08 10:11
To se dalo čekat,jak jinak.Děti jsou jinak zdraví,akorát někomu nedochází,že dietu si neuvaří.....Aspoń moje dítě to nezvládne,nebo by mělo?Je mu 6 let a ve škole ani ve školce bezlepkově nevaří...
Vloženo 22.09.08 14:56
Takhle odpověděl pan Krása na dotaz jedné paní ohledně celiakie
Vážená paní,
na otázku jak je možné, že v jednom kraji je přiznánm příspěvek na celiakii a v druhém ne, Vám neumím odpovědět. Přesto mám pro Vás dobrou zprávu. V současné době je připravena novela zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. V této novele se navrhuje přiznávat příspěvek na péči i dětem u kterých je nezbytné dodržovat určitý léčebný režim nebo přísnou dietu a tyto děti nejsou schopny celodenně si takový režim samostatně zajistit. Tzn., že příspěvek bude v těchto případech přiznáván do 18 let věku dítěte. Tato novela by měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2009, pokud nedojde k nějakému zádrhelu v procesu projednávání.
S pozdravem.
Václav Krása
Vloženo 22.09.08 18:48
Hm,tak to vypadá dobře,ale radovat se zatím moc nebudu...Díky
Vloženo 23.09.08 08:13
Začátkem září jse si podala žádost o PnP.Syn začal chodit do 1.třídy(v prosinci mu bude 7).Má celiakii,astma,alergie,adhd...A v pondělí u nás byla soc.pracovnice na šetření.Podle ní bychom se mohli vejít do 2.stupně,tak uvidíme.Ikdyž já už nevěřím ničemu!V případě neuspěchu se mám odvolata nevzdávat se!Narok prý na to máme!
Vloženo 23.09.08 16:35
Žádala jsem o PnP,dcera celiakie,astma,alergie,ekzém,nepřiznali nám ani I stupeň tak jsem se odvolala a čekám,dceři je 8 let
Vloženo 23.09.08 19:37
ještě jeden příspěvek: Autor sylva
Předmět celiakie+přidružené nemoci
Dotaz Vážený pane Kráso,
děkuji za Vaši snahu pomáhat nemocným a prosím o zodpovězení dotazu, jaký stupeň ,respektive finančí částku,tedy budou pobírat děti s diagnozou celiakie po 1.1.2009 (doufejme, že to opravdu projde) a přihlédne -li se i k tomu,že mají ještě i jiné onemocnění-např.epilepsie..dnes tomu tak zatím není,posuzuje se jen jedno,větší oneocnění-docela by mě zajímalo, jak si má rodič vybrat, které onemocnění je horší., zvášť, když jedno druhé komplikuje..Také bych se ráda zeptala, proč jsou potrestáni dospělí-za celiakii nemůžou, onemocnění si sami nepřivodili-například nevhodnou stravou,přesto si léčbumusí plně hradit sami.. bude se někdy myslet i nat o,že by pojištovna aspoň částečně měla hradit léčbu? děkuji a přeji Vám hlavně zdraví.Kučerová
Odpověd na dotaz:
Vážená paní Kučerová,
posuzování míry závislosti se neprovádí podle diagnózy, ale podle jednotlivých úkonů, které osoba zvládne či nezvládne. Pokud jde o novou úpravu zákona o sociálních službách, není přesně stanoveno jaký stupeň míry závislosti bude přiznán dětem, které potřebují trvalý dohled nad léčebným či dietetickým režimem. To vždy vyplyne z konkrétního posouzení míry závislosti.
S pozdravem.
Václav Krása
Vloženo 23.09.08 21:12
osobně si myslím, že pokud by naše děti dosahovaly na první stupen, je to pro nás lepší, něž rodičák 3000. rodičák je brán jako příjem pro jiné dávky, ale PnP nikoliv, takže nějaké + pro nás. syn má PnP do 10 let, ale po odvolání...už jsem tu o tom psala... uvidíme co si na nás vymyslí ti nahoře dál
Vloženo 24.09.08 18:11
Má cenu se odvolávat když dcera dostala na alergii a celiakii 1.stupen?je jí 10let,čekala jsem 2.stupen
Vloženo 13.10.10 18:46
Dobrý den paní Olgo, pokud dcera má prokázanou " jen celiakii a alergii " podle mého názoru nemá cenu se odvolávat proti 1 stupni PnP, ze své zkušenosti vím, že děti dostávají na celiakii bohužel přiznaný jen 1 stupeň PnP, na víc v bodovém ohodnocení nedosáhnou.
Vloženo 14.10.10 08:31
Myslím, že ty debilní vlády poučí jen to, že sami zažijí v rodině, co to je postižený člen rodiny a taky to, že když služby stojí "jen" zhruba 80kč na hodinu, že by měly rodiny s postiženým členem tím pádem dostávat na zabezpečení plné péče, nejen příspěvku, který jim i tak leží v žaludku, tj. 16hod denně, 38400kč měsíčně, z čehož by klidně platily daně a konečně by měly nějakou záruku důchodu, což dosud, ač státu šetří v přepočtu na čas, miliony, nemají. Je zajímavé, že za stejnou péči mají v ústavech důchod. Přitom při domácí péči , člen rodiny zastupuje plat topiče, údržbáře, řidiče ,uklízečky, kuchařky, pečovatelky atd. Zajímalo by mě, co by ti mamlasi dělali, kdybychom všichni najednou tyto své bližní, žádali umístit do státního zařízení?
Vloženo 17.04.11 21:47
Máš pravdu,ale nemusels si dávat takový nick-lepší by bylo třeba Rejpal,nebo Šťoural,jenže je to stejně k h.....
Vloženo 17.04.11 22:04