Diskuze: Příspěvek péče o osobu blízkou

« zpět na přehled témat
autor: Draha (vesela.paja@quicl.cz)

Moje 7letá dcera je na bezlepkové dietě, dále je astmatička a atopička. Nyní pobírám rodičovský příspěvek,na který od 7 let dcery nemám nárok. Zažádala jsem si o příspěvek péče o osobu blízkou, ale byl zamítnut. Protože jsem si přečetela v této diskusi, že některé maminky dětí s bezl.dietou tento příspěvek pobírají,napište mi prosím, za jakých okolností jej lze získa. Moc děkuji.

Vloženo 15.06.03 20:09

#1 Alena (hooper@sky.cz)

Je to tu napsané v části "o dietě" - Finanční podpora. Jsou tam podmínky a tak podobně. Připrav se na to, že jde o dost zdlouhavý proces :o((

Vloženo 21.06.03 13:00

#2 Šafarčíková Františka (jurecek.j@quick.cz)

Moje maminka má 89 roků a potřebuje stálou péči. Jsem důchodkyně a pobírám starobní a vdovský důchod ve výši celkem 7.516,- Kč. Pokud bych se o ni trvale starala, zajímalo by mě, zda bych dostávala příspěvek péče o osobu blízkou. Moc děkuji

Vloženo 27.05.05 17:14

#3 Jitka (jdlabalova@seznam.cz)

Paní Šafarčíková, o odpověď na Váš dotaz jsem požádala PhDr. P. Niederleho z MPSV. Tady je jeho odpověď, která určitě pomůže i ostatním:
Příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu náleží občanovi, který osobně, celodenně a řádně pečuje o blízkou osobu (za osoby blízké jsou považováni manželé, příbuzní v řadě přímé, děti, sourozenci, zeť a snacha, a to kteréhokoli z manželů), která je buď převážně nebo úplně bezmocná a nebo starší 80 let a je částečně bezmocná. Příspěvek dále náleží i občanovi, který pečuje o jinou než blízkou osobu, v takovém případě je však podmínkou, že žijí v domácnosti. Rozumí se tím, že jak pečující osoba, tak osoba o níž je pečováno, spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Nárok na příspěvek však nemá osoba, která je poživatelem plného invalidního důchodu, starobního důchodu, vdovského nebo vdoveckého důchodu, pokud výše tohoto důchodu je vyšší než výše příspěvku při péči o blízkou nebo jinou osobu. V současné době výše příspěvku činí 3776 Kč měsíčně. V případě tazatelky činí souběh starobního a vdovského důchodu částku 7.516 Kč, takže ji nárok na příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu nevznikne.

Vloženo 02.06.05 13:09

#4 Jitka (jdlabalova@seznam.cz)

Tady je odpověď na dotaz paní Drahy - odpovídá opět Dr. Niederle z MPSV, kterému za odpovědi děkujeme:
Příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu náleží rovněž rodiči nebo prarodiči, popřípadě jinému občanovi, který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, který o toto nezletilé dítě starší jednoho roku, které je dlouhodobě těžce zdravotně postižené a vyžaduje mimořádnou péči, pečuje osobně, celodenně a řádně. Mimořádnou péči pro uvedený účel se rozumí soustavná individuálně poskytovaná péče, která svým rozsahem a nutností značně převyšuje péči o zdravé dítě stejného věku, a to potřebou opakovaného ošetřování, popřípadě soustavné rehabilitace nebo cvičení, nutností přípravy individuálního dietního stravování, potřebou zvýšeného dohledu nebo pomoci jiné osoby při některých nezbytných životních úkonech. Je proto nutné, aby matka nezletilé dcerky znovu o poskytnutí příspěvku při péči o blízkou nebo jinou osobu požádala (pravděpodobně se již nemůže proti předchozímu rozhodnutí odvolat) a do žádosti uvedla všechny důvody, které mohou odůvodnit potřebu mimořádné péče (viz. výše uvedenou definici mimořádné péče). Pokud by byla znovu žádost zamítnuta, je nutné se proti tomuto zamítnutí odvolat ke krajskému úřadu, a to prostřednictvím úřadu, který o zamítnutí rozhodl.

Vloženo 02.06.05 13:14

#5 Jiřina Mokrá (jirina.mokra@dites-vahy.cz)

Zajímalo by mě , kdy už bude konečně příspěvek o osobu blízkou zvýšen , jak sliboval pan Škromach . Děkuji

Vloženo 20.06.05 14:41

#6 Ola (olaba@vysocinanet.cz)

Zdravím paní Draho! Ani mně není jasné, jak OSSZ posuzují zdravotní stav dětí s celiakií. Jedna OSSZ potvrdí stupeň zdravotního postižení, který je nutný k pobírání POB třeba na 5 let a mé dceři ho přiznali na 1 rok s tím, ať s ním za rok už nepočítám. Rok prý stačí na to, aby si 9-ti leté dítě na dietu zvyklo.
Pro paní Jiřinu: POB se zvýší až od října 2005 díky tomu, že novela zákona byla vyhlášena až začátkem června(úmyslně?!), přestože ji prezident podepsal koncem května. Holt někde vláda ušetřit musí... Pokud chcete vědět podrobnosti, podívejte se na diskusi na http://www.zdenek-skromach.cz Přeju silné nervy.

Vloženo 20.06.05 21:06

#7 Ludmila

Dobrý den, chci se zeptat zda se doba kdy pečuji o osobu blízkou započítáva do důchodu. Děkuji

Vloženo 21.06.05 13:28

#615 petr (novake@gmail.com)

takhle se to dela v Japonsku www.s2jav.com

Vloženo 25.10.11 08:50

#616 zuzna zemánková (z.suzan@seznam.cz)

dobrý den!starám se o tatínka rok a půl,má 4.st.závislosti dostává příspěvek,který nám pomůže pokrýt výdaje na jeho zdravotní potřeby a pomůcky.já jsem jen chtěla vědět,zda mám nárok na opatrovné.na OSSZ mě platí zdrav.a soc.pojištění.naše životní minimum nepřesahuje 1,5 koef.nebo na jaký příspěvek mám nárok? děkuji vám za kladnou odpověd.

Vloženo 29.10.11 17:20

#617 ooo

Zuzn.na stránkách liga vozickaru je to popsané přesně,k tomu je určen příspěvek co už dostává neboli péče o osobu blízkou co už dostává a 4 st. je ten nejvyšší a je určen na to aby si zajistil osobu co se o něj bude starat jako např.Vy a na pomucky, na služby.Záleží na tatínkovi kolik peněz Vám z toho dá.

Vloženo 31.10.11 08:52

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.