Diskuze: Na co mam nárok ?

« zpět na přehled témat
autor: Leona (nemcova.lea@seznam.cz)

Prosím poraďte,moje dcera ma alergii na bílkovinu KM.je možné zažádat o příspěvek (na dietu,léky)?A pokud možno kde?

Vloženo 31.03.09 22:29

#1 Helena

To mi připadá jako špatný vtip.

Vloženo 14.04.09 17:01

#2 Hana

Proč vtip? To je realita. Znám více takových lidí (přímo v rodině), kteří to zkouší jak to jde a na cokoliv to jde. Z vlastního dítěte jsou matky schopné udělat dítě psychicky labilní, jen aby jim pojišťovna zaplatila lázně i pro doprovod.

Vloženo 14.04.09 20:14

#3 Leona (nemcova.lea@seznam.cz)

Jsem ráda že si to alespoň někdo přečetl.Ale evidentňe paní Helena a Hana nemusí řešit finanční otázku dnes a denně jako já.Moje dcerka (16 měsíců)po dvou vyčerpávajících hospitalizacích skončila na přísné dietě(diagnoza malabsorpční syndrom)-u ní se to projevuje hlavně tím že nepřibívá na váze a zastavil se jí růst.Takže jsme dvakrát skončili na JIP v kritickém stavu na infuzích.V téhle době musí deně pít spec.mléko NEOCATE na které doplácím v lékárně 800,-měsíčně,dále léky cca.450,-měsíčně a dále může jíst mrkev-cca.100,-měs.,brokolici-700,-měsíčne(nejlevnější kupuji kolem 45,-/ks-vystačí nám na 2 dny)a hovězí-cca.800,-měsíčně(mimochodem já jsem hovězí nejedla několik let,protože je to pro mne luxus),dále máme povoleny bezlepkové piškoty-15,-Kč/ks,ale ty moc nechce.A to je všechno co může momentálně jíst.Měsíčně to dělá zhruba 3000,-a to nemluvě o benzínu,protože jsme z malého města musíme dojíždět k doktorům.Chtěla bych ještě podotknout že nedostáváme přídavky na dítě.Takže já to jako moc vtipné nevidím,a jediné co mne teď dokáže potešit je každé deko co dcerka přibere na váze(váží už skoro 8 kg v 16 měsících-narodila se 3,95 kg)Budu se těšit na vaše další reakce.

Vloženo 14.04.09 23:09

#4 Hana

Leono, budete se muset naučit žít s tím, že bohužel patříte k těm pár lidem, kteří mají nemocné děti. Já se s takovou skutečností srovnávám 9 let a to mám dítě daleko více postižené než je Vaše dcerka. A popravdě Vám napíšu, že mě také není příjemné, když méně nemocné děti dostávájí větší příspěvky než můj syn. Takže pro příště místo poznámky: alergie na bílkovinu KM, je potřeba celou věc rozepsat. Místa je tu dost :-) Finanční otázky řešíme všichni, kteří tu diskutujeme, já jsem synovi platila i ASISTENTKU ve školce a nemluvě o tom, že na bezlepkové dietě jsme 3 členové rodiny. A přídavky také nebereme :-) Od 2 let syna jsem začala pracovat doma po nocích, abych přilepšila rodinnému rozpočtu a věřte mi, jde to. Zvládla jsem to i v době dalšího těhotenství a v době kojení :-)

Vloženo 15.04.09 08:44

#5 kamila

paní Leono,vím že nejlepší je dítě mít zdravé ale kdo dnes má uplně zdravé dítě ale nikdo snad nepočítá náklady na brokolici.My osobně si také nedopřejeme hovězí maso ale jsou na tom lidé hur a neberou nic pročtětě si diskuze pořádně.Máte mateřskou něktěří nemohou do práce a příspěvěk mají na dítě třeba 1.stupen což je 3000Kč mluvím ze svých zkušeností 3členové na bezlepkové dietě a diabetik.

Vloženo 11.05.09 12:51

#6 Dita (SimkovaDita@seznam.cz)

Pani Leono, bohužel příspěvku "na alergii" se jen asi těžko domůžete. Ale můžete zkusit zažádat si zdravotní pojišťovnu o proplacení benzínu k lékaři, pokud máte pravidelné ježdění, nebo třeba zažádat si o ZTP. Kdyby vám ho přiznali třeba jen na rok, tak byste mohli využívat aspoň nějaké výhody. Jestli to máte s dcerkovou tak vážné, že jste tak často v nemocnici, třeba by to mohlo vyjít. My teda v rodině celiaka nemáme. Sestra má chlapečka s atopickým exemem, takže má dietu skoro jak celiak. No a my máme holčičku s Downovým syndromem, tak vím, co to je někde o něco škemrat. Máme jen 2. stupeň ZTP a PnP nám nepřiznali vůbec. Ve dvou letech měla malá 9,5 kg. ;-) Tak nevěšte hlavu a buďte ráda, že manžel vydělává tolik, že nemáte nárok na přídavky. Jiní se mají opravdu hůř. Držím palečky a pevné nervy.

Vloženo 15.06.09 12:35

#7 helena

Existuje celá řada příspěvků na diety: na bezlepkovou, diabetickou, nízkobílkovinnou (při fenylketonurii), cholesterolovou, a celá řada dalších, třeba i dieta při kojení a v těhotenství. Neznám je všechny zpaměti, ale jsou součástí vyhlášky. Toto vše ale pouze v případě, že nedosahujete životního minima. O částku příslušné diety se vám pak ŽM zvyšuje a pokud ho nedosahujeme, je vám doplaceno. Pozor, životní minimum se ale propočítá z vašich příjmů a porovnávají se i nezbytné výdaje, které pak musíte doložit. Některé se uznávají a některé ne. Proto na tyto dávky téměř nikdo nedosáhne. Máte totiž soustu životně důležitých výdajů, které vám ale sociálka dle zákona jako výdaje neuzná. Stejně tak jsou vám některé příjmy počítány jako příjmy i když žádné takové nemáte. Prostě vám je stanoví zákon. A tedy se pak většinou do limitu dávek hmotné nouze nevejdete.

Vloženo 22.06.09 14:37

#20 Gabriela (g.smekalova@seznam.cz)

Dobré ráno,Jsem už 8 let doma s dcerou,která je diabetička a k tomu má celiakii,navíc pobírám 2.5roku mateřskou,kterou mi ale před 8 měsíci snížili na tu nejnižšídávku z důvodu,že jsem už tak dlouho doma na POB,takže jsem si nesměla vybrat,jak dlouho budu na MD.Ted před 4měsíci mi snížili navíc i přízpěvek při péči o os.blyz.Pro tu starší nemocnou dceru je vše hrozně drahé,ale to asi víte,nějak se dostávám do finančních problémů,nevím co s tím,Když se někde na něco poptám,tak mi odpoví:,,NEMÁTE NÁROK¨.byla bych ráda,kdyby jste mi napsali,na co všechno mám či nemám nárok a taky bych ráda věděla,kolik bych měla pobírat dávku při péči o osobu blýzkou když dcera je diabetik 1typu a má celiakii.Pokud mi můžete poradit budu ráda.Chtěla bych být trochu v obraze,at vím co dělat.Předem moc děkuji.Gabriela

Vloženo 06.08.09 03:31

#21 lucie

V první řadě Gabrielo čeština Vám nic neříká osoba blízká se píše s měkkým í.V druhé řadě pobíráte POB na starší dceru což je výhoda a od srpna podle zákona máte nárok na 1.stupen POB při celiakii, diabetu,fenyketonurií a takových nemocech.Na druhé dítě máte mateřskou.Jsou maminy co nedostávali ani POB nic jiného pro tyto dětí není pouze pokud by jste neměla životní minimum.Vím je to drahé my jsme doma tři na bezlepkové dietě a jedno má i diabetes.

Vloženo 06.08.09 14:01

#22 Katka

Paní Lucie, myslím, že komentovat něčí češtinu není cílem těchto stránek. I ve Vašem příspěvku by se našla řada pravopisných chyb...

Vloženo 09.08.09 11:07

#23 rudolf

http://tojesila.cz/cz/s16/c1634-AKTIVITY-CSSD/n2217-Tiskova-zprava-CSSD-1-mistopredseda-strany-Bohuslav-Sobotka

Vloženo 15.10.09 15:41

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.