Dobrý den, mám ročního syna. Nedávno jsem narazila někde na článek, že objemnou stolici několikrát za den může způsobovat alergie na lepek, v horším případě cekalie. To je bohužel i synův případ. Sice dle mého názoru nijak výrazně nezapáchá, ale začala jsem se o to více zajímat. V rodině nikdo tuto diagnózu nemá, nebo alespoň o ní neví. Ale já mám díky těhotenství prokázaný sklon k cukrovce, a navíc se potýkám s nedostatkem železa. Lékařka mě s dotazem, zda syn nekaká nějak často odbyla, že u některých lidí je to normální. Teď jsem trochu na rozpacích. Podle jakých příznaků lze vypozorovat případnou alergii či cekalii? Děkuji
Vloženo 21.10.08 15:12
Můžete to poznat také podle toho, že syn neprospívá. Příznaků je ale spousta. Od padání vlasů až po různé vyrážky, afty, může to být v podstatě jakýkoliv neduh. U malých dětí to bývá nejčastěji to, že nerostou, nepřibírají, často je bolí břicho, jsou bledé a jak říkáte - ta objemná a častá stolice. Nechala bych synovi udělat krevní testy.
Vloženo 22.10.08 07:06
Moniko, určitě se nechte Vy i Váš syn otestovat na cleiakii, protože oba máte příznaky je nebezpečné to podcenit. Zvláště u Vás je těch příznaků dost, cukrovka a anemie se u dospělých takto typicky projevuje a Váš syn ji mohl po Vás zdědit. Nenechte se u doktora odbýt a nechte si udělat testy, třeba nejprve u Vás, protože pokud se u Vás celiakie potvrdí, je pak dost pravděpodobné, že ji bude mít i syn. Nebo si můžete koupit test na celiakii Biocard a udělat si ho doma. Určitě napište, jak jste dopadla.
Vloženo 22.10.08 07:21
Děkuji za rady, se synem jdeme za čtrnáct dní na roční prohlídku, tak se o tom znovu zmíním, a uvidíme. Pak určitě napíšu, jak jsme dopadli.
Vloženo 22.10.08 10:15
Moje dcerka neměla žádné příznaky, celiakie se diagnostikovala až díky cukrovce a v té době již měla značně poškozená střeva. Takže pozor a určitě trvejte na testech!
Vloženo 22.10.08 11:32
Moniko, jan taková malá technická. Až půjdete na tu prohlídku (předpokládám, že k obvodnímu lékaři), může se Vám stát, že tento nebude vědět, co Celiakie je, nebo nebude vědět, které krevní testy aplikovat, aby byla zjištěna reakce protilátek na lepek. Je to velmi běžný jev, kdy i zdánlivě zasvědcené osoby neví......
Doporučuji se odvolávat na tyto krevní testy:
1. reakce na lepek - tj. hodnota protilátek
2. vyšetření transglutaminázy,dále pak Gliadin IgG
gliadin IgA
nebo mrkněte na níže uvedený odkaz.
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?clanek=1200&nazev=Jak%20nm%20lepek%20komplikuje%20ivot...
Ještě chci dodat, že k nezbytnému stanovení Celiakie je potřeba udělat také biopsii tenkého střeva.
Hodně štěstí a přeji Vám, ať se u Vás ani jedna z možností neprokáže.
Vloženo 22.10.08 12:03
dobry den,chtela jsem se zeptat na vysledky igG-1,6 A igE-4 U 2lete holčičky...alergie je slabe pozitivni na gliadin kravske mleko a soju ale EMA je negativni ..co to prosim znamena...muže se jednat o celiakii???mala ma i ekzem...občas ma objemnejsi stolici.dekuji.vika
Vloženo 06.01.09 14:42
Pro Viku:Z toho co píšete,se nedají dělat žádné závěry.Odpovězte si na otázku-má někdo (pokrevní)v rodině diagnostikovanou celiakii?Jestli ano,bral to vyšetřující lékař(ka)v úvahu?
Zdraví "franta".
Vloženo 06.01.09 19:00
Zdravím účastníky diskuse.Včera jsem byla s dcerou poprvé na vyšetření na Gastroenterologii v Motole. Zatím z toho mám dobrý pocit. Dceři odebrali krev a objednali na enterobiopsii (14.4. 2009, takže uvidíme, co bude následovat. Ještě mám jeden dotaz, určitě mi někdo bude schopen poradit, protože, přiznám se, častým hledáním informací o celiakii už ztrácím přehled, co jsem kde četla. Případně potvrzení či nepotvrzení celiakie u mojí dcery se v naší rodině řeší takřka nepřetržitě. Babička si teď usmyslela, že má určitě alergii na lepek (má ji totiž druhá vnučka-sestřenice mojí Lucky). Vím, že alergie na lepek a celiakie je něco jiného, ale prosím, napiště mi jaký laboratorní výsledek je typický pro alergii na lepek. Jaký je pro celiakii vím. Snad se mi podaří jí to vysvětlit. Děkuji Nina
Vloženo 26.03.09 07:10
DOBRÝ DEN, MÁ DCERA (8 LET) MÁ OD MALA VELKÉ POTÍŽE S BOLESTMI BŘÍŠKA, ČASTO JEJ MÁ NAFOUKLÉ A CITLIVÉ. I NĚKOLIK NOCÍ PO SOBĚ SE BUDÍ A PROPLÁČE JE BOLESTÍ- NĚKDY I ZVRACÍ. ČASTO NECHCE JÍST. K TOMU MÁ NEUSTÁLE POTÍŽE SE STOLICÍ KTERÁ JÍ ČAS OD ČASU SAMOVOLNĚ UNIKÁ I NĚKOLIK DNÍ PO SOBĚ STOLICE JE ZAPÁCHAJÍCÍ A OBJEMNÁ-I NĚKOLIKRÁT DENĚ. TAKTO SE TO OPAKUJE UŽ ROKY V NEPRAVIDELNÝCH INTERVALECH. JÁ I DCERA JSME Z TOHO DOST ZDRCENÉ. JAKO MALOU JSME JI TRESTALI. PAK RADA U LÉKAŘKY, NEJAKÉ LÉKY ALE BEZ VÝSLEDKU. PAK SONO ŽALUDKU-ZJISTILI SLABŠÍ FUNKCI ŽALUDKU. ZAJÍMALO BY MĚ JESTLI DCERA NEMÁ TAKÉ ALERGII NA LEPEK? KAŽDOPÁDNĚ PŮJDU S DCEROU NA ODBĚR KRVE NA ZJIŠTĚNÍ TÉTO ALERGIE. NA VÝSLEDKY SE ČEKÁ ASI 14 DNÍ A PO TU DOBU PROSÍM O VÍC INFA OD VÁS O TOM CO SO MŮŽE S MOU DCEROU DÍT. NEBOŤ BOLESTI BŘÍŠKA A VYMĚŠOVACÍ POTÍŽE JSOU TU ZAS A JIŽ PŘETRVÁVAJÍ ČTVRTÝ TÝDEN. K TOMU SE PŘIDAL DALŠÍ PROBLÉM. NA KŮŽI SE DCERCE OBĚVUJÍ ZARUDLÉ BOLÁKY PODOBNÉ NEŠTOVICÍM KTERÉ SE POSTUPNĚ OBĚVUJÍ NA VÍCE MÍSTECH A TĚŽKO SE HOJÍ. NEJDŘÍV SI LÉKAŘ MYSLEL, ŽE JSOU TO NEŠTOVICE-DNES TO TAK NEHODNOTÍ. V PONDĚLÍ PŮJDEM ZNOVU NA KONTROLU A BOJÍM SE REAKCE LÉKAŘE. DĚKUJI PŘEDEM ZA KAŽDOU RADU, JAK DÁL POSTUPOVAT.
Vloženo 15.05.10 20:13
takhle jsem to kdysi měla já, po dvou letech pátrání přišli v mých 8letech na to, že je to Duhring(všude jsem měla zarudlé svědivé puchýře). Nasadili mi dietu a disulone, od té doby žádné obtíže, musím tedy ročně chodit na krev, ale to je samozřejmě nic oproti tomu, co jsem jako malá zažívala. Dnes je mi 26 a až na anémii jsem naprosto zdravá(dodržuju velmi pečlivě). Přeju vaší dcerce, aby se brzy přišlo na to, co jí vlastně ve skutečnosti je, aby se mohlo ihned začít s léčbou. Velmi doporučuju sanatorium svaté Anny v Praze na Jarově, paní doktorka Jungwirthová je úžasná a s celiakii má bohaté zkušnosti, dojíždím za ní až z Karlových Varu. Andrea
Vloženo 16.05.10 11:21
Děkuji všem co mi odpověděli a pomohli a pomáhají. Už na to nejsem s dcerkou sama a hlavně víme co s tím! Všem noc dím!!!
Vloženo 17.05.10 13:14