Dobry den, docela by me zajimalo, jak se kdo pri bezlepkove diete bezne stravujete? Chutna vam bezlepkovy chleb? Muj problem je v tom, ze bezlepkova mouka (nehlede na jeji slozeni, nic kvalitniho a vyzivneho to rozhodne neni) a vyrobky z ni mi chutnaji vsechny stejne a po cca 3 letech diety uz tyto vyrobky nemuzu ani citit:)... Docela mi i sedi fakt, ktery je probirat v tematu "problem se zazivanim", ze bezlepkova dieta je tvora velkym mnozstvim skrobu, coz pak dela paseku ve streve. Pokud clovek neprejde alespon trosku na alternativni - plnohodnotnou stravu (jahly, pohanka, amarant atd.), tak se ani nedivim, ze ho stale i po nasazeni trapi zazivaci problemy. Ja se snazim zarazovat do jidelnicku kvalitni obiloviny (prestoze jinak jim naprosto normalne, samozrejme i maso a male mnozstvi kvalitnich mlecnych vyrobku), ale u me je problem ten, ze nevim, jak chutně obiloviny pripravovat a obmenovat. Dle vegetarianskych a makrobiotickych receptu se moc varit neda, pouzivaji hodne suroviny, ktere jsou pro bezlepkovou dietu zakazane. Dokazete mi nekdo poradit, podelit se o Vase zkusenosti? Mozna, ze toto tema spise patri do receptu, tak se omlouvam, pokud bych se nekoho dotkla se spatnym zarazenim dotazu:)... Dekuji.
Vloženo 20.04.09 13:50
Já jím všechno - chleby, maso, rýži, brambory, ovoce, zeleninu, peču koláče a buchty, jím i sladkosti, amarantové brambůrky, zmrzliny, těstoviny, čokolády... Všechno, co celiak může. Chleba kupuji od Schäru a chutná mi. Jsem ráda, že vůbec nějaký chleba pro bezlepkáře existuje. Chuť výrobků je asi hodně podobná, protože je to všechno ze stejných surovin, ale hodně záleží na tom, co si k danému jídlu vezmete, můžete si to hodně ozvláštnit. Při bezl. dietě je důležité jíst pestrou stravu, ne pořád jedno a to samé dokola. Bezlepkové jídlo se dá připravit na 1000 způsobů. Osobně bych se vykašlala (že to tak musím říct :-) ) na vegetariánství a makrobiotiku (už tak jsme dost omezení ve výběru potravin) a každý den si místo toho uvařila jiný oběd, nachystala jinou svačinu atd. Vždyť nemusíte jíst jen chleba, dají se koupit i rohlíky, jak slané, tak sladké, můžete si koupit vaflovač a dělat doma čerstvé vafle - také slané i sladké, můžete si udělat zapečené těstoviny, dát je do krabičky a vzít do práce na oběd... Možností je spousta.
Vloženo 20.04.09 14:48
Jo, to máte pravdu, takto se da samozrejme stravovat, i ja se tak samozrejme stravuju:) jenze kdyz se pak podivat na slozeni vyrobku, tak zjistite, ze nejite nic, nez ryzovy, kukuricny a bramborovy skrob, k tomu spoustu ecek a zahustovadel a to mi opravdu vyzivne neprijde, clovek se tim sice zaplacne, na chvili zazene hlad, ale se stravou plnou vitaminu a mineralu to nema nic spolecneho... Na druhou stranu, nez hladovet:)...
Vloženo 20.04.09 15:23
Jitko,řešila jsem ten samý problém začala jsem experimentovat.Jestli chte,tak mi napište na zdeni.ch@seznam.cz ráda si budu s někým podobným vyměňovat zkušenosti
Vloženo 20.04.09 16:37
tak mě ten "fakt", že bezlepková dieta je tvořena velkým množstvím škrobu naopak nesedí vůbec. Bezlepkové směsi jsou víc škrobové než lepková mouka, ale to je vše. Můžete místo nich používat obyčejné jednodruhové mouky, nebo nemusíte mouku používat vůbec. Pšenice a spol. není o nic zdravější či "plnohodnotnější" než brambory, rýže, proso a ostatní, takže není důvod aby bezlepková dieta byla nějak závadná. Mě se sestřička na gastru ptala, co teda jím - dost mě tím zaskočila, a popravdě jsem jí odpověděla - "no, vpodstatě všechno co předtím." Z cukrovinek můžu jen čokoládu a v malém množství "gumové" bonbony, jinak jím mléko, zeleninu, mozzarelu a jiné čerstvé sýry, bylinky, koření, maso, ovoce, semínka a oříšky, vejce, jogurty a mléčné výrobky - jen čisté bez škrobu a jiných příměsí. Teď to vypadá, že nebudu moct žádný škroby, ale jinak jako celiak můžu i naprostou většinu příloh - brambory, rýže, cizrna, hrách, fazole, čočka, rýžové těstoviny, kukuřice, jáhly. Můžete i uzeniny, soju, většina dochucovadel jako majonéza, kečup, hořčice je běžně k dostání v bezlepkové variantě, je toho hrozně moc co jíst můžete... Pokud nebudete chtít, aby kukuřičný chléb chutnal jako pšeničný, tak se dá udělat velice dobrý chleba i z čisté kukuřičné mouky, bez "éček" a guarové gumy. Nebo místo pečiva jíst ty "křehké chleby". Müsli lehce uděláte z burizonů místo ovsa, velikonočního beránka jsem pekla podle normálního receptu z polenty a jáhlové mouky a strhla se o něj bitka i mezi "lepkáři", muffiny z jáhlové mouky a cornflaků dopadly stejně. :-) Brambůrky a arašídové křupky jsou bezlepkové samy o sobě, takže ani na oslavách nepřijdete zkrátka, oslavencům noste jako dárek dort - vyjde max. o 20kč dráž než lepkový a většina lidí si rozdílu nevšimne (u nás to nepoznal nikdo). Stačí se nezaměřovat na náhražky pšeničných výrobků, ale jíst normální přirozeně bezlepková jídla, je toho na výběr víc než dost. Já osobně mám víc omezení než jen tu bezlepkovou dietu a ani tak si nemůžu stěžovat na jednotvárný jídelníček.
Vloženo 20.04.09 19:13
Souhlasím s Pac. Bezlepková dieta není jen o chlebech a mouce.
Vloženo 21.04.09 06:57
Hm, to je fajn, také bych na to chtela mit nazor jako vy, skoro jste me presvedcily:), ted to vlastne vypada tak, ze mam jen spatne recepty, resp. omezeny vyber a malou inspiraci a proto mi chutna vse stejne... Pac, prosim, mohla by jsi mi poslat (aktijn123@seznam.cz) nebo zverejnit recepty na mufiny a beranka a treba i vic:)?! Nebo jen poradit, kde recepty ziskavas? Ja kdyz sezenu nejake bezlepkove recepty, tak je to prave jen z bezlepkovych smesi, coz jsou prave jen ty skroby... Ja z buchet hodne pecu jen same kolace a piskot a to ze Scharu, takze uz mi vazne vse chutna stejne... Rada bych pekla z nebezlepkovych smesi - kukuricna, ryzova, amarantova mouka, atd., ale to se mi vetsinou nepovede, je to tezke testo a neupece se, chce to proste asi nejaky figl, ktery neznam:)... Moc diky za rady!
Vloženo 21.04.09 08:35
Jitko to je přesně ono, bezlepkové recepty se v naprosté většině zaměřují na náhradu těch kde je pšeničná mouka, a ty přirozeně bezlepkové zůstávají opomíjené. Já recepty sbírám všude možně, z cest, od kamarádů, na obalech koření. Muffiny jsou z Jižní Afriky, odtud mám i recept na kukuřičný chleba, ale ten teď nemůžu nikde najít, doufám, že nezmizel během stěhování, nebyl by první. :-( Beránek byl podle nějaké staročeské kuchařky po babičce. Recepty pošlu na mail.
Vloženo 21.04.09 09:37
Pro #19 klinika:Nějak nechápu Váš problém,snad jen ty finance.Bezlepkové jídlo je stejně dobré-stačí se jen "vyhnout"obyčejné mouce,ve všech jejích(i skrytých )aplikacích.Když jste vyučená kuchařka,máte před ostatními nově diagnostikovanými celiaky značný "náskok".Ti se většinou musí v kuchařském řemesle zdokonalovat,ne li začínat od "píky"(nebo v tomto případě od vařečky?).Píšete,že máte "hluboko do kapsy"-není to žádná hanba-dnes platí dvojnásob"chudoba cti netratí".Nejvíc ovšem "ušetříte",když si budete dělat bezlepkovou dietu ,včetně pečiva ,sama.Pečivo je snad největší problém,co se týká podobnosti s "klasickým",ale ostatní jídla,včetně cukroví jsou v pohodě.Stačí třeba přestat používat na zahuštění omáčky mouku ,nebo jíšku a jídlo je bezlepkové.Domácí knedlíky ,či těstoviny nejsou problém a vyjdou levněji,než kupované.No a takový doma upečený,nebo po domácku vyuzený bůček,obsahuje toho "tuku"přebohatě.Bohužel to chce vaření se víc věnovat.Chápu,že na to třeba nemáte čas,potom těžko radit.Pro inspiraci se mrkněte na stránky paní Kohoutkové http://www.ivako.cz .Zdraví "franta".
Vloženo 10.05.10 16:40
Pro #Pac - mohla bych Vás taky poprosit o recept na kukuřičný chléb a velikonočního beránka? Děkuji, Iveta
Vloženo 11.07.10 16:49
Pac sem už moc nepřispívá tak vám odpovím já. Recept na kukuřičný chléb jižanský i severský najdete v kuchařce pro alergiky od alice sherwoodové. Mají ji i v knihovnách k zapůjčení. Velikovoční beránek lze dělat z piškotového těsta na dort. 6 vajec rozdělit bílky a žloutky 200 g mouky z toho 100 g škrobu bramborového nebo Jizerky, 60 g rýžové mouky a 40 g kukuřičné mouky, 140 g cukru / já dávám 120g/ z toho 20 g vanilkového, 1 kypřící prášek. Žloutky našlehám s cukrem přidám trochu vody cca 5 lžic a znovu našlehám. Našlehám bílky s 5 lžičkami vody a lžičkou cukru. Do žloutků lehce stěrkou zamíchám mouky předem smíchané s práškem. pak opravdu lehce zamíchám našlehané bílky. Vleji do vymazané a moukou vysypané formy. peču na 180 st. Dvě vejce lze nahradit 100 g rozpuštěného vychládlého másla, které přidáte do našlehaných žloutků. Nebo lze přidat kakao.
Vloženo 11.07.10 23:01
Teď už je na výběr mnoho dobrých chutných potravin pro bezlepkovou dietu. Pamatuji, jak mi bylo nějakých 6, 7 let a mamka mi musela bezlepkové jídlo objednávat poštou z Prahy, v okolí mého bydliště nebylo nic k sehnání. Těší mě výběr z dm drogerie. Chleba mi chutná. Když mám chuť na nějaký moučník, koupím si mouku jizerku a peču podle klasických receptů,jen pšeničnou mouku nahradím jizerkou. S ničím nemám problém, vše mi chutná. Jen co mi vadí je asi cena.Jsem studentka a velký jedlík,tudíž finančně náročné.Taky mě štve, když jsem třeba mimo domov a přepadne mě hlad, že nemám tu možnost jako "zdraví" lidé dát si třeba párek v rohlíku nebo langoš.
Vloženo 31.10.10 14:03