Moc Vám děkuju za rady na moje dotazy a teď ráno jsem si ještě vzpomněla, že jsem se chtěla zeptat na pár věcí. Může mít s celiakií souvislost padání vlasů, ztráta menstruace a vznik modřin sám od sebe? Upřesním: Malá se mi narodila loni v říjnu, začala jsem menstruovat na konci listopadu,i když jsem plně kojila. V březnu jsem během 14 dnů zhubla 3,5kg - díky tomu mi diagnostikovali celiakii, a od března nemenstruuju (kila se mi zatím zpět nabrat nepodařilo, mám stále 49-50 kg). Dále k vlasům - sice pořád částečně kojím,ale je fakt,že mi vlasy padají tak poslední měsíc, dříve vůbec. A to tak, že za jedno učesání mám obalený celý kartáč. A k modřinám - během těch 14 dnů, co jsem v březnu čekala na výsledky a všechna vyšetření, se mi začaly na nohách - hlavně na stehnech - dělat samy od sebe modřiny. Ne žádné obrovské,ale jsou tam, na každé noze mám tak 4-5. Kdybych se bouchla,tak bych o tom věděla, ale nic se mi nestalo a dělají se mi pořád. O zhoršené "kvalitě pleti" už ani nemluvím, vypadám poslední dobou jako "pučící puberťák":) Děkuju Vám všem předem za Vaše rady a názory, nechci hnát hned k doktorce,říkám si,že to všechno souvisí s tou nemocí a že se to snad zlepší,když budu dodržovat BLD. Tak doufám,že mi napíšete,že to tak je:)) Děkuju a přeju všem hezký den.
Vloženo 05.05.09 08:17
Jani, ani se nedivim,ze tve telo reaguje tak, jak reaguje. Celikie alespon z pocatku, nez se da strevo dohromady, znemoznuje vstrebavani dulezitych vitaminu a mineralů, navic tento deficit mohl trvat různe dlouhou dobu a navic jeste kojis, coz je take velky napor na vitaminy. Do mleka dle meho nazoru telo da to, co jeste muze a proto na tebe uz nezbyva:)... Urcite nasad nejake vitaminy a mineraly a to hodne kvalitni, ze zadne chemicke ci umele z lekarny. Zkus 100% spirulinu, chlorelu, koloidni mineraly, urcite nejake probiotika - ja mam nejlepsi zkusenosti s Probiosanem. Fakt to chce organismu trosku pomoci doplnit to, co mu chybi. A s mlecnymi vyrobky bych to neprehanela, sice ti nemusi objektivne delat spatne, ale nic se nema prehanet...
Vloženo 05.05.09 09:50
Ahoj, iste to je nápor na Tvoj organizmus, ale to je super, že máš mlieko. Hádam sa to zlepší. Chcem Ti poradiť jeden recept proti vypadávaniu vlasov, je taký "ľudový", ale určite zaberá, aspoň mne.Nastrúham cibuľu a tú šťavu i kúsky cibule si vtieram do vlasov, potom dám na to igelitové vrecúško, zaviažem šatkou asi na 25 minút a potom umyjem. Mám obdobia, keď mi padajú vlasy a stačí mi to urobiť raz- dvakrát a mám zase i na rok pokoj. Cibuľa vraj obsahuje veľa zinku a ten je dobrý na vlasy. Skús a potom napíš. Želám veľa zdravia a síl. Beáta.
Vloženo 05.05.09 18:28
Mě po diagnostikování celiakie zároveň s gastroenterologií poslali i na vyšetření štítné žlázy a odvápnění kostí, na obě sice teď beru léky, ale problém s pletí a vypadáváním vlasů už nemám.
Vloženo 06.05.09 11:24
Problémy s padáním vlasů a modřinami na stehnech jsem měla taky. Je to způsobené nedostatečnou výživou - poškozené střevo nedokáže potravu dobře zpracovat a tělu chybí potřebné vitamíny a minerály. Navíc pokud kojíš a zároveň nejíš ovoce, zeleninu atd., tak to taky má velký vliv. Určitě nasaď nějakou vitamínovou kůru, plus možná ty řasy jak radí Jitka na doplnění vlákniny. Co můžu soudit tak u mě opravdu platí teorie, že tvrdé, volně prodejné multivitamínové tablety tělo skoro nezužitkuje. U multivitamínů se hlavně musí číst složení, někdy se podstatně liší. To co celiakům v aktivní fázi většinou (dle dostupných zdrojů) chybí je železo, vápník (+ zinek a hořčík), skupina B vitamínů, na vlasy je pak dobrý vit. E - mě na vlasy i kůži pomohl B komplex a Pupalkový olej s E vitamínem. K té menstruaci - u mě měla celiakie uplně opačný vliv - asi kvůli nedostatku železa a poškození štítné žlázy. Menstruace ale může vymizet pokud je tělo přetěžované (nemocí, fyzickou aktivitou), při hubnutí, atd. Mě zmizí už při váze 45kg, přestože normální váhu mám 47-48kg. Na nabrání váhy doporučuji brambory a k tomu B vitamíny. Brambory jsou vůbec nejlepší příloha - dá se upravovat na neuvěřitelné množství způsobů a ze všech příloh má nejvíc energie na hmotnost - proto se po nich tak dobře nabírá.
Vloženo 06.05.09 12:39
Celiakii mi diagnostikovali cca 10 týdnů po porodu. Rychlé hubnutí, průjmy, únava, otoky nohou - v tu dobu jsem kojila a mléka jsem měla dost. Mé tělo dalo do kojení vše, co mělo a můj stav byl katastrofální. Po nasazení diety obrat o 180 stupňů. kojila jsem do 2 let věku dítěte. Syn zatím zdravý bez potvrzené celiakií.
Vloženo 30.07.09 10:29
Ahoj všem, v pátek dopoledne podstupuji biopsii po nálezu pozitivní TransG v krvi. Jsem sice slabý, ale kuřák, vzhledem k tomu, že jdu až dopoledne, mohla by jsem si třeba v 6 ráno zakouřit? Jde mi jen o tu 1 cigeretu, jsem z toho tak vyděšená a bojím se. Při vyšetření budu mít injekci. Moc Vám děkuji za odpověď a zdravím
Vloženo 22.06.10 21:35
Žaneto, předpokládám, že biopsie Vám bude provedena při vyšetření střeva "horem" (fibroskop bude zaveden ústy), ne při kolonoskopii ("spodem"). Našla jsem pro Vás odkaz na http://www.ordinace.cz/clanek/fibroskopie/ , kde se dozvíte, že při fibroskopii (endoskopii) se nesmí od půlnoci před vyšetřením kouřit (ani jíst a pít)! Ale o tom Vás měl informovat lékař. Vyšetření se nemusíte bát, snažte se při něm co nejvíce uvolnit a hlavně spolupracovat s lékařem (řídit se jeho pokyny), pak všechno probíhá rychle. Já jsem dostala těsně před zákrokem pouze znecitlivějící sprej do krku (injekci ne), ale i s ním to šlo v pohodě zvládnout. V břiše a střevech to při vyšetření "lechtá", takže se Vám při tom může zvedat žaludek, ale od toho je tam sestra, aby Vám případné sliny u pusy otřela (zvracet nebudete mít co, protože přijdete nalačno). Pokud máte možnost, tak si vemte sebou nějaký doprovod (kamarádku, maminku, přítele...), zpříjemní Vám to čekání na vyšetření a nebudete tak nervozní. Dejte sem pak vědět, jak to probíhalo.
Vloženo 23.06.10 09:09