Je mozne ze mam celiakii kdyz je gliadin(iga, igg ige) v norme a transglutaminaza iga 79,4 (norma do 20)? diky
Vloženo 18.09.09 18:54
Diagnozu celiakie ti težko někdo potvrdí na laické diskusi, ale protilátky proti gliadinu nemá zvýšené hodně celiaků (ca čtvrtina/třetina?). Vpodstatě nejsou pro samotnou diagnózu důležité, znamenají "pouze" intoleranci resp. alergii na lepek, ne celiakii - pro tu jsou "potřeba" zvýšené protilátky proti transglutamináze a/nebo endomysiu a to typické poškození střev. Ani jedno z toho není stoprocentní, ca 5% celiaků nemá zvýšené protilátky a zhruba stejné množství nemá poškozené střevo, a ještě víc celiaků ho má poškozené jen ostrůvkovitě, takže i se všemi testy negativními máš "šanci", že jsi celiak. Tj. ano, je možné, že máš celiakii. Dělali ti i biopsii?
Vloženo 19.09.09 00:39
Pro Pac:Dík za rychlou odpověď Dejanovi.Už jsem myslel,že to budu muset udělat já a Bedřich na mne "vyjede". Zdraví"franta".
Vloženo 19.09.09 07:46
delali pred 4 roky, vysla negativne, protilatky proti endomysiu mam take zvysene....zaver biopsie neni celiakie ale CT enterokliza celiakii neni jednoznacni, imunolog tvrdi ze cliakii mam, drzim dietu uz 3 mesice ale zadne zlepseni, jak tady ctu potrebuje to asi delsi dobu aby se strevo zklidnilo.
Vloženo 19.09.09 09:28
Já jsem na bezlepkové dietě 20 měsíců a bohužel vše stále v katastrofálním stavu. Transglutamináza vysoká a střevo bez známek regenerace. Od letošního května jsem jen na ovoci, zelenině a kuřecím mase. Pokus o záchranu a úlevu pro zničené střevo mne donutil vyloučit téměř vše. Všetně všech škrobů, cukru,laktózy,vajec a potravin procházejících průmyslovou úpravou. Netrpělivě očekávám výsledky testů. Přeji všem pohodový a klidný den. Ivana
Vloženo 19.09.09 10:10
diky všem za odpoved.
Vloženo 19.09.09 10:50
Chtěla bych se zeptat,celiakie se u mě objevila az na "stará kolena"po operaci TEP kyč.kl.2 roky jsem měla neustále velké zdravotní problémy, než se přišlo na to, že je to celiak.sprue. Při dietě bylo vše stále v pořádku,až nyní jsem měla kontrol.anti tTG 49!Má být do 20.Nevím, co jsem udělala za chybu.Lékař mi řekl, že půjdu znovu na krevní rozbor na Anti-transglutamináza IgG.Cítím se naprosto v pořádku.Za jak dlouho se mi poslední výsledek může opět dostat do normálu?A ještě mám dotaz, byla li u mě disgnost.celiakální sprue,za jak dlouho se mi "spraví"sliznice v žaludku a ve střevech.Měla jsem i těžkou osteoporozu, ,tak je ale nyní ve velmi dobrém stavu- velký nárůst BMI.
Vloženo 19.06.10 09:26
Upravení střev je věc indivuduální, záleží na i stupni postižení. Sliznice se začíná spravovat rychle po nasazení já začla přibírat tak po 14 dnech diety, tak po osmi měsících může být v dobrém stavu, ale u někoho to trvá i několik let. Měla by jste si zkontrolovat zda všechny vaše potraviny jsou bezpečné. Například Jizerka měla před pár měsíci vysoké hodnoty gliadinu, ale stále ještě splňovala limity. Ale pokud by jí člověk snědl více než 250 g denně tak by doporučený limit překročil. A to by už nic se zbytkovým gliadinem nesměl. Rýžovou mouku polohrubou musela inspekce dokonce stahnout z trhu nesplňovala limity. Nejíte třeba zmrzliny ze stánků_? Neměla jste před odběrem krve infekci, stačí nachlazení a výsledky krve se jeví jako by celiak nedodržoval dietu. Zkuste být důslednější v dietě a omezit BL pečivo. To, že se vám zlepšila osteoporoza znamená že se střeva spravuji a dodávají tělu více živin. Myslím že jste na dobré cestě.
Vloženo 19.06.10 13:53
Díky za odpověď.Jizerku jsem používala, ale o jejich problémech s vysokými hodnotami gliadinu slyším prvně.Nyní jsem ochutnala a peču bezlepkové chleby od výrobce Labeta,zvláště tmavý a slunečnicový jsou velmi dobré,zbytkový gliadin na nich není napsaný, pouze, že je tam pšeničný deproteinovaný škrob vhodný pro celiaky.Na balení je chléb pojmenován jako bezlepkový a je označen i přeškrtnutým klasem.Nikdy jsem nekoukala,kolik čeho sním, znamená to, že i tohoto chleba smím za den sníst jen 1 krajíček?
Vloženo 19.06.10 15:08
Zkuste se podívat na stránky www. vupp.cz na těchto stránkách najdete testované BL výrobky a můžete si spočítat kolik zbytkového lepku sníte. Pro celiaka je bezpečná hranice 20 mg lepku za den. Myslím ,že jeden krajíček je bohatě pod normou. Normálně mají tyto směsi cca 11 mg lepku na kilo výrobku určeného ke spotřebě.
Vloženo 19.06.10 22:14
Děkuji Alo, člověk se pořád učí,ani lékař mi nedokáže říci,co vše musím sledovat,jen, že mám jíst potraviny označené jako bezlepkové.O nějakém zbytkovém lepku nic.A já jedla vše označené přeškrtnutým klasem s vědomím, že jím tak, jak mám,ale vůbec jsem netušila, že musím ještě někde sledovat kolik toho sníst, kvůli zbytkovému lepku.Neznala jsem to,když je výrobek označen jako bezlepkový a žádný obsah lepku tam není uveden.Jak jsem zjistila,stránky vupp.cz pro mne budou velkým pomocníkem.Teď teprve vím,jak se opravdu stravovat.To byla zřejmě ta chyba.Díky.
Vloženo 21.06.10 12:25