Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, kde by mi mohli udělat krevní testy na celiakii? Je mi 31 let. Od malička trpím zažívacími potížemi, průjem, nadýmání, nechutenství, bolesti břicha, zvracení (v dospělosti už méně), všichni mi říkají, že jsem moc hubená, že mám přibrat (175cm a 58kg), občas mě bolí klouby, snadno se mi dělají modřiny, mívám křeče v nohách. Narazila jsem na tyto stránky a napadlo mě, že bych mohla mít celiakii. Byla jsem se zeptat u svojí alergoložky, chodím tam už šest let. Mám alergii na prach, peří, roztoče, pelyněk, řepku. Říkala mi, že úvodní imunologické vyšetření při první návštěvě bylo v pořádku, že žádný rozsáhlý zánět nemám a snížená imunita nebyla potvrzena. Už 1,5 roku se snažím marně otěhotnět. Mám nepravidelnou menstruaci. Byli jsme s manželem v centru asistované reprodukce, kde mi taky dělali nějaké krevní testy. Alergoložka mi říkala, že mi tam určitě dělali i testy na celiakii. Nevím, moc se mi to nezdá. Dočetla jsem se tady, že jsou potřeba cílené testy, že to není tak jednoduché. Teď nevím, co mám dělat. Mám opravdu testy na celiakii za sebou? Kde by mi udělali vyšetření krve na celiakii? Je spolehlivý test na celiakii z lékárny? Jsem z olomouckého kraje. Moc děkuji za odpověď!
Vloženo 24.09.09 11:01
Vaše příznaky jsou opravdu podobné tomu, čím trpěli mnozí z nás. Jsou to známky podvýživy. Být vámi, jdu k alergoložce a vyžaduji testy na celiakii. Jak píšete, jsou to specifické testy. Pokud neuspějete, kupte si test v lékárně. Stojí okolo 450 korun. Já jsem si tenkrát koupila test Biocard, ale možná jsou i od jiných výrobců. Test je údajně spolehlivý srovnatelně s laboratorními testy. Uděláte si to doma, z kapky krve, určitě to zvládnete. Jinak pochybuju, že vám v centru asistované reprodukce z vlastní iniciativy udělali test na celiakii. Pokud máte podezření na tuto chorobu, tak za tím jděte. Nenechte to být. Dejte vědět jak jste dopadla. Hodně štěstí. K.
Vloženo 24.09.09 11:13
Jen doplním paní Katku Č:hlavně nezačínejte s dietou,dokud nebudete vědět,na čem jste.Celiakie má značku K 900. Zdraví "franta".
Vloženo 24.09.09 11:27
Děkuji za reakce! Alergoložka mi říkala, že ona mi nemůže udělat test JENOM na celiakii a i kdyby mohla, tak že by to bylo vytržené z kontextu, že se musí udělat celkový obraz. Ale výhledově že by mi mohla udělat zase ty imunologické testy. V tom centru asistované reprodukce testy prý dělali na štítnou žlázu, HIV, žloutenku, chlamidie, ale o celiakii nic neříkali. Právě proto jsem přemýšlela, že bych se obrátila na jiného doktora, ale nevím, kdo by mi mohl ty testy udělat. K mojí obvodní nemá cenu chodit, když jsem mívala ty záněty a brala antibiotika, tak mi řekla, že se mám otužovat: běhat kolem domu a dýchat studený vzduch.
Vloženo 24.09.09 13:50
Jitko - zkus gastroenterologa,ale nejsem si jistá,jestli nemusíš mít doporučení od obvodního lékaře.
Vloženo 24.09.09 13:59
Přímo na gastro musíš mít doporučení. Ale já jsem tenkrát měla následující postup. Můj obvod.lékař nic nezjistil, nepoznal ani zvětšenou štítnou žlázu, po různých dalších peripetiích s různými lékaři jsem se sama dopracovala ke koupi testu v lékárně. S jeho pozitivním výsledkem jsem se rovnou objednala na gastro v Praze na Karlák. Doporučení jsem jim pak přinesla zpětně, to už mi pak obvoďák napsal. Takže prostě postupuj jak se dá. Ale i když si nezjistíš celiakii, stav který u sebe popisuješ rozhodně není v pořádku tak pátrej dál. K.
Vloženo 24.09.09 14:36
Jitko já bych být tebou hned vyměnila obvoďáka a nejlíp i alergologa, páč mi to hodně připomíná mojí situaci než mi zjistili alergii na lepek. Krev na testy na celiakii může nabrat kterýkoliv lékař, i obvoďák. Vytržené z kontextu nebudou, to je jen hloupá výmluva. (mě zas ta moje tvrdila, že nejdřív musím sama zjistit, na co jsem alergická, jinak se testy na alergii nedají udělat, halt jsou to líný potvory, ti doktoři).
Vloženo 25.09.09 23:37
Tak jsem si dneska udělala doma test Biocard. Bylo to teda složitější, než jsem čekala. Všechno jsem si nachystala a vybalila, jenže ta lanceta s jehlou mi nefungovala. Prohlížela jsem ji a ani tam nebyla žádná jehla na propíchnutí. Tak jsem hned šla pro špendlík a snažila se píchnout se špendlíkem, bolelo to jak hrom a krve nic moc. Musela jsem pořád mačkat a znova píchat, aby se mi vůbec naplnila ta tyčinka, stejně kousek zůstal prázdný. A navíc v té ředící tekutině se mi trošička krve srazila. Na testu je napsáno, že test se musí použít do 10 minut po vybalení z hliníkové folie, ani nevím, jestli jsem to vůbec stihla. Na kontrolním políčku se čárka objevila, na tom testovacím jenom takový neznatelný flíček. Tak jsem se šla podívat za 5 minut a pořád nic. V návodu je psáno, že nemá smysl odečítat výsledek po 10 minutách, jenže mně se v tom testovacím políčku udělala úplně slabounká čárka až za 15 minut. A teď skoro po hodině tam pořád je. Je ten test v pořádku a pozitivní nebo ne? Jak silný ten proužek v testovacím políčku musí být, když kontrolní je tmavý? Už jsem jednou měla takový těhotenský test s úplně slabounkou čárkou a těhotná jsem nebyla. Díky!
Vloženo 04.10.09 11:38
Děkuji paní Heleně,matka už se objednala na gastro,jde ve čtvrtek,taky mě ty hodnoty zarazily i to ,že je tam dvakrát pozitivní a pan doktor si toho nevšiml,ale nebyla hsem si jistá. Já jsem měla hodnoty 66 a po třech měsících diety 6,takže jsem ráda,po těch 15 letech problémů,co mi je a ani mi ta dieta moc nevadí. Ještě jsem chtěla zeptat,jak to vyšetření na biopsii probíhá,mamka má strach,mě ho nedělali,jelikož mě tam doktor,ten samý neposlal,až jsem si to zjistila tady,ale už mě bylo mnohem lépe,tak zátěžový test nechci.Díky Markéta
Vloženo 17.05.10 13:44
Pro Markétu:Tak už na mne nic nezbylo,akorát to vyšetření-pro někoho to je dost nepříjemné,už se o tom tady psalo-musí se nechat zavést sonda("hadička"),ústy až do přechodu mezi žaludkem a začátkem tenkého střeva.Vlastní "odběr vzorků"není cítit.Ovšem (podle doktorů),vy nemůžete tvrdit,že celiakii máte,protože Vám tu diagnózu zpackali(asi ten "pan doktor")-co budete dělat,kdyby se náhodou stát "utrhl"a začal bezlepkovou dietu celiakům dotovat?To budete znovu jíst lepek,nebo by Vám přispíval ten pan doktor? Pokud ovšem "dotace"nepotřebujete,tak je to jedno.Zdraví "franta".
Vloženo 17.05.10 14:09
Franto, toho se opravdu bát nemusíme - stát se utrhne tak akorát na to, aby dal dotace na golfová hřiště, ale rozhodně né na příspěvek celiakům. Mimochodem, slyšeli jste to v TV, např. ten zdegenerovanej šlechtic nemá sociální oblast ani ve svém volebním programu.
Vloženo 19.05.10 16:22
Pro Helenu:Myslím,že máte pravdu,ale je to potřeba vysvětlit těm,kteří do toho teprve spadli.A naši bratři-Slováci ,příspěvky pro celiaky mají.Zdraví"Franta".
Vloženo 19.05.10 20:11