Prosím si o radu pro svou pětiletou holčičku - dietu drží dva roky, vše v naprostém pořádku, akorát hodně trpí na záněty dýchacích cest, průdušky, prostě na ni sedne každý bacil. Vím, že se u celiakie nesmí podporovat imunita, jak ale "nakopnout" její tělíčko k lepšímu fungování? Různé přípravky na léčení se smí brát omezenou dobu, která nám samozřejmě k vyléčení nepostačí a jde mi hlavně o to, že příští rok půjde do školy a bojím se, že bude pořád doma a moc zamešká. Za jakékoliv nápady a rady děkuji :-)
Vloženo 05.10.09 08:54
Tak toto je problém,na který se hodlám zeptat odborníků na brněnském setkání.Jestli nemáte daleko do Brna,tak přijeďte 24.10.na setkání-viz pozvánka http://www.klubceliakie.cz- a já Vám tu otázku do diskuze klidně "přenechám". Zdraví "franta".
Vloženo 05.10.09 10:23
Franto daleko to sice ze Zlína nemáme, ale zato máme doma ještě malinké miminko, takže se tam letos zřejmě nedostaneme. Pokud položíte otázku za mě a pak mi písnete, jak to dopadlo, bude jedině ráda a vděčná :-))
Vloženo 05.10.09 10:41
Zkuste holčičku víc otužovat a zajistit jí hodně pohybu. Mám takovou zkušenost, že maminky ve snaze, aby dítě nenastydlo, je hrozně nabalujují a výsledek je pak opačný. Zrevidujte jídelníček-má dost ovoce? Omezte sladkosti a sladká pití. Zeptám se zítra na posilování imunity medikačně i přírodními produkty odborníka nejpovolanějšího a dám vám vědět. Pak to porovnáme s názorem MUDr. Utěšeného, kterému já osobně věřím máloco. I když s tou imunitou má pravdu.
Vloženo 05.10.09 13:22
Stravu má myslím hodně pestrou, na to dbají ve školce a ani doma mi ovoce, zeleninu neodmítá, sladké pitíčka doma nevedeme, snad jen občas nějaké kokinko, nic extrémního. Ani ji zbytečně nenavlékám, má jak já říkám studený odchov - bydlíme v domku, takže od podzimu do jara docela chladno, žádný přetopený vysušený vzduch, pobíhá tu jen v triku a nestěžuje si. Když to tak píšu, tak mě napadá, že možná bude trochu problém i ve školce, tam mají hodně teplo, vzduch suchý, větrají sporadicky, na což ona vlastně z domu není zvyklá... Jsem zvědavá, co Vám zítra odborník řekně, děkuji ;-)
Vloženo 05.10.09 13:55
Dobrý den, paní Evo, mám zkušenost, že se nemocnost u dětí s nástupem do školy často zlomí. Třeba to bude i Váš případ. Vím, že to není žádná rada, ale jen takové malé povzbuzení...
Vloženo 05.10.09 13:57
Pro paní Helenu:Tak ten názor toho nejpovolanějšího odborníka mne taky velice zajímá.Napíšete to sem , nebo budete tak laskava a pošlete mně mejla? Zdraví "Franta".
Vloženo 05.10.09 14:58
Četla jsem, že vůně z čokolády prý nějak posiluje imunitu.:) A samotná čokoláda taky, ale samozřejmě jen ta 70% a výš.
Vloženo 05.10.09 16:58
Zdravím s dotazem. Dozvěděl jsem se teda, že se u celiaků nesmí posilovat imunita. Proč? A můžu brát takový ty multivitamíny (centrum apod.) když tam jsou i nějaký ty echinacey, ženšeny, ginseng, koenzym Q10 a přímo tam píšou, že to podporuje imunitu? Nevím, co může být pro celiaka špatného na užívání vitamínů? Ale moc toho o tomto tématu nevím, tak se rád nechám poučit. Jestli se to už tu někde řešilo, tak mne prosím nekamenujte. Nemám čas pročítat všechny diskuse. Díky
Vloženo 08.05.11 11:18
Proč chceš ty multivitaminy brát?Abys si vylepšil svědomí,že Tvoje dieta není dost bohatá a pestrá?
Vloženo 08.05.11 12:01
já myslím,že všeobecně celiakům svědčí tzv.zelené potraviny a probiotika,nevidím důvod, proč by je celiak nemohl.
Vloženo 09.05.11 19:41
Pro Jitku:Dr. Prokešová na loňské přednášce kladla důraz na prebiotika(potravu pro ty"hodné"bacily)-ty bifidusy to "nevytrhnou"-ve zdravém střevě "sídlí" několik tisíc kmenů různých bakterií,které musí být v "rovnováze".Přemnožení některého druhu vede k zažívacím potížím.-
Vloženo 09.05.11 20:58