Dobrý den, chci se Vás zeptat na jednu maličkost. Máme 6měsíční dceru je plně kojena a brzo budeme dávat zeleninové příkrmy. Slyšeli jsme od pediatra a renomovaného doktora na celiaki, že podle posledních výzkumů se má prý zařazovat lepek už od (ukončeného) sedmého měsíce, protože když se prý tělo do určitého věku s lepkem nesetká, může snadněji vzniknou celiakie což je zcela v rozporu s tím co jsme až donedávna slýchali od odborníku na zdravou vyživu (zařazovat lepek až po prvním roce života). Slyšel jste někdo něco podobného, nebo co si o tom myslíte.
Vloženo 18.05.10 22:29
Pro pana Petra Hráčka:První otázka-z Vašeho dotazu není jasné,jestli máte celiakii v rodině.Druhá otázka-předpokládám ,že vycházíte z názoru "mediálních" odborníků na zdravou výživu.Pokud máte celiakii v rodině,tak jako první nechejte dcerce udělat genetické testy.Pokud nezdědila predispozici od některého z rodičů,jsou další obavy,že by mohla mít celiakii prakticky nulové.No a pokud predispozici zdědila,tak dejte na toho renomovaného doktora.Zdraví "franta".
Vloženo 19.05.10 05:29
Pane franto, kde se dají udělat spolehlivé genetické testy na predispozici celiakie? Někde tyhle testy stojí 300 Kč a někde za ně chtějí 6000 Kč. To je obrovský rozdíl cen, takže nevím, zda nejsou v některých laboratořích tyhle testy tak trochu nespolehlivé.
Vloženo 19.05.10 08:46
Máme doma syna, který má genetické testy na celiakii v pořádku. V rodině pokud vím nikdo celiakii nemá. Jen se chci zeptat, jestli dát dítěti příkrm obsahující lepek jíz v sedmém nebo na začátku osmého měsíce. Diky Petr
Vloženo 19.05.10 09:03
Pro Hanku:Poslední "hit"je firma Elisabeth.Tvrdí,že dokáží nejen predispozici,ale s vysokou spolehlivostí určit,u koho celiakie během života propukne.Cena testu má být asi 1500kč http://www.elisabeth.cz/www/genetika.html.Zdraví "franta".
Vloženo 19.05.10 09:21
Pro pana Petra Hráčka:Za této situace se celiakie nemusíte obávat-myslím,že zavedení příkrmů s lepkem je jen o tom,jak to bude dcerce "chutnat".Jestli Vás ale mohu poprosit,napište nám všem(diskutujícím),proč myslíte,že by se celiakie ve Vaší rodině měla objevit.Z Vašich dotazů jsem to nějak nepochopil.Zdraví "franta".
Vloženo 19.05.10 09:28
Pro Hanku:Nějak to "sežralo" adresu i s pozdravem.Správně je http://www.elisabeth.cz/www/genetika.html .
Vloženo 19.05.10 15:59
Proč to vůbec řešíte. Faktorů, ovlivňujících, to, zda celiakie u predisponovaného jedince propukne, či nepropukne je hrozně moc a je nesmysl u tak malého dítěte to řešit. Nemáte vůbec žádnou šanci rozvinutí nemoci zabránit žádným způsobem pokud je predisponovaná. Pokud není, celeakii nedostane, pokud je, pak buďto propukne nebo ne. ....."Tvrdí,že dokáží nejen predispozici,ale s vysokou spolehlivostí určit,u koho celiakie během života propukne"...to je nesmysl, to vám nikdo neřekne ani s malou spolehlivostí. Predispozici ano, ale né, zda propukne nebo ne. To je jen obchodní tah, protože se lidé celiakie začínají bát.
Vloženo 19.05.10 16:15
Pro Frantu: ano, je to tak, mám 3 syny, celiakii má prostřední. Bohužel kromě celiakie má i downův syndrom atd... atd.... a manžel je "podezřelý" :-D
Vloženo 21.05.10 11:22
Pro #18 Hana(aby se to nepletlo):Mají oba synové(nejstarší a nejmladší)udělanou genetiku?Myslím ,že vzhledem k zdraví prostředního syna by jim ji měli lékaři udělat bez řečí(na pojišťovnu).No a jestli se predispozice potvrdí(případně i u manžela)-je na Vás,jestli budete kvůli PNP vystavovat svoje děti(v případě "nezdařené"biopsie i několikrát)působení lepku,anebo nasadíte dietu až do dospělosti.V té době bude věda určitě znát lepší diagnostickou metodu,než "leptat střevo".Potom musíte zvážit,co je lepší,jestli peníze,nebo předpoklad zdravého rozvoje Vašich synků.Je to jen můj laický názor-přeji Vám,abyste se rohodla co nejlíp."franta".
Vloženo 21.05.10 13:53
rozhodla
Vloženo 21.05.10 13:56
pro Petra:také jsem četla seriózní článek o tom,že lepek se má zařazovat do stravy podstatně dříve,než se prosazovalo celá léta.Teď vlastní zkušennost-v nejbližší rodině celiakii nemáme,pouze manželova sestřenice a sestřenice mojí matky(to jsem se dozvěděla až když jsem hlouběji pátrala).Já mám 2 děti,syn dostával lepek už během 8. měsíce od babiček,já jsem byla proti.Je zdavý.Dcera je mladší o 6,5 roku,u ní jsem lepek dokázala oddálit až do ukončeného 9. měsíce-podle tehdy platných doporučení pediatrů.Na nějakou dispozici v rodině jsem absolutně nemyslela,celiakie u sestřenice mi připadala vzdálená,navíc v její rodině je i další celiak,ale z druhé větve.Od 2,5 let začala mít dcera zažívací potíže a od necelých 4. let je na BD.Dneska opravdu nevím jestli bylo dobře zakazovat lepek až do konce 9. měsíce. Jen na okraj-ty samé závěry byly u studie rodičů- astmatiků,pokud měly jejich děti domácí zvíře od dětství tak v pozdějším věku měli alergické potíže méně ty děti co vyrůstaly se zvířetem....Chceme pro své děti dělat jen to nejlepší,ale věda nám to né vždy ulehčuje.Zdravím všechny Zdenka
Vloženo 23.05.10 19:36