Dobrý den,pětiletá dcera celiačka má již týden průjem, je na rýži, piškotech a suchém pečivu a stejně se nám ho nedaří zbavit. Zkusili jsme již Smectu, Hylak a Enterol a nic. Nemáte někdo tip co by mohlo zabrat? Předem díky.
Vloženo 15.06.10 13:28
Když nepomůže ani Smecta, vzala bych ji k doktorovi. S celiakií je těžší určovat příčinu, mně třeba vadí i to suché pečivo, skoro ho nejím, mám z něj strašné průjmy a bolesti. Zkuste ho vysadit. Jinak na průjem ještě pomáhají borůvky, banány a vařené hovězí maso. Z léků se mi osvědčil Endiaron a Imodium, ale nevím, jestli tyto léky může tak malé dítě.
Vloženo 15.06.10 13:36
Díky moc, já nevěděla, jestli je Endiaron pro celiaky vhodný, zavolám hned do lékárny, jestli ho můžou malé děti.
Vloženo 15.06.10 13:42
Jejda, tak to já nevím taky. Složení jsem nečetla. Ještě jsem se totiž nesetkala s tím, že by v nějakém léku byl pšeničný škrob a podobné věci, takže to moc nesleduji.
Vloženo 16.06.10 08:21
Ještě k tomu Endiaronu - není dobré užívat ho dlouhodobě, protože ničí ve střevech veškeré bakterie, i ty "zdravé". Je to taková střevní dezinfekce.
Vloženo 16.06.10 08:23
Pro Terezu:Nechci Vám do toho "kecat",nevím ani,jak dlouho je dcerka na dietě a jestli bezpečně nekonzumuje někde skrytě lepek.Myslím,že v tomto případě je porada s odborníkem-gastroenterologem nejlepší řešení.Zdraví "franta".
Vloženo 16.06.10 08:54
Nám doktorka řekla, že právě endiaron byl příčinou poškození střev a následné celiakii. Syn (5) byl dětskou lékařkou kvůli silnému 3dennímu průjmu poslán do nemocnice, aby ho tam pořádně vyšetřili. Sama mu nechtěla nasadit na týden endiaron s tím, že ničí vše dobré ve střevech. V nemocnici klukovi udělali veškerá vyšetření. Všechna byla v pořádku, a tak mu nasadili endiaron (ten silnější a účinnější)po celý týden. Průjem zmizel. Po nějakém delším čase se zjistilo náhodně, protože nebyly žádné příznaky nic, že syn má celiakii a snad to bylo vinou toho léku v dost raném dětství. Mohou celiaci endiaron?
Vloženo 20.06.10 12:55
Pro Lenku:píšete -"Po nějakém delším čase se zjistilo náhodně, protože nebyly žádné příznaky nic, že syn má celiakii a snad to bylo vinou toho léku v dost raném dětství". K tomu aby se celiakie spustila je potřeba splnit tři podmínky-první je genetická predispozice,druhá lepek ve stravě a ta třetí je ten "spouštěč"-tady nemá ještě lékařská věda zcela jasno.O celé situaci se dá jen spekulovat,jestli třeba ten "první"průjem nebyla nějaká střevní viróza,nebo jestli použití Endiaronu vyhubilo všechny "kladné´" bakterie a to spustilo celiakii.Můj laický názor-o použití Endiaronu při celiakii by měl rozhodnout zkušený gastroenterolog,na základě nějakého vyšetření střevní mikroflóry,nikoliv obvodní,který si řekne průjem ,dáme Endiaron. V nemocnici sice všechna vyšetření udělali a použití Endiaronu (asi)zvážili-každopádně se jednalo o nějakou infekci.Takže se nedá tvrdit,že to ten Endiaron spustil.Zcela laicky si myslím,že by ta celiakie propukla i bez Endiaronu,třeba o nějaký rok později.Zdůrazňuji,že je to jen můj laický názor. Zdraví "franta".
Vloženo 20.06.10 20:39
Pro #10 Magdi:MUDr.Pavel Frühauf mejl fruhauf.pavel@vfn.cz tel: 224967776 až 9(ambulance 6.45 až 7.15),224967801(ordinace 8.00 až 14.00).Zkuste se s ním spojit,je to dětský gastroenterolog z Prahy.Byl jsem na semináři,kde přednášel o celiakii pro lékaře a zdravotníky-myslím že je to v tomto případě ten „pravý“.Kontakty mám opsané z jeho prezentace.Zdraví „franta“.
Vloženo 05.09.10 21:41
Díky Franto. Zkusím se spojit. A mohl byste mi říci, zda Smecta a Hylak jsou opravdu tak účinné? Už jsem si na internetu našla, co to vlastně je. Ale zkušenosti lidí jsou k nezaplacení. Kluk shodil za 2 dny něco přes 1kg a cítí se opravdu dehydratovaný, ačkoliv pije a pije. Magdi
Vloženo 05.09.10 22:25
Pro Magdi 10. Nevím, jak je syn starý, mám ale výborné zkušenosti s přírodními a zdravými potravinami - mačkané banány, rýžová kaše ( rozvařená rýže ve vodě -ochucená a hlavně vařená nebo syrová mixovaná mrkev. Hylak je výborný, ale je to hnus a nesmí se k němu po dobu užívání nic z mléčných výrobků. Také se k němu může přidat Reasec, ale stejně to tak 4-5 dní trvá než vše zabere. Hodně zdraru přeje Sońa.
Vloženo 06.09.10 06:10
ProMagdi:Moje zkušenost-když propukla celiakie u mojí snachy,tak na ní rovněž "zkoušeli"ten Hylak i Smectu.Ale bez účinku.Spíš bych se přikláněl k těm potravinám,co navrhuje paní Soňa.Předpokládám,že je vyloučené,že by synek někde "hřešil".Taky by se mohlo jednat o nějakou banální infekci,které se malý celiak neumí bránit.Raději kontaktujte co nejdřív Dr. Frühaufa-na semináři přednášel i o dětských průjmech obecně.Zdraví "franta".
Vloženo 06.09.10 07:38