Diskuze: Zajímavé odkazy pro ty, co chtějí vědět více o celiakii.

« zpět na přehled témat
autor: ala

Zde odpovídá Mudr. Kohout na otázky kolem střev.http://www.plan.activia.cz/poradna/probiotika?strana=2 Možná, že se vám to franto bude hodit do vaší poradny. Zajímavá absolvenská práce o celiakii. Velmi srozumitelná. http://www.mills.cz/assets/Absol_prace/AP2010-DFA_denni/Zikova-DFA2010.pdf

Vloženo 22.06.10 20:22

#1 franta

Pro alu:"Dík za upozornění-první odkaz znám už déle,ale úplně se s ním neztotožňuji-střevní mikroflóra(podle mého laického názoru)musí "fungovat sama"-neustálé "doplňování" těch "bifidusů"(k tomu ,aby se projevil jejich blahodárný účinek)asi moc nepomůže.Musí se ve střevě množit,aby to fungovalo,pokud jen "chcípnou",tak je to (asi?) k ničemu.Ale jsem jen laik-vycházím jen z toho,že lidstvo na této planetě bylo dávno před objevem těchto blahodárných prostředků.Ta absolventská práce je opravdu pro začátečníky v celiakii velký přínos,mám dojem,že jsem slečně Zíkové vyplňoval i nějaký dotazník,ale už si to nepamatuji a uložené to nemám.Dotazníků k podobným pracím jsem už vyplnil hodně.Co se týká „mojí poradny“-stránky patří Společnosti pro bezlepkovou dietu a svoji účast v diskuzi nevnímám jak „poradnu“-to bych si mohl založit nějaký blog a radit tam.Pokud se dožiji toho,že naše zdravotnictví bude otázku celiakie řešit tak,jak by mělo,nebude potřeba moje „poradna“,ani tyto stránky.Myslím ale,že bych se musel dožít hodně vysokého věku.Přeji příjemný den.“franta“.

Vloženo 23.06.10 10:10

#2 Helena

Ale vždyť to není nic jiného nežli reklama na Activii. Že se ale k něčemu takovému propůjčí Dr. Kohout, mě dost překvapuje. To bych do něho neřekla. No, dneska se dá za peníze koupit všechno. I správný "názor" odborníka.

Vloženo 29.06.10 15:10

#3 Helena

Je mi líto, ale v té práci jsou chyby a nesprávné údaje: ......."Dnes je k dispozici také orientační stanovení autoprotilátek k tkáňové transglutamináze z kapky krve odebrané z prstu, ale jeho citlivost je nižší než při klasickém laboratorním vyšetření ze vzorků žilní krve. Tento test se nazývá Biocard Celiac Test."........Citlivost biocardu je vyšší nežli citlivost setů Elisa, které se často používají v laboratořích. Nevím, co studentku ke svému tvrzení vedlo, ale rozhodně je to špatně.

Vloženo 29.06.10 15:15

#4 franta

Máte pravdu paní Heleno,studenka se asi "přepsala"nebo to popletl někdo jiný.Při prvním čtení jsem si toho nevšiml.Zdraví "franta".

Vloženo 29.06.10 20:49

#5 Alena

tohle je zas reklama na biocard

Vloženo 30.06.10 09:14

#6 franta

Pro Alenu:Nejsem "agent" ani paní Sasové,ale můj názor je,že Biocard je dobrá věc.Pochopitelně-u celiakie není nic na 100%,ale myslím,že taková reklama v této diskuzi nevadí(je spíš žádoucí),ale je to jen můj osobní názor.Zdraví "franta".

Vloženo 30.06.10 13:27

#7 ala

Krevní testy dělané lékaři jsou dle knihy Prof Friče a Mudr. kohouta a Mudr Bartůška přesné na 99,9 procent. Existuje ale cca 5% lidí, kteří mají celiakii, mají poškozené střevo, ale v krvi protilátky nemají kůli imunodeficitu. Výhodou testů u lékaře je, že lékař může udělat jaterní testy, které pokud jsou vysoké mohou nasvědčovat celiakii, může udělat testy na obsah minerálů , zejména nedostatek železa může zase nasvědčovat mimo jiné celiakii. dále může udělat test na protilátky štítné žlázy, které zase mohou přivést lékaře k vyšetření endoskopem a k diagnoze . Když už se najde nějaký problém a nenajde se celiakie hned, tak je nemocný aspoň sledován a dřív anebo později lékař příjde ke správné diagnóze. Nemocí střev je několik a testy z žilní krve dokáží napovědět i ideopatické záněty. Nemocný člověk patří k lékaři a ne k podavači léků v lékárně.

Vloženo 30.06.10 23:03

#9 jana

Dobrý den, dočetla jsem se, že celiaci nesmějí jíst light výrobky - zajímalo by mě proč? Taky nevím, jestli můžu jíst výrobky na kterých je napsáno, že jsou vyráběny v závodě, který zpracovává pšenici.A jak je to tedy s výrobky které obsahují stopy lepku. Děkuji předem za odpověď

Vloženo 03.08.10 10:11

#10 franta

Pro Janu:Není to zcela přesné.V některých light výrobcích(jogurty,pomazánková másla a j.),je použit škrob.Pokud není ve složení napsáno jaký,je lépe se takovým výrobkům vyhnout. Pokud jsou ovšem tyto výrobky v databázi VÚPP uvedeny jako vyhovující,není se čeho obávat.Taky katalogy firmy Eurozona uvádějí výrobky,které je možno bez obav konzumovat.A to "vyrobeno v závodě",nebo "může obsahovat"-to je jen jistý"alibizmus"výrobců,aby vyhověli vyhlášce.Takže se můžete setkat s paradoxem,že na bezlepkovém výrobku je napsáno,"obsahuje stopy arašidů,..... a lepku". Zdraví "franta".

Vloženo 03.08.10 10:39

#11 jana

Díky moc, ještě by mě zajímalo - když mi před 8 měsíci zjistili, že mám celiakii, držela jsem zároveň tři měsíce i bezmléčnou dietu - ze tří vzorků na kravské mléko (alergie, intolerance-nevím)byl jeden pozitivní, jeden negativní a jeden hraniční. Dnes zjišťuji, že mi třeba po jogurtu, kysaných výrobcích, není dvakrát nejlépe.Měla bych se mléných výrobků vzdát, nebo jenom těch po kterých mi není dobře. Třeba po sýrech, nebo mlíku, které dávám do rohlíků, nebo do kaší mi nic není. Je to docela začarovaný kruh - je mi pořád divně i když bezlepkovou dietu dodržuji striktně, brala jsem také pořád železo, po kterém mi taky nebylo dobře a tak už nevím, jak bych si pomohla a v čem bych hledala chybu.Děkuji a přeji krásný den

Vloženo 03.08.10 11:23

#12 franta

Pro Janu:Můj zcela laický názor je,že pokud jste s dietou na začátku,měla byste se všem mléčným výrobkům,aspoň dočasně vyhnout.To proto,abyste věděla,že případné zažívací problémy nejsou z mléka a mléčných výrobků.Teprve,až se v problematice zorientujete(třeba jsou další potraviny,po kterých je Vám špatně),můžete zkusit přidat třeba bezlaktózový jogurt a když se "nic" nestane ,tak zkusit i výrobky s laktózou.Zdraví "franta".

Vloženo 03.08.10 13:10

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.