Diskuze: poz.krev a dieta ano či ne?

« zpět na přehled témat
autor: Žaneta (zan.kropac@seznam.cz)

Dobrý den, letos v dubnu jsem měla pozitivní krevní test TransG, podstoupila jsem biopsii, při prvním vyšetření mi lékař sdělil, že je vše v pořádku,dietu prý držet nemusím. Co jsem pročítala stránky o celiakii, vždy bylo napsáno, že dieta se držet musí i když je nález pouze v krvi. Výsledky z histologie ještě nemám a na kontrolu do poradny jdu až na konci srpna. Poradí mi, prosím, někdo, zda mám či ne držet dietu?Minulý týden jsem se ptala asistentky,když jsem volala,zda jsou již výsledky a ona mi sdělila, že můžu. Tak můžu nebo se to musí?!Pokud se píše, že její nedodržování je nebezpečné,proč mám stále čekat?Moc děkuji a s pozdravem

Vloženo 06.07.10 20:43

#1 Hana

Dobrý den, už se o tomto problému psalo v jiných vláknech. Já mám se stejným problémem 2 děti. Krev pozitivní, biopsie negativní (prý vůbec nic, synové byli dokonce vyšetřeni v narkóze a celé střevo kompletně zkontrolováno kamerou, takže žádná postižená ložiska). Co je ale zvláštní, i když dietu nedrží, krev mají na dalších kontrolách již negativní.

Vloženo 07.07.10 14:36

#2 Žaneta

Děkuji

Vloženo 09.07.10 06:27

#3 franta

Pro Hanu:Jestli máte celiakii"v rodině",tak se s tím nespokojte,požadujte genetické vyšetření(to může celiakii vyloučit).Jinak musíte mít neustále na zřeteli,že se to může kdykoliv(třeba po chřipce)objevit znovu.I zcela "bezpříznaková" celiakie může skrytě škodit.Zdraví "franta".

Vloženo 09.07.10 11:43

#4 Hana

Franto a nevíte kolik ta genetika stojí? Po hodinovém rozhovoru mi ji doktor odmítl napsat s tím, že mají děti geneticky negativní a stejně celiakii mají. Ale už jsem o tom psala v jiném vlákně, že manžel sice na dietě je, ale jen podle krve, biopsii odmítl. Dnes byl na vyšetření v Brně a podle ultrazvuku celiakii má - vzhledem ke změnám v tenkém střevě.

Vloženo 09.07.10 12:23

#5 Žaneta

Mám potvrzené výsledky z biopsie, bílkovině jsou na hraně, o něčem to sice svědčí, není to úplně v pořádku, ale za 1/2 r.opět biopsie,aby se celiakie prokázala. Dietu jsem držela 1 1/2 týdne,před tím jsem byla neskutečně unavená, kolikrát jsem mohla usnout ve stoje,vidím opravdu při dietě 100% zlepšení, ale držet jí nemám. Možná kdyby jsem měla velké střevní potíže, což nemám.Prý musí někdo na biopsíi i 10x,aby mu jí potvrdili. Mě přijde zbytečné tělo takto dál trápit

Vloženo 09.07.10 13:04

#6 Žaneta

Hanko, dnes mi lékař vyšetření genetiky nabízel, zkuste se zeptat přímo v nemocnici, nebo vyhledat přes internet. Nemusí to být hrazené vyšetření.

Vloženo 09.07.10 13:06

#7 Hana

Žaneto, právě, že jsem se ptala jak na gastru tak u dětského doktora. Ani manžel u svého obvodního nepochopil, prostě to nechce nikdo napsat. Ale vzhledem k tomu, že u 2 synů stále nevím na čem jsme, tak uvažuji o tom, že si genetiku zaplatím sama. U nás v rodině nikdo nemá žádné příznaky celiakie, ani jak vy píšete, že jste byla unavená.

Vloženo 09.07.10 15:25

#14 Žaneta

Alo, moc děkuji za info. Pozitivní krev mi našel můj imunolog, u kterého se několik let léčím, snížené IgG imunita. Pozitivní krev je z TransG IgA a jsou 2x vyšší než by mělo být. K imunologovi jdu na počátku srpna.Zavolám si do nemocnice o výsledky a zkusím se zeptat u jiného lékaře. Hano - na těchto stránkách je telefon na Ing. Ježorka, mluvila jsem s ním, poradí, zkuste se ho zeptat. Snad pomůže i Vám :)

Vloženo 11.07.10 20:38

#15 ala

Žanetě, s celiakií je lepší chodit ke gastroenterologovi a nejlépe k takovému, který se na ní specializuje.

Vloženo 11.07.10 22:40

#16 franta

Pro jednoduchost:ing. Dalibor Ježorek - předseda - tel.: 603 515 718, e-mail: info@klubceliakie.cz Zdraví "franta".

Vloženo 12.07.10 05:46

#17 Hana

Alo, do Zlína to máme asi 180 km, nejblíže je pro nás snad Brno (70 km), ale i tak mám dojíždění s postiženým synem už nad hlavu :-( Manžel teď chodí k nějakému docentovi do Brna, který ho proklepává ze všech stran i na celiakii, tak počkám, co z toho pro nás vyplyne. Díky za tip na doktorku.

Vloženo 12.07.10 08:42

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.