Diskuze: Celiakie a nadváha

« zpět na přehled témat
autor: Amnesia (bundinha.vaga@gmail.com)

Dobrý den, celiakii zatím potvrzenou nemám, ale sebepozorováním jsem dospěla k tomu, že mnohé popisované příznaky by odpovídaly. Více se snad dozvím na vyšetření, na které jsem objednaná koncem tohoto měsíce. Chci se však zeptat na toto: Četla jsem, že typický celiak bývá velmi hubený. I v tomto fóru jsem našla několik otázek typu "jak přibrat". Já mám problém opačný. Už jako dítě jsem měla nadváhu, pak jsem se postupně dostala až do stadia obezity a nyní se úspěšně propracovávám "jen" k té nadváze. Štíhlá vzhledem ke genetickým dispozicím nebudu nikdy, ale chtěla bych se dostat na BMI kolem 27 nebo 28, abych omezila zdravotní rizika vyplývající z nadbytečných kil. Od začátku roku jsem shodila 12 kg kombinací vhodné stravy a pohybových aktivit. Poslední tři kila šla dolů nezaslouženě rychle. V poslední době trpím průjmy, hodně mi padají vlasy, cítím se slabá, přibývají nové a nové alergie a intolerance. Už dlouho cítím, že s mou trávicí soustavou není vše v pořádku. Ráda bych věděla, zda jsou všichni celiaci hubení nebo zda jsou mezi Vámi i lidé s nadváhou. Děkuji.

Vloženo 04.09.10 14:59

#1 lída

Je sousta celiaku co mají nadváhu nebo pevnější postavu,jsou i děti co jsou oplácané a celiakii mají ale více je hubených lidí co mají celiakii a to z duvodu že střevo nestřebává vitamíny tak dobře zvláště u neodhalené celiakie.Ale ze své zkušenosti mohu říci a to Vás nechcu strašit po nasazení diety jsem přibrala a to je více lidí tím že střevo se uzdraví a začne vstřebávat vitamíny ..Ale nezačínejte držet dietu než budete vyšetřena řádně.

Vloženo 04.09.10 15:58

#2 Amnesia

Děkuji za odpověď. Dietu samozřejmě zatím nedržím. Vím, že bych tím zkomplikovala vyšetření. Za konzumaci lepku nejsem potrestána bezprostřední nevolností, takže si ten možná poslední měsíc užiju a dám si věci, které po případné pozitivní diagnóze už jíst nebudu. :) Zapátrala jsem mimochodem na zahraničních stránkách a našla jsem článek paní, která vážila 135 kg a přiměla svého lékaře k provedení testů na celiakii. Nejdříve se jí vysmál, ale pak s překvapením zjistil, že touto nemocí skutečně trpí. Od té doby, co je na bezlepkové dietě, zhubla 45 kg. Na její popud se nechali vyšetřit i někteří z jejích obezních přátel - podezření na celiakii se potvrdilo. Kdyby si to někdo chtěl přelouskat, je to tento článek: http://www.celiac.com/articles/1033/1/Celiac-Disease-and-ObesityThere-is-a-Connection-by-Melissa-Croda-q/Page1.html

Vloženo 04.09.10 16:27

#3 lída

Držím pěsti at to dobře dopadne a hlavně i s kily ,ale když začnete potom držet dietu tak pokud budete na křpuavém chlebu tak shubnete ale pokud budete péct bezlepkový chléb a ostatní bezlepkové dobroty koláče apod.tak s hubnutím je to horší ..

Vloženo 04.09.10 18:07

#4 ala

Aha, takže já jsem tlustá protože to přeháním s vitamíny ? To bych s tou zeleninou měla jako přestat? To snad ne.Vitamíny nemají na váhu člověka téměř žádný vliv. Potraviny se skládají z bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny ,vitamínů a stopových prvků. Před zahájením diety u celiaka, při poškození střeva zánětem, jsou špatně vstřebávány všechny složky potravy.Rozhodující vliv na váhu člověka mají sacharidy a tuky.

Vloženo 04.09.10 19:20

#5 lída

ne předně jste stálá prudička na netu..a myslíte že máte patent na rozum..

Vloženo 05.09.10 06:07

#6 lída

Pro Amnesii -po poznámce Aly musím dodat ,že jsem myslela nejen vitamíny ,ale že střevo vstřebává všechno špatně i živiny celkově.Doufám ,že rýpalka Ala .....

Vloženo 05.09.10 06:13

#7 ala

Inteligent by poděkoval za opravu , hlupák se zlobí.

Vloženo 05.09.10 11:00

#16 Katka

Můj příklad kolísání váhy. Před nediagnostikovanou Celiakií jsem si, na výšku 171 cm držela krásných 58-60 kg. Těsně před diagnózou, kdy jsem trpěla ukrutnými průjmy, jsem za dva měsíce sundala 12 kg! K tomu akutní zánět slepého střeva, z nemocnice jsem odcházela a měla jsem 48 kg. Ano, vypadala jsem, jako bych přežila Dachau. Cca dva měsíce po nasazení diety přišlo první těhotenství, krátce po něm druhé. Střevo se rázem uzdravilo a udržet si váhu, nebo jen zhubnout je teď problém. Nyní mám 63 kg, chtěla bych zhubnout tak 3-5 kg a nejde to. Mám přísnou dietu, nejím žádné pečivo a stejně se ta potvora váha nehne :-( Asi je to opravdu tím, že střevo nezatížené lepkem vstřebává snad i vzduch :-)

Vloženo 25.01.11 22:07

#17 Amnesia

Já nakonec celiakii nemám a pomalu pokračuju v hubnutí. Pomaleji než bych chtěla - trochu jsem marodila. Snad se to teď zlepší.

Vloženo 26.01.11 09:42

#18 andy

Ja som tiež celiatik s nadváhou (pred diétou 85kg)-po nasadení diéty - pred rokom som pribrala ďalších 5 kg napriek tomu, že som radikálne zmenila jedálniček - konzumujem prevažne zeleninu a ovocie a zvýšila som aj fyzickú záťaž (plávanie, fitko, pilates, turistika). Cvičenia mám až nad hlavu, svaly mám ako žensky Rambo. Môj gastroenterológ sa s týmto ešte nestretol - aj keď pripustil, že celiakia nemusí mať za následok len podváhu ale aj nadváhu. Priznám sa, že by som radšej patrila do tej druhej skupiny-medzi vychudnutých. Na druhú stranu k stanoveniu diagnózy som sa dostala len náhodou- na preventívnej prehliadke mi zistili silnú anémiu. Nasledoval kolotoč vyšetrení- a bola z toho celiakia C-III. A to som nebývala ani unavená, nemala som žiadne zažívacie problémy, protilátky takmer nulové. Diétu držím 100%, viem čo mi v opačnom prípade hrozí...

Vloženo 18.02.11 01:12

#19 zuzka (vesela.zuza@seznam.cz)

Vložila jsem taky diskuzi o mém článku o celikalii,jak tady čtu různé článkyPravdou u mě je,že před půl rokem jsme važila 65kg,a moje výška je 169cm,nyní za půl roku jsme přibrala 9kg,což sama nevím proč a jak je to možné,prodělala jsme různe testy na štitnou žlázu,chudokrevnost.....vše jsem měla v normě,nyní dodržuji přísnou dietu celik.,ale kila mi nejdou dolů a nejdou,Byla jsem zvyklá kolik jsem před tím vážila,cítila se v poho,dobře, a nyní to není ono,kila mám navíc,doma cvičím,od 18h už nejím ,ale bohužel.....člověk se musí naučit s tím žít,chtěla bych aspon ta 5kg zhubnout,ale nedaří se.

Vloženo 06.02.12 08:57

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.