Diskuze: Disulone

« zpět na přehled témat
autor: Hana Maslowská (coeliac@coeliac.cz)

Oficiální odpověď na dotazy ohledně disulonu

Vážení,
obracím se na Vás jménem Společnosti pro bezlepkovou dietu. Našimi členy jsou i lidé trpící nemocí Dermatitis herpetiformis Duhring. Někteří z nich kromě bezlepkové diety ještě potřebují užívat lék Disulone.
Prý se má tento lék přestat dovážet.
Je-li tato informace pravdivá, čím bude lék nahrazen?
Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem , RNDr. Hana Maslowská

Vážená paní Maslowská,
Přípravek Disulone je od 1.7.2004 v ČR neregistrovaný. Nicméně jeho výroba pokračuje a je možné ho dovézt ze zahraničí na základě receptu. Jeho cena bude vyšší než do konce června (to bylo cca 160,-Kč), záleží to i na aktuálním kurzu koruny a pacient si to bude plně hradit sám (neregistrovaný přípravek). Hrazení pojišťovnou by bylo možné v případě, že to schválí revizní lékař.
Bližší informace Vám poskytne PharmDr. Fričová (Phoenix Brno, 548 135 111 spojovatelka), která zajišťuje tyto "mimořádné" dovozy.
S pozdravem PharmDr. Pavla Fuksová, Lékové informační centrum, FN u sv. Anny, Brno
pavla.fuksova@fnusa.cz , 543 182 175

Přípravek Disulone není v ČR registrován, tedy není standartním způsobem distribuován. Dle Zákona č.79/1997 Sb. může ošetřující lékař za účelem poskytnutí optimální zdrav. péče předepsat i neregistrovaný lék, který se zabezpečuje na základě vystaveného Rp. režimem, který vyplývá z tohoto zákona, ze zahraničí.
Pacient hradí přípravek sám nebo žádá schválení reviz. lékařem příslušné pojišťovny.

PharmDr. Vítězslava Fričová
FIS
Phoenix LV,a.s.
OC Brno
Vinohradská 72
618 00 Brno
Tel+ fax..: 548 135 171

Vloženo 28.09.04 13:12

#1 Miloslav Schwarz (kaze@kaze.cz)

Z jakého důvodu se stal Disulone neregistrovaný a čím bude nahrazen.
Vím, že podobnou otázku zde prezentovala pí. Maslowská, ale nebylo na ní odpovězeno.
Děkuji za odpověď

S pozdravem,
Miloslav Schwarz

Vloženo 13.10.04 08:12

#2 David (dezos@seznam.cz)

Zajímalo by mě, kdo a na základě čeho vyřadil Disulone z registrace. Rozhodně u něho DHD není natolik zásadní onemocnění. Proto je možné pacienty s touto chorobou s klidem poslat do..../třeba Německa, kam mě nasměroval lékárník-profesionál z našeho města/ .
Jak je možné, že mimořádný dovoz přípravku není zcela hrazen pojišťovnou. Ze zákona snad vyplývá, pokud lék nemá adekvátní náhradu, pacient má nárok na plnou úhradu pojišťovnou.
Díky za odpověď.
David

Vloženo 26.10.04 07:36

#3 Petra (petusakom@seznam.cz)

Disulone, musí užívat i můj manžel, který rozvněž trpí celiakií. Léky jsem mu šla vyzvednout já, samozřejmě se musely objednat, trvalo asi 4 týdny než došly. Cena léků byla 570! Kč, předtím manžel neplatil nic. Můžete mi zdělit, a vím, že ta otázka byla už několikrát položená, kdo toto "spískal" a zda se bude proti tomu něco dělat. Manžel bez léků být nemůže a jistě pochopíte, že 570,- není zrovna malá částka, alespoň pro nás - mladé manžele. Díky za odpověď, Petra

Vloženo 02.11.04 12:07

#4 Hana Maslowská (coeliac@coeliac.cz)

Jak je uvedeno v prvním příspěvku, je možno žádat o vyjádření revizního lékaře.
Zkusil to už někdo? Tím je třeba začít. Teprve pak můžeme chystat stížnosti.

Vloženo 02.11.04 21:01

#5 AlešK (ales.kica@email.cz)

Já jsem recept po dohodě s revizním lékařem zaslal mé zdravotní pojišťovně (ČNZP) a tam mi na recept pro lékárnu potvrdili plnou úhradu léku v rámci mimořádného dovozu a zaslali jej zpět (asi za 10 dnů). Poté jsem rychle utíkal do lékárny v Táboře, kde mě zmrazili informací, že mi lék dovezou a pojišťovna ho zaplatí, ale až za 3 měsíce!!!!! Že už tento lék tímto způsobem objednávali asi před necelými 3 měsíci a že ještě nedorazil!!!! Poněvadž jsem měl zásobu Disulonu tak na měsíc, musel jsem zvolit ještě jiné řešení, a to zakoupení 1 bal Disulonu po 100 tbl. z Německa za 38,- Euro, tedy zhruba za 1.200,- Kč!!!!!
Přes vzdáleného známého jsem ho měl do týdne. Absolutně nechápu tu dodací lhůtu 3 měsíce. Řeknu Vám, že jsem z tohoto stavu pěkně nasr..ej.

A na závěr dotaz na Sdružení celiaků:

Nevíte, jestli se tímto problémem (bordelem) na Ministerstvu zdravotnictví už někdo zabývá a hodlá jej řešit?

Vloženo 10.11.04 14:56

#6 Pavel B. (jogi.parez@worldonline.cz)

Obracím se na kolegy v naší nemoci o pomoc.
Bohužel i já mám již objednané v lékarně 2.měsíce Disulone a během pár dní budu úplně na suchu a ty konce někteří určitě již zažili(na ministerstvu asi ne).
Nemohl by mi prosím vás někdo odprodat na dobírku buď celé balení prášků nebo aspoň tak 20.tabletek abych přečkal než budu mít konečně ty své?Pokud by to bylo v Olomouckém kraji mohl bych si přijet.
Vaši solidní cenu samozřejmě respektuji.
Stydím se za to,že ve svých letech a v tomto skvělém státě musím žebrat.Kdo zná DHD mě ale jistě pochopí.
Předem Vám děkuji.
Pavel Brychlec

Kontakt: 603 364 017
jogi.parez@worldonline.cz

Vloženo 16.11.04 17:58

#7 Hana Maslowská (coeliac@coeliac.cz)

Anonymní dárce přislíbil naší Společnosti 300 tablet Disulonu. Měly by být k dispozici do týdne. Kdo potřebuje překlenout období, než si přes lékárnu objedná a přes revizního lékaře zajistí proplacení, nechť se ozve na adresu: disulone@coeliac.cz.
Mohl by se někdo ujmout distribuce pro mimopražské zájemce? Předpokládáme čestné jednání - jen za úhradu poštovních výloh.

Vloženo 17.11.04 19:36

#105 Alena Svobodová (Svobodova.51@seznam.cz)

MOc prosím o zapůjčení léku DISULONE.Poctivě vrátím obratem, až mi lékárna vydá objednaný lék.Děkuji za pochopení.Svobodova.51@seznam.cz

Vloženo 19.05.10 11:19

#106 Martina (majda.horakova@seznam.cz)

Dobrý den, moc prosím někoho, kdo by mi mohl zapůjčit 10 tabletek DISULONE. Do deseti dnů vrátím. Jsem z Č. Budějovic. Prosím pište na e-mail: majda.horakova@seznam.cz. Moc děkuji.

Vloženo 06.07.10 10:05

#107 Pavel Smrcka (smrcka@exposale.cz)

Dobry den. Moc prosim o pomoc. Cekam na Disulone a nejak se mi pozdrzel. prosim o zapujceni ci odprodej cca 10 tablet. Diky moc. Pavel Smrcka

Vloženo 13.10.10 00:01

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.