Dobrý den, před týdnem mi sdělila kožní lékařka, že podle histologického nálezu, trpím duhringovou dermatitidou. Proto mi odebrala krev a výsledek byl takový, že alergii na lepek mi podle těchto výsledků neprokázala. Chci se jen zeptat, jestli je to možné. Děkuji moc za odpověď.
Vloženo 14.04.11 23:29
Poslal jsem Vám mejl-sem by se to nevešlo.
Vloženo 15.04.11 01:56
Alergii na lepek mít nemusíte, duhringova dermatitida je spojená s celiakii. Alergie na lepek a celiakie jsou různá onemocnění, ale i lékaři si je pletou. Měla vás poslat na gastro. Krevní testy na alergii na lepek i celiakii jsou různá.
Vloženo 15.04.11 11:49
Pro alu:Proč myslíte posílat s Duhringem na gastro,když pacientka nemá žádné zažívací potíže? Histologické vyšetření kožního vzorku je stejně absolutní,jako pozitivní biopsie.Navíc pacientka nemusí mít střevo vůbec poškozené,nebo jen "ostrůvkovitě".V případě nějakých pochybností je přece lepší zopáknout kožní odběr,než zbytečně "polykat hadici".
Vloženo 17.04.11 15:29
To je sice fakt ale i s Duhringem může být střevo poškozené. Sám víte, že že celiakii člověk může mít i bez zažívacích potíží. Navíc kožní lékařka udělala slečně testy na alergii nikoli celiakii. I když je úspěch že poznala aspoň duhringa.
Vloženo 17.04.11 21:15
Pro Alu:viz můj příspěvek #1.Slečně Tereze jsem všechno(včetně možného gastra)vysvětlil.Dál už by to byla indiskrece.Jinak s Vámi souhlasím,aspoň ,že lékařka poznala toho Duhringa.
Vloženo 17.04.11 21:23
Dobrý den,Vám alespoň kožní lékařka sdělila o jakou nemoc se jedná.Mám kožní potíže již více jak půl roku,dvakrát jsem byla hospitalizována na kožním oddělení a do dnešního dne mi bylo sděleno,že jde nejspíš o nějakou kožní nemoc.Jelikož kožní potíže jsou výrazné a ekzém je velice svědivý,tak jsem se objednala na alergologii,kde mi byla zjištěna alergie na lepek,dále jsem podstoupila gastroskopii,kde byla potvrzena diagnosa.Již více,jak měsíc držím bezlepkovou dietu,ale potíže stála přetrvávají,i když se mírně zlepšily.Každý den je vyrážka na jiném místě.Na netu jsem si zjistila,že by mohlo jít o Duringovu chorobu a tak jsem se znažila o tom promluvit i s ošetřujícím kožním lékařem,ale ani to nečetl a arogantně mi to vrátil letem zpět a jen zvýšil dávku léků proti alergii a vyžaduje další gynekologická vyšetření ..........Tak jen tajně doufám,že po delším držení diety se to upraví.Má někdo s tímto zkušenosti?Děkuji Hanka
Vloženo 26.04.11 18:30
Zkuste se poptat zde duhrinkářů, kam chodí k dobrému kožaři někde blízko vašeho bydliště. Duhringova dermatitida je dost vzácná nemoc a ne všude na kožním jsou schopní vám pomoci. Je třeba odebrat vzorek vaší kůže a poslat ho na rozbor, opět to nedělají všechny laboratoře. Nejlepší je vzorek odebrat do tří dnů po výsevu, což je asi problém když jste na BL dietě. Pokud máte duhringovu dermatitidu a dieta nepomáhá asi budete potřebovat léky.
Vloženo 26.04.11 21:02
Dobry den, mohla bych vas poprosit, jestli nevite o nejake zdroji fotografii vyrazky u Duhringovy choroby a poslat mi jej na email klaskovalucie@seznam.cz Mnohokrat dekuji
Vloženo 01.07.12 20:22
Tak nevím lidi, mluvíte o Duhringu jako o alergii... Na internetu jsem našla informace o rozdílu mezi alergií a intolerancí. ALERGIE na lepek: je potravinová alergie; lze vyléčit. Léčba: vysazení lepku z potravy, pokud způsobuje reakci. Diagnostika: krevními testy a negativní reakcí na lepek. INTOLERANCE k lepku: je autoimunitní onemocnění; zatím(prý) nelze vyléčit. Léčba: striktní přísná celoživotní bezlepková dieta; Disulone může potlačovat příznaky, ale neléčí. Diagnostika: pomocí krevních testů a následnou biopsií kůže a střev. DERMATITIS HERPETIFORMIS DUHRING(DHD): Dlouho bylo toto onemocnění považováno pouze za kožní, ale v roce 1967 bylo zjištěno, že až tři čtvrtiny nemocných s DHD vykazují změny na sliznici tenkého střeva jako u celiakie. U pacientů dodržujících přísnou bezlepkovou dietu byl zaznamenán příznivý efekt na kožní i střevní změny. V součansoti je DHD považována za druh celiakie. Pacient má rovněž zvýšenou citlivost na jód (zhoršení vyrážky, střevní problémy). Potíže se mohou projevovat ve větší míře i po požití pouze některého druhu jídla, např. mořských ryb nebo aplikaci některých jodových preparátů. Tato souvislost nebyla dosud vědecky vysvětlena. DHD může být v současné době potvrzena vyšetřením vzorku kůže, kde jsou pod mikroskopem nacházena charakteristická ložiska protilátek. Dále pak pozitivním průkazem protilátek proti gliadinu (AGA), endomysiu (EMA) a tkáňové transglutamináze (tTG) v séru. Každý pacient (i bez gastrointestinálních obtíží) s potvrzenou diagnózou DHD je odeslán do gastroenterologické poradny k posouzení možných změn na sliznici tenkého střeva. Setkala jsem se s tím, že TEST na ALERGII byl negativní, ale TEST na INTOLERANCI (tTG) byl pozitivní.
Vloženo 17.07.12 20:32
Je mi 63 let a teprve loni v červnu mi zjistili Duhringovu dermatitidu. Jsem alergička, asi 30 let mám alergii především na domácí prach a roztoče, takže už dlouhá léta beru denně histaminika,v současnosti Xyzal nebo Ketotifen. Stejně tak dlouho mě trápila kožní vyrážka na pažích, především v létě, když bylo horko a slunečno. Lékaři se domnívali, že je to alergie na slunce. Jak léto skončilo, bylo po problémech. Asi tak před 12 léty se můj stav zhoršil, mívala jsem v létě dosti velké a silně svědivé rudé mapy na krku a na hrudi. Též ve vlasech se mi dělávaly svědivá ložiska. Stále jsem s tím chodila ke kožním lékařům, ti zkoušeli ruzné masti, krémy, lotia, šampony atd. Některé dočasně pomohly, ale vždy se potíže vrátily. Spíš se stav zhoršoval. V létě 2008 jsem měla po sobě v podstatě od hlavy až k patě červená svědící ložiska, nejvíce na obo stranách kolen po vnější délce stehen, přes ramena až na hrudník, břicho. Na nartech palcích u nohou, kotnících,pažích, hřbetech rukou. Natírala jsem to Triamcinolonem, a asi po 2 měsících vyrážka začala mizet. Tenkrát jsem se nedozvěděla, co to jako bylo. Lékařka konstatovala, že jsem atopička, a to se prý může stát. Udivilo mě to, protože jsem v dětství žádnými kožními nemocemi netrpěla a vlastně do mých 33 let jsem žádné problémy s kůží neměla. Další roky jsem měla snad rok až dva docela klid a v roce 2010 se zase projevily potíže ve vlasech, na pažích, hřbetech rukou, hrudníku, břichu, stehně.Zase různé masti a krémy. Ve 2011 mi udělali imunologické testy na alergologii a objevila se tam zmínka o Duhringovi. Takže v nemocnici na kožním mi odebrali vzorek postižené kůže a ukazálo se, že opravdu trpím projevy Duhringovy choroby. Hned mi nasadili bezlepkovou dietu a od července téhož roku beru Disulone, půl tablety jednou denně. Můj stav se začal zlepšovat už po nasazení diety. Nemusela jsem se už stydět vyjít ven s odhalenými pažemy, na kterých byly rudé papulky. Ty postupně zmizely.Po roce byl můj stav slušný, až na dvě malá ložiska na hrudníku poblíž podpažních jamek, kolem pupíku a na stehně.Ani už moc nesvědily.Jinak dříve to svědění bylo nesnesitelné. Jenže v září a říjnu jsem byla na dovolené mimo domov a v zahraničí, a poněkud jsem dietu nabourala. Potvrzuji, že se to skutečně nesmí udělat. Naskočily mi nové projevy na krku pod vlasy, želudku a na hrudníku se zvětšily. Zase to velmi svědí. Locoid, kterým to natírám nepomáhá. Moje kožní lékařka onemocněla a já jsem vlastně bez pomoci, takže trpím, ale zase dodržuji přísnou bezlepkovou dietu. Napsala jsem svůj příběh, abyste viděli, že Duhring není záležitostí dětí nebo mladých lidí, ale že to mohou mít lidé jakéhokoliv věku.
Vloženo 22.11.12 16:58