Diskuze: bezmlecna dieta

« zpět na přehled témat
autor: pavla

S nasazenim bezlepkove diety bych chtela vysadit na nejakou dobu i mlecne vyrobky, protoze jsem cetla, ze ze zacatku je to dobre a zatim jsem i po trictvrte roce nezacala pribirat a podobne a chtela bych ulehcit strevu uzdravovani. akorat porad nechapu moc, jak se maji spravne vysadit mlecne vyrobky? mohu jist bezlaktozove vyrobky? nebo ty take obsahuji mleko? jestli muzu kupovat ty bezlaktozove jogurty a smetany napriklad ve Sparu jejich znacku nebo musim vysadit tyto veci uplne? nejak jsem totiz nepochopila rozdil mezi dietou pri intoleranci laktozy a alergii na mleko? děkuju moc za rady

Vloženo 03.02.12 11:16

#1 Eva

Dceři byla diagnostikována celiakie asi před půl rokem. Nemá žádnou bezmléčnou dietu. Taky jsem si ze začátku nebyla jistá, zda může ze začátku diety mléčné výrobky. Některé informace omezení mléka uváděí. Na jedné akci jsem se na to ptala pana prof. Friče - zda může při zavádění bezlepkové diety mléčné výrobky. Říkal, že pokud má diagnostikovanou pouze celiakii a ne ještě intoleranci mléčných výrobků. Tak může tyto výrobky bez problémů jíst.

Vloženo 03.02.12 22:05

#2 ala

Celiakům, pokud mají přechodnou intoleranci laktozy, obvykle stačí, pokud nemají alergii , jen vysadit mléko , máslo , smetanu. Zakysané výrobky jako jogurt , zakysaná smetana , podmáslí a podobně mohou. Je to proto, že bakterie mléčného kvašení při kysání naštěpí laktozu. Intolerance je způsobena nedostatkem enzymu laktázy ve střevech , při alergii je problém s reakcí imunity na jiné složky mléka, obvykle kasein ale mohou být i jiné.

Vloženo 03.02.12 23:58

#3 pavla

aha, rozdil uz chapu..právě že mi vadí i jogurty a zakysané smetany, bude tedy stašit když budu kupovat tyhle výrobky bez laktozy? třeba v tom sparu?

Vloženo 05.02.12 11:35

#4 ala

pokud vám vadí i jogurty měla by jste si nechat udělat testy u alergologa možná že by je udělali i na gastru , zda máte alergii např na kasein , tam by bezlaktozové výrobky nepomohly a musela by jste přejít na např. mléko kokosové sojové ,mandlové a sojové jogurty nebo vám vadí laktoza a tam by jste bezlaktozové výrobky mohla.

Vloženo 05.02.12 13:39

#5 Petra

Pokud Vám vadí i zakysané mléčné výrobky, určitě si nechte udělat testy na alergologii. Doporučuji jednak testy na alergii (protilátky IgE), i na intolerance (protilátky IgA a IgG). Sama jsem měla protilátky IgE negativní, ale IgG téměř tisíckrát vyšší než je limit pro zdravého člověka. Nebo zkuste zaexperimentovat, vynechat naprosto všechno, co obsahuje mléko (pozor např. na pečivo a sladkosti) a do měsíce byste měla vidět, jestli se problémy zlepší.

Vloženo 06.02.12 08:00

#6 Monika (Horak.monika@seznam.cz)

Určitě doporučuji zajít na gastro nebo alergo. Můžete mít například stejný problém jako mám já. V roce 2005 mi na gastru diagnostikovali totální deficit enzymu laktáza, což je nejtěžší forma intolerance laktózy. Nesnesu ani normální zakysané výrobky, sýry, jogurty, pečivo či čokoládu. I výrobky Minus L mi dělávají občas problémy. Nevadí mi bezlakt.mléko a máslo ze Sparu nebo bezlaktózový sýr Burgtaler (mají ho v Bille i ve Sparu). Teď se mi k tomu bohužel přidružila celiakie. Po 2 měsících bezlepkové diety mi je naštěstí zase fajn. Myslím, že mi pomohlo i colostrum, ikdyž je na těchto stránkách spíš zatracováno.

Vloženo 06.02.12 18:45

#7 Míša (mstofkova@seznam.cz)

Dobrý den, já mám momentálně zkušenost, že doktoři se brání jakýmkoli vyšetřením na potravinové alergie. Dcerka má celiakii, momentálně znovu křeče skoro jako před nasazením diety, občas průjem, občas zvracení. Na gastru nám testy na potr. alergie neudělali, teď je hospitalizovaná v dětské nemocnici na vyšetření a z těchto vyšetření jí vzali krev pouze na kravské mléko. Alergie se potvrdila, ale žádné další upřesňující testy (jestli se jedná o laktozu nebo kassein), jestli třeba není alergická na sóju, nic takového. Oni přece prý nemůžou zaškrtat v papíru všechny alergie, vím jak je to drahé? Takže zřejmě je vše o penězích a o přístupu...

Vloženo 07.02.12 06:32

#12 Pavla

Pro Ladu: bez soji je směs MIX B od Scharu (na všechna kynutá těsta), na chleba ji míchám s pohankovou moukou.

Vloženo 08.02.12 12:52

#13 Lada

Děkuji, našla jsem si nějaké mouky bez soji, je jich naštěstí více.

Vloženo 08.02.12 16:08

#14 Míša (mstofkova@seznam.cz)

Od Scharu mají mouky za slušné ceny na www.zdravy-kramek.cz a navíc teď mají akci na poštovné. To není reklama, jen tip na nákup za dobré peníze :-) #13 Lado, prosím Vás, které další směsi kromě Unimixu od Palety jste našla bez sóji? Já ještě dva špeciály Promix od Novalimu, ale ty nejsou u nás k dostání..

Vloženo 08.02.12 18:41

#15 Jarda

Rád bych se zeptal, jak je to s testy na alergologii při bezl. dietě. Myslím alergii na lepek. Pokud má člověk jít na krevní testy a enterobiopsii kvůli celiakii, tak musí po nějakou dobu tělo zatěžovat lepkem, aby vůbec vznikly protilátky a také došlo k poškození střevní sliznice. Ale co ta alergie, tam by to podle mě mělo být jedno, že někdo už několik let dodržuje bezl. dietu, měla by to být záležitost imunitního systému a ten by měl reagovat hned, ať se dieta dodržuje nebo ne. Tak nějak jsem si to odůvodnil, ale vůbec si nejsem jistý..??

Vloženo 12.02.12 23:49

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.