Taky jste si všimli, že bezlepková dieta má se různě po světě drží trochu jinak. Vždy je samozřejmě vyloučena pšenice, ale v severskcýh zemích se jí oves. V Austrálii se zase celiaci vyhýbají všem kvasnicím a kvasinkám. Všechny australské bezlepkové výrobky jsou vždy bez kvasnic. U nás se moc nejí oves ale zase před kvasnicemi nás tu nikdo moc nevaruje. Osobně na svém těle mám vypozorováno, že kvasnice mi opravdu nedělají moc dobře (nadámání a kožní potíže). Naopak kvalitní bezlepkové ovesné vločky ze severských zemí mi neškodí. Jím je delší dobu a kevní testy vpořádku. Jak to tedy je? Pro kterého celiaka nejsou vhodné kvasnice a pro kterého oves?
Vloženo 08.03.12 10:48
Asi 20 procent celiaků má problém s kvasnicemi a 5 procent celiaků má problém s ovesnými vločkami. Hodně to souvisí s pomnoženou candida albicans, což je četný problém mezi celiaky.
Vloženo 08.03.12 11:43
asi 5% celiaků reaguje na avenin obsažený v ovsu podobně jako na lepek. To si každý musí vyzkoušet - proto se taky doporučuje oves nejdřív vynechat a po zahojení sliznic a vymizení příznaků znovu zkusit. Jinak těch rozdílů mezi různými částmi světa je určitě víc - třeba v Evropě je povolená deproteinovaná pšenice, jinde ne.
Vloženo 08.03.12 11:59
Mně taky nedělají problém ovesné vločky, ale musejí být opravdu vyrobené pro celiaky, například PROVENA. Na druhou stranu mi byla zjištěna alergie na kvasnice, takže australský model diety má něco do sebe.
Vloženo 08.03.12 13:54
Můj orgamismus opravdu netoleruje sebemenší množství kvasnic, ale bezlepkové ovesné vločky (Provena) mi nic nedělají, jím je docela dost, krevní testy vpořádku. Jakmile ale okusím něco kynutého, v čem je stopové množství kvasnic, nafouknu se jako balon a dva dny trpím nechutenstvím. Mysím, stejně jak naznačuje Andy, že čeští odborníci na celiakii se přiklonily ke špatné teorii, kdy vločky zakazují a kvasnice naopak doporučují. Znám z několika zahraničních internetových diskuzí více celiaků, kteří spíše nesnáší kvasince a vločky přitom mohou. Není dobré orientovat se v dietě jen podle českých zdrojů.
Vloženo 28.04.12 16:57
Když tady všichni pořád píšete o bezlepkových vločkách Provena, tak můžu doporučit vločky ve stejné kvalitě, též zaručeně bezlepkové, od firmy HAVREGRYN. Jsou za poloviční cenu oproti Proveně. Chuťově jsou též k nerozeznání. Někdo i dokonce říkal, že výrobce (pěstitel) je stejný, jen distribuční firmy na obaly dávají jiné názvy.
Vloženo 28.04.12 17:07
Jak to tady tak čtu, člověk by se z toho asi zbláznit musel. Ježiš, tón hlasu - jak to myslím, nikdo z vás neslyší, takže to není nic proti nikomu z vás! Droždí Noli bylo uvedeno v databázi bezl. výrobků a co jsem zjišťovala, tak by vadit nemělo žádné....???? Už je to nějaký rok zpátky, zajímala jsem se o výrobní proces, ale detaily už po mně nechtějte. Je to asi na každém, ne všichni snesou vše
Vloženo 28.04.12 21:15
Droždí pro celiaky opravdu není moc dobré, v Austrálii se mu celiaci opravdu vyhýbají obloukem!!! Ono jde o to, že kvasnice u celiaků zblbnou imunitu ještě víc než je a dojde k tomu, ža imunita ztratí kontrolu nad množení kvasinky Candida Albicans v těle a vzniká tak chronická kandidóza. Já si kandidózu vypěstoval právě z neznalosti této věci, kdy jsem chtěl přibrat a jedl Pangamin. Myslel jse, že když je pangamin bezlekový, tak ho jako celiak bez problému můžu jíst užívat na přibrání, jenže omyl??? Ve střevech se mi z tohoto doplňku rozšížila candida natolik, že jsem nejen nepříbral, ale dokonce zhubnul 10 kilo, plus mnoho daších problémů jako chronická únava, padání vlasů, lupy ve vlasech i obočí, brain fog at. atd. Pro celiaky jsou kvasnice opravdu hra s ohněm. Něco si o tom nastudujte.
Vloženo 29.04.12 18:05
Doporučení retardovaného skrblíka Davida snad ani nebudu komentovat. Já zásadně kupuju jen vločky od Havregryn Semper a nebo Provita. Tyhle dvě jsou zaručeně bezlepkové a od jiných výrobců bych nikdy žádné nekoupila.
Vloženo 23.05.12 12:05
Já vám jen říkám, že ty vločky jsou TESTOVANÉ na obsah glutenu. Jestli testům nevěříte, vaše věc. Nikoho nenutím ani nepřemlouvám je kupovat, takže mi hned nemusíte nadávat a hystericky přemlouvat k přechodu na vaši značku. Já vám za vaše názory taky nenadávám, i přesto, že se s nimi neztotožňuji a nikoho k ničemu nenutím. Péťo a Jíťo, vaše vyjadřování hodně vypovídá o vaší mentalitě. Jsem moc rád, že vás neznám a ze všeho nejvíc lituji vašich dětí, protože jestli z nich vyrostou stejní hulváti jako vy:-(
Vloženo 23.05.12 13:55
Davidovi: Smir se s tim,ze na foru,kde se muze kdokoliv vydavat za kohokoliv je podobne chovani zcela bezne.Urcity osoby tu delaji umyslne dusno a jediny ceho dosahli,je to,ze svym hulvatskym chovanim vystvali hodne slusnych lidi z tohoto fora.
Vloženo 23.05.12 15:24
Tak jo, Alo, Jitko, Petře, zpochybňujete tady použitelnost databáze bezlepkových výrobků, co Vás k tomu vede?
Vloženo 23.05.12 20:19