Diskuze: koloskopie-dieta před a průběh

« zpět na přehled témat
autor: kami (kejmys@seznam.cz)

Dobrý den, můj dotaz zazněl už v titulku. Jdu v pátek. Musím držet dietu, ale co vlastně jíst? Hlavně se také bojím bolesti. Děkuji za odpovědi.

Vloženo 05.06.06 07:07

#1 Katule (dopis_m@centrum.cz)

koukam nikdo neporadil...ja na tom byla a nejhorsi byl ten driak co se musel vypit a pak uz ze me sla jenom voda a silene strevni krece.... Pak samozrejme sileny stres pred vysetrenim v cekarne. Injekce na uklidneni a uleva, ze je to "jen" drazdivy tracnik a ze uz to mam za sebou

Vloženo 01.09.06 11:54

#2 man (romanselak@seznam.cz)

zitra jdu n a koloskopie aneni mi jasné jestli cely 2 dny nesmim jist z letáčku jsem se nedozvěděl prakticky nic jen jak připravit roztok a pak mám obavu, že nebudu nit prázdné střevo. děkuji predem za radu

Vloženo 02.08.07 09:17

#3 Jana

Právě jsem dorazila od doktora - musím na kolonoskopii. Tak mám opravdu čerstvé informace. Takže. Co jsem si v tom šoku zapamatovala: 1 den před vyšetřením vůbec nejíst, jen pít. Cokoliv nealko kromě mléka. V libovolném množství. Povolili čistý vývar na oběd. Odpoledne začát pít projímadlo. mám fortrans 4 sáčky. Během 1 hodiny 1 sáček - ten rozpustit v 1/4 vody,vypít a do konce té hodiny vypít ještě 3/4 l vody. Další 3 hodiny 3x opakovat. Druhý den - den výkonu od půlnoci nejíst,nepít.

Vloženo 02.08.07 14:21

#4 Jana

Katule. A bolí to? Bojím se stejně,jako všichni. Jdu až za cca 14 dnů.

Vloženo 02.08.07 14:24

#5 Olina

Ahoj Jano,nechci tě strašit,ale někoho to bolí někoho ne.Záleží na tom jestli máš hodně kroucený střeva to je hodně zatáček.Já osobně bych na toto vyšetření bez narkozi nešla střeva mám samou zatáčku a vyšetření bych nezvládla.Za dvacet minut bylo po všem a mohla jsem jít s doprovodem domů.Když jsem pila to projímadlo tak mě stačili ty sáčky dva a když jsem začala pít ten druhý tak jsem při něm proseděla na záchodě jak jsem se napila tak to šlo hned ven.Přeju ti hodně štěstí a bez bolesti.Kdyby ti nechtěli dát narkozu tak si aspoň řekni o oblbovačku.Všechno platí pojišťovna a máš na to nárok kdyby se náhodou doktor vymlouval.Pak napiš jak to dopadlo.

Vloženo 02.08.07 20:31

#6 Jana

To jsem mu řekla hned. Že bez injekce nejdu. Mám prášek na bolest,který vezmu asi 70 minut před výkonem a prý ještě dostanu injekci. O narkóze ani slovo. Ale oblbnutí se vůbec nebránil.
Mě řekli striktně všechny 4 sáčky. Je to možné jinak?
Bojím,bojím.

Vloženo 03.08.07 07:36

#7 Olina

Ahoj Jano,já jsem vypila jen 2 sáčky,protože šla ze mě už jen čistá voda,tak mi přišlo zbytečný další do sebe ládovat.To uvidíš sama jak na tom budeš,když už z tebe půjde jenom čistá voda nemusí být až tak úplně čistá,hlavně tam nesmějí být žádné kusy,tak si myslím,že další pytlíky jsou zbytečné.Doporučuju si do toho projímadla nalít trochu sirupu šťávy,protože samotný projímadlo je šílený.

Vloženo 03.08.07 08:30

#66 Jirka 41 let

V pondělí jsem byl na gastroskopii a kolonoskopii 10 minut po sobě.Nevím o člověku,kdo by to takhle podstoupil.Ve čtvrtek večer jsem jedl poslední normální jídlo.Fortrans v pohodě,ale konečníkstrašně opruzenej.doporučuji předem hojivou mast a sprchovat vždy po vyppázdnění.Vyšetření po lehkém sedativu injekcí.Obojí bez bolesti.Gastro úplně v pohodě kolono chvílemi nepříjemná,hlavně že je tam pos....,protože jak přifukujou střevo,tak to na mne šlo a představa co dokáže fortrans, tak by to stálo za to,ale nic se nekonalo.na vyšetření jsem přijel sám odjel jsem taky sám,protože ženu v neděli odvezla rychlá v šílených bolestech s podezřením na prasklé střevo i když se to nesmí a ještě jsem tam po dobu doznívání injekce uklidňoval čekatele.Jíst a pít jsem ten den kvůli gastro podrážděnému jícnu a žaludku téměř nemohl.Druhý den na lačno v J.H. na lačno bez pití na dříve plánované odběry krev atd.ale těch už jsem se v čekárně nastojato nedočkal.Celkový kolaps organismu rychlá sanita,intrena infůze.Po (nadopování)infůzemi mne naštěstí pustili,protože v pátek jde na kolonoskopii v J Hradci moje žena.Já byl v Dačicích a jsou jedničky.Bylo toho na mne moc ,ale vyšetření to nejlehčí.Hlavně předem dostatek energie z té lechce stravitelné stravy se zbytkem si fortrans hravě poradí a nebát se.Když tak připíchnout sedativa při bolesti,když je na to nárok.Je středa a jsem už v pohodě.

Vloženo 12.10.11 14:32

#67 Jana

Byla jsme na kolonu včera a musím všem hubenějším lidem doporučit injekci. Já jsem dělala ramena, že to vydržím a byla to teda bolest naprosto šílená, snažila jsem se, ale tekly mi slzy bolestí. Doktor mi vysvětloval, že hubenější lidi to mnohem víc bolí, někdy až nesnesitelně, což jsem poznala na vlastní kůži.Byla to zajímavá zkušenost, ale za vysokou cenu, takže všem doporučuji oblbovák!!!:-)

Vloženo 17.11.11 19:50

#68 Teris (Gardonek.T@seznam.cz)

Tak dneska jsem absolvovala vyšetření. Před vyšetřením jsem jako mnoha jiných dostala za úkol vypít 4 litry Frotransu. Je pravda není to žádný jahodový džus, ale když jsem popíjela po 2dl a ihned zapila čajem dalo se to nějak snést. Větší obavy než z pití přípravku jsem měla ze samotného zákroku. V čekárně mi srdce bušilo jako o život. Bála jsem se, protože jsem věděla co mě čeká. Většina z mých přátel z toho má deprese ještě na pár týdnů dopředu. Ale po tom co si mě velmi příjemná sestřička zavolala dala určité instrukce jako si obléct jejich specialni kalhoty a vyskočit si na speciání lavici. Protože jsem velký posera začaly mi tect ze strachu slzy. Tak mi tedy dali analgosedativaa během 10 sekund strach opadl a začala jsem se usmívat na svět :D. Velmi příjemný doktor mi dával instrukce kdy si mam zatlačit na bricho otočit na záda atd.. A já sice i když byla omámená docela jsem věděla co se děje a sestřičky mi pomáhaly. Kdybych měla jít na tento zákrok zase určitě iž s klidnou hlavou. Určitě se nemáte čeho obávat. Pokud si poprosíte o analgosedativa půjde to jako po másle a ani vám nepříjde že jste na nějakém z takových nepříjemných vyšetření. Celých 15 minut uběhlo jako voda a výsledek naštěstí negativní :).

Vloženo 06.01.12 16:51

#69 Daniel (danijelek@seznam.cz)

Ahoj vsem,dnes jsem podtoupil koloskopii,priprava dva dny dieta pro me utrpeni,ja pil lahvicky s roztokem slane a prvni zapil 3,5 litrem vody to byl zahul,dalsi lahvicku ve 4.00rano a uz zapil jen 0,5l vody a pekne jsem se vyprazdnil,vubec zadne krece jen ze me litala voda,jedina obava cesta busem do nemocnice aby to na me nahodou neprislo nesmi se ridit auto,v cekarne jsem dost trpel strachy ze zakroku a hlavne vysledku a uz doma jsem byl silne nervozni,sestricky mile i pan mlady doktor vse vysvetlil ale ten stres byl takovy ze jsem si nic nezapamatoval,pote injekce a dal si nic nepamatuji az slezani ze stolu,byl jsem normalne vozralej,chvili jsem tam polezel a zavolal odvoz,doporucuji doprovod,cestou jsem hned vletel do kantiny a trochu neco sezral,OPRAVDU NEMUSITE MIT STRACH,vysledky v poradku tak jsem o dost klidnejsi,jinak jsem si prozil tyden strachu a bezesnych noci,tak se mejte a vsem preji hlavne negativni vysledky ahoj DANIJELEK

Vloženo 08.02.12 14:38

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.