Slyšela jsem že na psychiku může pomoci i odblokování páteře Dornovou metodou. Má s tím někdo zkušenosti?
Vloženo 24.10.07 12:17
Byla jsem na ní jednou. Nebylo mi to příjemné. Někdo je spokojen s bolestivou "masáží", ale některé pohyby mně osobně opravdu neseděly. Spíše jsem měla obavy o svůj pohybový aparát. Několikaletý profík jistě ví, co dělá. K nováčkovi bych určitě nešla.
Vloženo 24.10.07 14:51
Nevím, jestli Dornova metoda pomůže zrovna na psychiku, hlavně je to dobrá metoda na srovnání páteře a kloubů. Mně bylo ošetření příjemné a nic nebolelo. Souhlasím s Lenkou, určitě si najděte zkušeného terapeuta. Já můžu doporučit p. Čapkovou v Hradci Králové.
Vloženo 25.10.07 15:56
Léčitelé, kteří používali manuálních technik – (masáže, „napravovači“ kostí, atd.) – věděli vždycky, že mnoho nemocí přímo souvisí se stavem páteře. Mnoho z nás má už od dětství, či dokonce od narození, posunuté kosti. To se ukazuje na rozdílech mezi pravou a levou stranou, např. rozdílná délka dolních končetin, sanicích, zuby nemají dost místa nebo rostou přes sebe atd. Tato posunutí se vytvářela celá léta, kořeny nervů, které vystupují z páteře byly přiskřípnuty, svaly kolem reagují a stáhnou se, stabilizují tento stav a to vše vede k nejrůznějším onemocněním – příčiny se pak hledají jinde a „léčí“ se… Každý z nás snad zná ten pocit znecitlivění či mravenčení v rukou nebo nohou, pocit slabosti ve svalech; příčinou je přiskřípnutý nerv. Tato porucha funkce nervu se může vyskytnout kdekoliv v těle, kde se posunuly kosti. Nervy potřebují pro správné fungování bezvadný kostní aparát! Kostra či kostní stavba jsou denně zatěžovány, začátek můžeme hledat už v těle matky. A tam lze také najít příčiny různých poruch a nemocí. Proto má páteř a pozice kostí v těle obrovský význam! A většinou začíná všechno posunutím – vysunutím kyčelního kloubu, což se projeví rozdílnou délkou spodních končetin. Z toho se pak vyvine vybočení pánve, jedna strana křížové kosti se posune dopředu a konečně se poruší celá stabilita páteře. V těch případech, kdy orthopedie vůbec zjistí rozdíl v délce dolních končetin, řeší tuto situaci zvýšením podpatku, což má fatální následky, neboť tím se tento stav stabilizuje! Neřeší tedy příčinu; ta se projeví potom časem jako artróza v kloubu. Celý skelet je na sobě závislý, je jako stavebnice, posune-li se jedna část, ostatní na to reagují. Ztráta stability celé páteře vede k zvýšení napětí svalů až do hlavy. Důsledek jsou nejenom bolesti, ale také různé nemoci, neboť nervy, které regulují lokální prokrvení, jsou přitlačeny a nemohou vykonávat svou funkci. Svaly se natáhnou a masážemi se mohou uvolnit jen částečně a krátkodobě. Injekce, tablety a obstřiky také nepomohou, protože odstraňují jen symptomy, nikoliv příčinu – poruchy na páteři zůstávají. Nervový systém ztratí díky porušenému přílivu informací kontrolu nad funkcemi orgánů, imunologickým reakcím – (alergie, rheuma) – a dělení buněk – (rakovina). Mechanismy, které se jednou daly do pohybu, a ke kterým se pak přidávají další faktory jako životospráva, jedy v potravinách a životní prostředí, způsob života, vrozené předpoklady, duševní a fyzické konflikty atd., se vydávají svou cestou. Díky poruchám pánevní kosti – křížů – dochází k natažení sedacích svalů a přiskřípnutí isch. nervu. Jeho funkce se naruší a to způsobuje většinu nemocí dolní části těla. Je tedy životně důležité starat se o to, aby naše nohy „správně seděly!“
Vloženo 23.04.08 11:32
moje řeč, koukam, že je tady někdo odborník:)! já už o této metodě také hodně přečetla a přijde mi její přístup naprosto logický... za zkoušku člověk nic nedá, ale určitě to chce nějakého zkušeného terapeuta, ikdyž jsem i četla, že je to tak jednoduchá metoda, že se její provádění člověk naučí za 2 dny na kurzu?!
Vloženo 23.04.08 14:59
přidám se. na Dornovu metodu jsem nějakou dobu chodila k masérovi zdravotníkovi. Ze začátku jsem byla nadšená, ale když jsem šla asi po 8. a pořád bylo něco v nepořádku začalo mě to zneklidňovat. Po té jsem šla k ortopedovi, který se zhrozil, že mám páteř zablokovanou na 4 místech (včetně místa o kterém masér mluvil jako o ve skvělém stavu tzv. "esíčko"-bederka). na rehabilitaci mi vysvětlovala reh. sestra, že ano, je špatně, když jsou obratle nějak "vychýlené" a že přesně to se snaží srovnat, ale ne zásahem přímo do páteře. Že když je něco špatně, tak se zablokují a ztuhnou svaly v nějaké poloze a tím vlastně brání nějakému dalšímu špatnému pohybu apod. a je potřeba odblkovat ty špatné "stahy" svalů a pak se páteř sama narovná. že tyto blokády jsou vlastně přirozená obrana těla. narovnánám páteře se nic nevyřeší a pokud jsou stále zatuhlé svaly vrátí se to (což se mi po vícero návštěvách u maséra potvrdilo). Do páteře se má prý sahat minimálně a to jen tehdy když FUNDOVANÝ člověk ví, že je už obratel zaseklý "ze setrvačnosti" a nic už mu nebrání se vrátit. tak a teď si má člověk vybrat :-)
Vloženo 10.05.10 21:59
Také jsem na Dornovu metodu slyšela samou chválu, ale ještě jsem se na ní z časových důvodů nedostala. Ale určitě souhlasím s tím, že je potřeba najít opravdu zkušeného maséra, ale jak to má člověk poznat :-)?
Vloženo 20.05.10 15:31
Ja si nasla na internetovych strankach www.masaze.info primo ve svem meste masera-dornovce.Hodne lidi tam ma reference od lidi,kteri jsou ci nejsou spokojeni.Ja tedy byla nadsena a citim se od te doby skvele.Pritom jsem mela nohu o 2 a pul cm delsi jak tu druhou a tez mi nabizeli podpatenku,kterou jsem odmitla a udelala jsem stopro dobre.Zada uz neboli,chodim k te same pani na udrzovaci masaz a jsem nanejvys spokojena.Sice opravdu nelehta,ale tak to ma byt.Kdyz vas maser jen lechta,je to sice prijemne,ale nic Vam to neprinese.
Vloženo 07.08.10 23:04
Dornovka mě zase postavila na nohy a mohla se hýbat bez bolestí. Nedám na tuto metodu dopustit. Celá metoda je založena na logice - vrátit klouby tam kam patří, a ne je vytahovat, jak to dělají doktoři nebo třeba na tibetské masáži. Ten kdo provádí dornovu metodu a má alespoň základní kurz, pak vám nemůže ublížit. http://dornovametoda.webnode.cz/
Vloženo 26.01.12 13:36