Ahoj, je mi 30 let a na diete jsem od sveho jednoho roku. Prosel jsem si takovymi legracemi jako treba dva obchody v republice [Praha, Brno], kdy jsem musel jet s lekarskym predpisem sto kilometru do nejblizsi prodejny. Nebo vyber ze dvou druhu susenek [oboje celkem des]. Od te doby se hodne zmenilo k lepsimu a myslim ze stoji za to si to pripomenout.
Duvod proc pisu je ale trochu jiny. S zivotnim stylem celiaka jsem se vyrovnal a myslim ze jsem v klidu. Ono pravda po triceti letech aby taky ne co? Jedine co si tak pro sebe stale resim je jak reagovat na tu stale se opakujici otazku: " A co se stane kdyz snis neco s moukou?" Pocitam ze to sami znate kdyz se objevite v kolektivu novych lidi. Jakmile reknu ze jim neco jineho protoze mam bezlepkovou dietu a nemuzu jist mouku, tak se vzdycky najde nekdo kdo se zepta? Proste mne to uz nebavi na to neustale reagovat a hledam nejakou peknou odpoved jak naznacit, ze neni potreba se v to rypat a ze je to mirne otravne. Tedy alespon pro mne.
Zajimaly by mne vase nazory a reakce. Co delate v podobne situaci? Nebo vam to nevadi?
PS. Uz pet let ziju v zahranici. Prave jsem na Novem Zealande a jim bananovy kolac co jsem dostal od kiwi sousedky ktera je taky na diete. Je uzasny, mozna se pokusim sehnat recept.
Vloženo 18.01.09 07:33
Přemku, i když vím, že to nesouvisí s tématem, tak ti strašně závidim, Zéland je můj velký sen. A vůbec, jak je to tam s celakií? Dá se tam jídlo sehnat?
Vloženo 18.01.09 09:27
Přemkovi:
U nás je pořád potřeba vysvětlovat,vysvětlovat,vysvětlo.....,protože všeobecná informovanost o tomto problému je pořád špatná.Spousta mých známých si myslí,bezlepková dieta je nějaký nový "zdravý"životní styl,nebo výstřelek.I někteří celiaci se prezentují spíš jako s jiným stravovacím "stylem",než jako nemocní,i když v důsledku dlouhodobě nerozpoznané celiakie mají nadosmrti poškozené zdraví.
Takže máš dvě možnosti-buďto poslat tazatele do...,anebo vysvětlovat,vysvětlovat,vysvětlov....
Snad časem se budou všichni na základní škole učit,že lepek je z pekařského hlediska důležitý,ale že existuje na světě asi jedno procento lidí,pro které je smrtelně nebezpečný.
A zkus sehnat ten recept.
Všechno nejlepší přeje "franta".
Vloženo 18.01.09 12:23
Ahoj, na diéte je moja dcérka, takže ju to vysvetľovanie ešte čaká. Ale Ty -ako skúsený odborník im "surovo" odpovedz "peknou" odpoveďou, že veď nič také sa hneď nestane, iba o pár rokov taká osteoporóza alebo rakovina... čo samozrejme nikomu neprajeme, hádam i tí s nižším IQ toto pochopia...
Vloženo 18.01.09 16:51
Já vždycky odpovídám jednoduchou větou "Bude mi zle." Ale setkala jsem se i s dalším dotazem "A jak jako zle? Od žaludku nebo jak?" Jakoby lidi nevěděli, jaké to je, když je jim špatně z jídla.
Vloženo 19.01.09 07:46
Odpoved pro Adelu
Zealand je uplme v pohode. Bezlepkova dieta je tu az tak trochu v mode a nekteri lide ji berou jako soucast jejich zdraveho zivotniho stylu. Tomuto trendu se prizpusobuji i male obchody. Neni vubec zadnou vyjimkou ze maji bezlepkove sendvice nebo kolace i v malem kaficku nebo v obcerstveni v kine. A v supermarketech je bezlepkova sekce samozrejmosti. Jen je treba si dat pozor, nekdy neni prilis prehledne oddelena od dalsich sekci a clovek se muze lehce splest. Take jsem se jednou nachytal a omylem jsem koupil dietni susenky. Takze jestli mas chut jet na NZ tak jen do toho! Je to uzasna zeme a urcite stoji za to ji vydet. Posledni co by te melo odrazovat je bezlepkova dieta! S jidlem je to tady uplne v pohode!
Kdyby jsi potrebovala nejake rady tak nevahej a klidne napis. Rad pomuzu.
Vloženo 19.01.09 10:16
Tohle dobře znám, taky pořád dokola vysvětluju lidem co se stane když sním lepek. Lidi sou zvědavý a musí všechno vědět, ale podle mě je to jen dobře, alespoň se to dostane pár lidem do podvědomí a příště až se sněkým takovým setkají, tak už s eptát nebudou:D Sice mě to taky někdy leze na nervy to vysvětlovat, protože ono pro "nezasvěceného" člověka je to španělská vesnice, takže vysvětlit jim co to je celiakie je celkem fuška. Ale aspoň když se nás někdo takhle zeptá můžeme mít radost že se o nás někdo zajímá a není mu to jedno=) Jinak ten Nový Zéland závidím, miluju přírodu, takže někdy bych se taky chtěla podívat.
Vloženo 23.01.09 18:27
Pro Premka: Ahoj Premku, Novy Zeland se stal mym novym snem na dovolenou!!! Ziju jiz nekolik let ve Spanelsku, a i kdyz to tady s jidlem taky neni zas tak spatne, rozhodne me tu nikde v kavarnickach nepohosti dobrym nebo i spatnym:) bezlepkovym sendvicem nebo bezlepkovym vybornym kolackem:)
Vloženo 24.02.09 16:43
Musím přiznat, že mě vysvětlování taky štve, pořád jenom vysvětluju. Ale na otázku co se stane, když dcera něco s moukou sní, to máme složitější. Odpověď není tak jednoduchá jako u těch, kterým je zle. Nestane se zdánlivě nic. Moje dcera má bezpříznakouvou celiakii (taky je to zázrak, že se na to přišlo), a kdyby něco snědla špatně jí nebude. To nic ale nemění na tom, že jí lepek poškodí střevní sliznici a napáchá v těle další a další škody. Proto mě vždycky udivuje, jak někteří lidé tady píší: snědl jsem to a nebylo mi nic. Jenže když vám není nic, neznamená to, že vám lepek neuškodil.
Vloženo 13.03.09 17:09
Já to dělám tak, že řeknu, že mám celiakii, což je alergie na lepek a po jeho konzumaci mi bude několik dní zle a budu mít strašné bolesti a křeče. Vím, že to není správně, že celiakie není alergie, ale lidé slovo "alergie" znají a představí si nějakou velkou reakci organismu a většinou nemusím dál vysvětlovat. No a když to někomu náhodou nestačí a chce vědět víc, tak mu to klidně vysvětlím, co to je, ale to se ptají spíš lidé, kteří mě znají a záleží jim na mě.
Vloženo 09.09.09 06:24