Diskuze: Nemoc jako dar?

« zpět na přehled témat
autor: Marth

Někde jsem četla výraz "nemoc jako dar". V překladu mnoha lidem jejich nemoc otevřela oči nebo je změnila k lepšímu. Celiakie je vážná nemoc, to víme všichni. Ale dokázali byste najít něco pozitivního, co Vám tato nemoc přinesla? Já ji mám krátce a snažím se být optimistická i když dneska jsem si trochu pobrečela, když jsem si četla na netu všechna úskalí této nemoci. Bojím se, že se z toho časem vyklube i něco dalšího. Do toho mě ještě před nedávnem opustil přítel, "opora", a čeká mě tento rok maturita (je mi 19). Nechci tady ventilovat všechny své problémy, protože těch máme každý dost, jen chci říct, že všechno tohle dohromady je dokonalá kombinace na zbláznění. Tak se snažím najít na tom všem něco pozitivního. Moje pozitivum je, že jsem se díky celiakii naučila vařit pár zajímavých a chutných jídel. Předtím jsem připálila málem i vodu na čaj.:-) A co Vy?Co Vám nemoc dala?

Vloženo 25.09.09 19:09

#1 lída

Ahoj mě dala to, že opravdu se člověk naučil líp vařit a zdravěji.Ale pokud máš jen celiakii podotýkám ,že si nemyslím že to nic není ,ale člověk musí být rád že nemá nic horšího.Nezlehčuji to ještě jsem o tom tady nepsala k tomu mám víc chronických nemocí jako diabetes 1.typu nechcu si zde stěžovat ,aby to zase někteří známý firmy neobrátili proti mě.Jen jsem ti chtěla říct že muže být i huř a celiakii beru taky jako vážnou nemoc ikdyž někteří LEKARI NE.Přímo mě to i řekli ....

Vloženo 25.09.09 19:59

#2 lída

Ještě bych to chtěla upřesnit,že zdravý člověk to většinou nepochopí až se mu taky něco přihodí a tím příspěvkem jsem chtěla říct ,že je to hrozné mít celiakii ale bud ráda že jen jednu vážnou nemoc,protože celiakie je autoimunitní onemocnení a muže se přidružit další.....hodně štěstí ve zvládání diety.

Vloženo 25.09.09 20:18

#3 Marth

Lída: No teď jste mě vyděsila. Toho, že se přidruží nějaká další se upřímně hodně bojim.

Vloženo 25.09.09 20:36

#4 Marth

Lída: Jak velká pravděpodobnost je, že ty přidružené nemoci dostanu, když budu dodržovat dietu?

Vloženo 25.09.09 20:40

#5 lída

To jsem nechtěla Vás vylekat jen uklidnit .že máte jen jednu nemoc.Na to Vám nikdo neodpoví jistě záleží jak dlouho jste žila a nevěděla že máte nějaké autoimunitní onemocnění.Ale rozhodně snížíte hodně tím že budete dodržovat dietu,znám hodně lidí co to ví a nedodržuje dietu nebo si to nechcou přiznat a hodně těch co mají skrytou celiakii a neví o tom.

Vloženo 25.09.09 20:50

#6 lída

Ještě víte co mě dala více si vážim života a když slyším problémy zdravých kamarádek jak řeší a zveličují své problémy,nikdy by nepochopili problémy např.celiakii apod.ví jen že je to drahé a to by si nemohly dovolit to stejné si myslí i moje rodina ,že jen zdravě žijeme bezlepkově...

Vloženo 25.09.09 20:55

#7 franta

Pro Marth:Zbytečně se nijak "neděste"-spousta nebezpečí číhá na každého člověka a nejen ze strany nemocí-to už je ten "lidský úděl".A co mně celiakie dala?-nechtěného "koníčka" do důchodu-místo původní profese -elektroniky- teď "louskám" genetiku,protilátky a bezlepkové vaření(to normální ovládám už od mládí).Rozhodně v celiakii nevidím žádný "přínos". Zdraví "franta".

Vloženo 25.09.09 20:58

#75 Eva (e.evanek@seznam.cz)

Kliniko - je to na delší debatu. Všimla jsem si, že dělíš jídlo na "dobré" a BL. :-) Ono to je trochu i v hlavě. Evidentně jsi (nebo jsi byla) velký labužník a máš chuťové buňky nastavené naplno. Věř mi, i BL strava může chutnat "dobře". K financím - mám 4 děti ve věku 17-20, jedno z nich má již 15 let BLD, takže fakt vím, o čem to je. A syn jí chutně a plnohodnotně. Mám v oblibě švédské mouky Finax, které jsou asi nejdražší, přesto se z nich dá v kombinaci s levnějšími vykouzlit velmi chutné a ne drahé pečivo. A to od chleba přes housky, pizzu, po "honzovské" buchty aj. Storm ti navrhla velmi dobré řešení - vyloučit na čas pečivo zcela. Třeba si tvé zažívání potřebuje jen odpočinout. Kolín je pro mě lehce z ruky, škoda, pozvala bych tě na ochutnávku. :-) Nabízím alespoň mailovou adresu, ráda poradím, pošlu recepty, fotky, ... Zvládneš to, uvidíš!

Vloženo 10.02.10 12:07

#76 Sylva (malkicova@seznam.cz)

Jestli máš celiaki, nepřemýšlej nad tím, zda máš na mouku za 80 Kč. Prostě máš, protože jiná pro nás není. Budeš kupovat dražší jidlo, ušetři jinde. A když se budeš bzl potravinám věnovat opravdu, budeš přemýšlet o jejich složení, energiích a pod., naučíš se vařit zase výrazně levněji než na začátku.Chápu, že ti i bzl pečivo dělá zle. Tak jej nejez vůbec - to je logické. Nepřemýšlej, oč jsi ochuzená. ale co jíst jiného. Surovin na trhu je mraky a fi nám vnucují ty nejméně zdravé - proč by se jinak proboha jinak prodávali, že jo? Tomu se říká masáž , či výplach mozku spotřebitelům. Napiš sem složení Nutridrinku - rozebereme to, co to tak úžasného obsahuje.A kde to vzít v jiné formě, chuťově dobré. Neboj, vymyslíme papu, že si budeš závidět.I bez chleba ( já jej nejím několik let, v pohodě, nechybí mi.).

Vloženo 10.02.10 22:33

#77 Helena

No nutridrink myslím také není levná záležitost...

Vloženo 11.02.10 07:13

#78 magda

presne to vyjadrila pani Eva. soustredis se na veci, ktere nesmis, na veci, ktere jsou jine (pecivo, knedliky,..).aspo pro zacatek to udelej naopak. co se ti zmenilo na rizotu, bramboracich, zelenine a jidlech z ni, mase apod? na vareni se zmeni to, ze si hlidas, co koupis, ale to te nezabije. Podivej se na testovane potraviny, nakup si podle nich a zjistis, ze jsou to ty sme veci z toho sameho obchodu, co jsi kupovala dosud (mozna). Mnbe udelaly na zacatku radost hranolky, ktere mi mamka narychlo koupila (od Mc Kain) s kecupem (Heinz, Hellmans...). Ted uz jsme tak daleko - a to je i pro Marth - , ze mi manzel pece rohliky,knedliky apod., abych nemusela porad chleba. Taky proto, ze kvuli unave jsem nemozna a sama si nic nepripravim. Krome prikladu meho manzela si vemte i pana Frantiska jako ukazku, jak muzi pomahaji v dodrzovani diety..:-)

Vloženo 17.02.10 12:26

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.