Je hodně deprimující, když jste na rodinné oslavě a tetička vám vnucuje koláč se slovy: "Ale když si vezmeš trochu, tak to přece nevadí." A když řeknete, že to není jako když poruší dietu třeba při cukrovce, ale že to může mít skutečně špatný dopad na Vaše zdraví, tak se na Vás rodina dívá jako na blázna a nebo se Vám malí bratranci krutě chichotají, protože si z Vás Vaši příbuzní-když tam nejste- utahují a dělají z vás hysterku( "Trocha mouky přece nemůže tak vadit)....začíná mi to lézt na nervy. Nechci takové situace nechávat bez odezvy. Mohli byste mi prosím doporučit nějakou stručnou, rychlou odpověď a vysvětlení co to vlastně ta celiakie je a proč se musí přísně dodržovat a také prosím o nějakou chytrou odpověď na větu "Ale troška přece nevadí!" ..na tu už jsem alergická. Děkuji:)
Vloženo 11.10.09 12:40
Já říkám že i ta troška vadí.Vysvětlím že jestli sním celý pecen chleba nebo půl sousta je to jedno.Vysvětlila sem všem v rodině a kamarádům co se může stát.Mnohem horší je to vysvětlit některým lékařům.
Vloženo 11.10.09 14:02
Ahoj, já Ti radu nedám,ale na 100% Tě chápu. Protože po těch letech už nemám sílu, nervy ani čas přesně takovým lidem, jako uvádíš, nic vysvětlovat. Znám to moc dobře, jen mě to za ty leta stále hodně bolí, hlavně, když je to ve vlastní rodině! Myslím, že nezasvěceným( nechci tvrdit hloupým-ti to ani pochopit nechtějí-lidem), nemá cenu jednou nebo dvěma větami nic vysvětlovat. Je to, podle mne na více vět a více času, a to oni většinou nemají zájem. Většinou mě uzemní dříve než se rozjedu. Takže už raději mlčím nebo odcházím. Snad Ti zde poradí někdo, kdo má ještě sílu a dost energie toto těmto !!! lidem vysvětlovat. Čím více budeš s takovými lidmi přicházet do styku, tím více Ti budou ubírat energii a sílu. Mně kolikrát nenechli ani doříct větu, jak píšeš, jsem za blázna a po straně mě pomlouvají.Jediné, co nás drží na vodě, je snad ta víra, že je nás takových víc a za 10, 20... let to snad bude lepší( teda myslím hlavně ta osvěta).Hodně zdraví a nervů Ti přeje Soňa.
Vloženo 11.10.09 14:08
A co maminka, tatínek, babička, tetička, bratranci a ostatní = už byli na testech___???????? Jsi mladá a Tvým rodičům může být i cca kolem 40. Já si objevila celiakii v 41. Nakonec v tom nemusíš být bohužel sama. Přeji všem klidnou a pohodovou neděli. Ivana
Vloženo 11.10.09 15:41
Tak já napíšu taky o jednom pokusu zasvětit rodinu do toho aby si udělali testy na celiakii...v dobrém umyslu jsem jim poradila aby si rosiče i sourozenci nechali vyšetřit a odpoved byla že ze mě bude doktor ,když o tom tolik vím a že jsem to mohla chytit kdoví odkud tu nemoc a z jakkéhokoliv pokolení ...a spíš litovali nic víc mám trochu pocit jestli jsem udělala dobře
Vloženo 11.10.09 16:40
omluva rodiče.
Vloženo 11.10.09 16:40
Můj názor:Je potřeba si případného nepochopení nevšímat a nedat se ,nedat se,nedat se!Případného posměváčka se zeptejte ,co by dělal,kdyby věděl,že mu hrozí rakovina a mohl tomu zabránit.No a těm,kteří chtějí naslouchat(mám osobní zkušenost,že takových lidí je čím dál víc),těm to vysvětlete ,co nejlíp umíte-od genetiky ,přes imunitu,až po všechny komplikace,které celiakovi při nedodržování diety hrozí.A nezapomeňte zdůraznit,že je spousta lidí(až těch stále opakovaných 100tisíc)kteří díky neinformovanosti veřejnosti i některých lékařů,o svojí nemoci nemají tušení a léčí se zpravidla na něco zcela jiného(často z nich dělají "blázny"nekompetentní lékaři i nejbližší lidé z rodiny).No a pokud to někdo nepochopí,je "blbost"na jeho straně. Zdraví"franta".
Vloženo 11.10.09 18:35
Ivana: Popravdě řečeno oba moji rodiče mají "podezření". Taťka si to ale nechce přiznat ( Když o tom nevim, tak mi nic není.). Mamka má anémii a problémy se žaludkem takže na hadičce do krku byla, ale nevim, jestli jí vzali vzorek. Zřejmě ne. Kdybych chtěla poslat oba dva dědečky na nějakou kontrolu, tak by se mi leda vysmáli, jelikož jeden moji celiakii okomentoval slovy "Kdybys odmalička jedla všechno, tak bys to neměla." a druhý je protivný sám o sobě, takže pochybuju že by o tom chtěl vůbec slyšet. Ale moji prarodiče zatím žádné problémy nemají, takže snad nic. Spíš se bojím o ty rodiče. Franta: To s tou rakovinou je chytré. Jenže lidi jsou tak neinformovaní, že se Vám leda tak vysmějou a řeknou něco ve smyslu: "To jako když sníš teď ten koláček, tak budeš mít rakovinu jo?"
Vloženo 11.10.09 20:58
S tím posledním bych s vaší maminkou souhlasila.
Vloženo 14.10.09 03:13
Já "už" teď nemám sílu vysvětlovat.:(
Vloženo 14.10.09 17:51
Máš smůlu, pořád mě miluje, ať se ti to líbi nebo ne.
Vloženo 14.10.09 21:20
Heleno,vaše sebevědomí mě fascinuje. Ale já vám to přeji.
Vloženo 14.10.09 22:31