Diskuze: Obézní celiak?

« zpět na přehled témat
autor: Zdenka

Má někdo z Vás problémy s váhou ve smyslu-nadváhy?Naše šestiletá dcera je třetí rok na BL.V té době vážila 15 kg a patřila k nejmenším dětem ve třídě.Děhem 1,5 roku co začala mít nejasné problémy-zvracení a bolesti břicha,zhubla z 15 kg na 12kg(za 2 měsíce).V růstu prakticky stála,všichni ji dorostli a pak i předhonili.Dneska je třetí největší ve třídě(já jsem malá,163 cm) a taky bohužel nejtěšší.Váží 27,5 kg.Už od loňské zimy hodně přibírá na váze,ikdyž způsob stravování má pořád stejný.Naše paní doktorka na gastru nám řekla,že váhová přírůstek je normální,že svědčí o svědomitém dodržování diety,ale já jsem z toho už docela špatná.Sladkosti téměř nejí.Nejhořší je ,když mi někdo řekne-a oma má celiakii,to by měla být spíš vyhublá ne? Je mezi Vámi nědo s podobným problémem,nebo jsou opravdu celiaci jen hubení? Díky,Zdenka

Vloženo 20.10.09 11:57

#1 Jana

Dobrý den Zdenko, dcera byla též vždy hubená, v první třídě měla 18kg a ve druhé v 8letech 18,5kg. Je pravda že byla i malá, též se zastavila v růstu. V 9letech ji zjistili celiakii, je rok na BLD a nyní váží 31kg. Za rok ztloustla 12kg a vyrostla 12cm. Teď má normální postavu. Pí doktorka říkala že je to normální, že ty střeva konečně začali přijímat živiny atd. Takže je opravdu možné že dítě během roku hodně přibere i vyroste.

Vloženo 20.10.09 12:22

#2 lída

Myslím že každý celiak je jiný muj syn je oplacaný a proto pediatrička nechtěla připustit že i tak muže být celiak.Jak začal držet dietu tak se hodně vytáhl a má normální váhu k věku .Ale já když jsem dietu začla držet tak jsem přibrala s podobným jídelníčkem takže každý jinak...ale ještě bych být Vámi příležitostně a jen pro Váš klid bych nechala vyšetřit štítnou žlázu je to taky autoimunitní onemocnění a stáva se často že se přidává další nemoc.

Vloženo 20.10.09 12:52

#3 Monika (FejglovaM@seznam.cz)

Ahojky, já mám dvě děti na BZL dietě. Můj syn (7 let) je při těle a nemá problém přibrat, ale dcera (4,5 roku) ne a ne přibrat. I v lázních nevěděli co s ní, že nepřibrala. Ale já jsem tak trochu ráda, protože já jsem při těle a tak doufám, že Gabča bude štíhlejší.

Vloženo 20.10.09 16:55

#4 Pac (souriee@gmail.com)

Může to být jen tím, že její tělo je, po zahojení střev, schopné daleko líp strávit živiny - hlavně tuky a cukry (škroby), takže v reálu přijímá podstatně víc kalorií než předtím, i když je množství a složení jídla stejné.

Vloženo 20.10.09 22:21

#5 Zdenka

Díky za Vaše reakce.Jsem ráda,že i někdo další má dítě,které zrovna nevypadá na celiakii.Je fakt,že váha se jí začala rapidně zvyšovat asi po 15 měsících diety,takže to bude tím,že se zahojily střeva.V té době jí protilátky klesly na 0. Štítnou žlázu paní doktorka hlídá pravidelně po 1/2 roce,taky cukrovku. Moc děkuju za reakce a přeji Vám i Vašim dětem hodně sil,při soužití s BZL dietou. Zdenka

Vloženo 24.10.09 11:38

#6 Ivana

Od malicka nejsem hubena a to me provazi cely zivot, celiakii mi zjistili ve 30 letech, takze neni pravidlo, ze celiaci jsou hubeni!!!!jsou bohuzel i tlusty... :o(((

Vloženo 30.10.09 12:25

#7 Magdi

Mám syna celiaka. Ze začátku, jsme zkoušeli pár dní držet celá rodina bzl. dietu, aby si syn zvyknul jíst dietně a abychom zjistili, zda jídlo, co upeču se dá vůbec jíst. Po 1 týdnu, syn nepřibral, manžel ztloustnul o 5kg a já zhubla o 1,5kg. ??? Vůbec tomu nerozumím. Jídlo jsme poctivě odvažovali, abychom to mohli porovnat s mužem.

Vloženo 14.01.10 23:09

#8 franta

Pro Magdi:Jedna z možností je,že manžel je celiak-po někom to synek musel zdědit.Byli jste na vyšetření?Další možnost je,že se manžel "dojídal"někde tajně.Jinak správně vedená bezlepková dieta je zcela plnohodnotná a k nějakým změnám váhy(u neceliaků) nejsou důvody.V mojí rodině vaříme většinu jídel bezlepkově,jen pečivo a přílohy(knedlíky)máme oddělené(hlavně kvůli ceně).Na nějakých změnách váhy se zavedení tohoto způsobu nijak neprojevilo.A ještě jeden "můj"poznatek-celiak by neměl mít dietu postavenou na pečivu, buchtách,knedlících,moučnících a podobných dobrotách,jak většinou bývá v "normálních" rodinách zvykem. Zdraví "franta".

Vloženo 15.01.10 07:05

#9 Pac (souriee@gmail.com)

Magdi: Jedna věc je, že jste jídlo odvažovali, druhá věc je, jestli jste to množství (a složení) dobře korelovali k věku, pohlaví, fyzické aktivitě, váze, rychlosti metabolismu, atd... Taky nezáleží ani tak na samotné změně váhy, jako na tom, co jste přibrali/zhubli ("špek" vs. svaly) a jak se vaše váha změnila vzhledem k ideální váze (tzn. jestli jste se přiblížili nebo naopak vzdálili své ideální váze). Většina celiaků se na BLD přiblíží své ideální váze - někdo přibere kilo, jiný patnáct, další naopak patnáct kilo shodí. Pokud vyloučíte jakýkoliv problém s potravinovými intolerancemi, mohla vaší změnu váhy způsobit např. změna složení jídelníčku po přechodu na BLD - mnoha lidem se stane, že na BLD konzumují víc škrobů. Často proto, že se podvědomě soustředí na moučná jídla, a hlavně kvůli tomu, že většina bezlepkových moučných směsí není z mouky ale ze škrobu. Pak záleží na těch výše jmenovaných veličinách (pohlaví, věk, aktivita...), jak si s tímto nadbytkem energie (případně nedostatkem bílkovin) tělo poradí. Plus jak již zmínil pan "franta" - byli jste na vyšetření? Jako rodiče celiaka máte ca 10x vyšší pravděpodobnost, že máte též problém s lepkem. Též zdravím Pavla

Vloženo 16.01.10 02:22

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.