Diskuze: Etiketa alergie

« zpět na přehled témat
autor: Kuchařka pro alergiky od autorky Alice Sherwood

Doporučuji přečíst všem,kteří se dovedou dohadovat s rodinou,kamarády,dělat scény v restauraci. Copak někdo opravdu potřebuje slyšet přesný výčet všech vašich symptomů,pokud to není zrovna váš lékař.Alergie nebo intolerance z nikoho nedělá člověka zajímavého nebo společensky žádanějšího.Stejně tak... Řekněte okolí tolik,kolik potřebuje vědět a nic víc... Srovnejte svá očekávání se znalostmi okolí.Čekáte snad,že se kamarádi najednou promění na zdravotnické odborníky nebo neskutečně nadané a flexibilní kuchaře... Vyhýbejte se zbytečným scénám.Nestěžujte si na celé kolo na dané jídlo,ani nebuďte uražení,když vám nabídnou něco,co jíst nemůžete................

Vloženo 05.01.10 13:50

#1 franta

Tak mám dojem,že z někoho promluvilo "moudro s rozumem".Pokud "okolí" nemá ohrožovat celiaka(nepleť si to s alergií,i když při anafylaktickém šoku jde taky o život),tak musí o celiaki vědět víc, než ví většina dnešních lékařů. Znalosti okolí jsou zpravidla zcela nepostačující,v "lepším"případě se snahou bagatelizovat celiakii na (možný)průjem.Pokud se chce celiak najíst v restauraci ,nebo u kamaráda,tak musí vysvětlovat,vysvětlovat,vysv....ať se to komu líbí,nebo ne.Pravý kamarád to pochopí.Co se týká profesionálních kuchařů(včetně toho holohlavýho televizního)-tak jako správní profíci by měli být v obraze.A ty "Kuchařko pro alergiky" se podepiš aspoň vymyšleným jménem. "franta".

Vloženo 05.01.10 14:53

#2 Zdenka

NEUVĚŘITELNÁ AROGANCE

Vloženo 05.01.10 18:38

#3 Sylva (malkicova@seznam.cz)

V kterém příspěvku je ta arogance? Ten první mi přijde jak vystřižený z psychiatrických knih "Jak rychle a snadno rozeznat hysterika".Vážně si Kuchařka pro alergiky myslí, že celiak chodí světem a obtěžuje okolí výčtem svých symptonů? S Františkem se ztotožňuji.

Vloženo 05.01.10 20:49

#4 Alena

To nebyl můj výmysl,ale kousky citace z knížky receptů bez lepku,bez vajec atd.zmíněné autorky. Je mi líto,že vyznělo špatně,ale pitvat nehodlám.Nepatřím k těm,abych neustále někomu vnucovala svou diagnózu a přemlouvala někoho aby mi připravil jídlo bezlepkově. Vemu si s sebou nebo najím doma.Každý má svých starostí myslím dost a existují horší diagnózy o kterých též nemáme dostatečné znalosti jak třeba pomoci,pokud tedy o to stojí.

Vloženo 06.01.10 16:08

#5 franta

Pro Alenu:Dík,že jste se k tomu přihlásila.Vyznělo to opravdu špatně a myslím,že nemá cenu v tomto vlákně dál pokračovat. Zdraví "franta".

Vloženo 06.01.10 17:31

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.