autor: klinika22 (slavkasiml@seznam.cz)

Vážení před rokem mi zjistili celiakii, na další kontroly nechodím protože jsem se z toho sesypala, je mi 25 a řekli mi že nesmím už nikdy ty samé dobré věci.Jako kroketky,chlebíčky a všechno to dobré nezdravé.Nicméně jsem stagnovala.Jím pouze suchou rýži, suché brambory, ovoce, zeleninu. Z ovoce jím banány, hroznové víno a kokos. Ostatní movoce mi prostě nechutná. Ze zeleniny jím pouze ředvičky, sem tam papriku a brokolici.Mléko tedy piji po litrech.A místo jídla piji nutridrinky.Jenže mi začíná docházet ta psychická síla ze 45 kilo jsem shodila na 38-40 kilo.Brečím kudy chodím a už jsem několikrát měla i suicidní myšlenky.Bezlepkové pečivo mi nechutná, dávali mi ho v nemocnici a to jsem po něm měla ještě větší potíže než při normální stravě. A těch rýžových chlebíků mám taky plné zuby.Naopak když jím jídlo normální ta na váze přibývám.Prostě už nevím co dál.Nehledě na to že ta dieta je pěkně drahá.Kousek buchty 30 korun. Prosím poraď te co s tím, jsem zoufalá. Když jdu na nějákou akci tak je mi líto že nesmím chlebíčky,jednohubky a ty normální ňamky.Proč mě život tak trestá.Podle mne by bylo lepší umřít.Alespoň už bych nemusela jíst.Jak já milovala tousty, jak chlebové tak tu paštiku a ted to nesmím.

Vloženo 29.01.10 15:10

#1 fuliane

Milá Kliniko22, dietu držím už 13 let a stále mám občas depresi, když jdu někam na kávu a z vitríny se na mne usmívají ty nadýchané dorty. Samozřejmě si můžeme vybrat, zda svou nemoc přijmeme jako dospělý člověk, nebo ji budeme dětsky odmítat. S dietou je potíž, je drahá a příprava jídel vyžaduje víc práce, když musíme hlídat, co smíme a co ne. Pokud nebude plný žaludek naší jedinou ambicí a nebudeme stále hledat důvody, proč to nejde, dá se s bezlepkovou dietou žít. Na cestu vlastní svačinu, do práce misku s obědem, veku doma pečenou, vlašák doma dělaný, chlebíček ze samých dobrých věcí. Aspoň máme kontrolu, že jíme samé prověřené potraviny. Není to snadné, ale možné komplikace neléčené celiakie jsou mnohem horší.

Vloženo 29.01.10 16:25

#2 Petra

Nevěš hlavu, holka. Mně je tolik let co tobě a dietu držím od 17ti. Nejdřív to taky "nešlo", ale to bylo spíš tím, že jsem nebyla informovaná z nemocnice. Až mi pak doktor řekl, že do roka umřu, když nebudu dietu důsledně dodržovat, chytila jsem se za nos a začala to info shánět kde se dalo. Ovoci taky moc nedám - jím jen banány a občas jablko a hrozny, v létě jahody, sem tam třešni. Ze zeleniny jím salátovou okurku, rajčata, brokolici, mrkev a to je asi tak všechno, protože ty hodně aromatické věci (paprika, cibule, česnek...) jsou pro mě těžko stravitelné, mám z toho žaludeční potíže. Bez chleba se dá žít úplně v pohodě. Kupovala jsem bílý od Schäru, ale asi po 5 letech, co jsem ho jedla, mi začal způsobovat strašné průjmy, asi už to střeva nemohla vydržet. Místo toho kupuji rýžové chlebíčky s kukuřicí, jsou dobré, ale dá se to jednou za čas, ne každý den třikrát. Je strašně moc dobrých věcí, které celiak může jíst. Jestli nevíš a tápeš, napiš, rádi ti všichni poradíme. Existují i katalogy s testovanými potravinami, které si můžeš koupit v lékárně. Jen prosím nejez lepek, to je ta nejhorší cesta - zatvrdit se a nepřipustit si, že jsi nemocná. A k té drahotě - je to tak a zatím s tím nic neuděláme, bohužel. Holt si raději místo časopisu koupím něco sladkého. S celiakií se dá kvalitně žít, ale musíš se tomu otevřít a věřit, že to jde.

Vloženo 02.02.10 13:04

#3 h

No, z toho prvního příspěvku mám pocit, jako by hlavní náplní života byly kroketky,chlebíčky a jídlo vůbec. Tady pomůže spíš psychiatr možná psycholog, nežli diskuse.

Vloženo 05.02.10 20:03

#4 Gaba

Neda mi nereagovat na prispevok a asi budem dost neprijemna. Viem, ze je to velmi tazke dodrziavat tuto dietu a tiez velmi drahe. Neda sa jednoducho prist do obchodu a kupit si nieco na zjedenie, vo vela veciach sa treba obmedzovat. Existuje vsak mnozstvo plnohodnotnych jedal, ktore sa daju pripravit, treba len vyvinut trocha usilia, pohladat si informacie a jedlo si pripravit. Pises, ze nejedavas pecivo, lebo ti v nemocnici nechutilo a robilo zle. Nepises uz ale, ci si skusila aj ine. Ja peciem synovi chlebik z muky Mix B od Schar a je naozaj vyborny. Oblozene chlebicky,. ci toasty je nejaky problem pripravit ? Das si bezlepkovy chlebik a navrch vsetko co aj ostatni - samozrejme vsetky suroviny musia byt v bezlepkovej verzii. Nevidim problem / iba ked pohodlnost. Naozaj nemozes prist do cukrarne ci lahodok a kupit si, co ta napadne. Ale mozes si to pripravit sama. Ja sama nemam celiakiu, ale dietu pripravujem pre svojho 12 rocneho syna. Okrem celiakie ma alergiu na 14 druhov potravin, takze nevari sa mu jednoducho. Ale urcite v nom nepestujem pocit, ze je nejaky chudacik. Podporujem samostatnost uz od zaciatku diety. Aby sam vedel co moze, kde sa to da kupit, aby si sam vedel pripravit jedlo. Zvladne uz aj uvarit si nieco jednoduche - omeletu so zeleninou, toasty, prazenicu, parky. Naozaj mi pride velmi zvlastne nahradzat jedlo nutridrinkom u dospeleho cloveka/ pride mi to ako pohodlnost. Nutridrink je predsa doplnok vyzivy, samozrejme ma svoje opodstatnenie v urcitych pripadoch, ale zakladom musi byt plnohodnotna strava / maso, syry, mlieko a mliecne vyrobky, zelenina a ovocie, bezlepkovy chlieb, cestoviny, bezlepkove kolaciky. Ja tiez nie som clovek, co by ho bavilo vyvarat cez tyzden, nez synovi zistili celiakiu, varila som len cez vikend. Ale jednoducho som musela zmenit svoje zvyky, obetovat svoje pohodlie. V prvom rade by som ti odporucila navstivit psychologa, lebo si sa so svojou chorobou nezmierila. Musis zacat svoju chorobu a dietu akceptovat. Subezne s tym si musis pohladat co najviac informacii o diete, o dostupnosti vyrobkov. Ja som z tvojho prispevku nadobudla pocit, ze nemas celkom jasno v tom co mozes. Preto vidis obmedzenia aj tam,kde nemusia byt. A nakoniec sa musis prinutit k samostatnej priprave jedla, jednoducho sa nemozes spoliehat na hotove jedla. Da sa uz sice kupit dost vela specialnych bzl.jedal a polotovarov, ale naozaj by sa clovek nedoplatil. My to tak kombinujeme. vACSINOU pripravujem doma chlieb, pecivo, kolace, ale ked niekam cestujeme, kupujeme polotovary. Drzim palce, aby si sa naucila zit s celiakiou. Da sa to, dovolim si tvrdit, ze moj syn ma plnohodnotny zivot.

Vloženo 06.02.10 09:07

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.