Diskuze: Nemůžu lepek a nemám celiakii ani alergii na lepek

« zpět na přehled témat
autor: Dáša (dvejvodova@quick.cz)

V předchozím příspěvku Ala zmiňuje, že lidé, kteří drží bezlepkovou dietu dobrovolně a chtějí si lepkově zahřešit, musí užít enzym, který pomůže lepek strávit. Máte prosím někdo zkušenost s touto situací? Již více než rok se potýkám s trávícími problémy. Bezlepková diety mi výrazně ulevila. Absolvovala jsem opakovaně vyšetření na gastru. Poprvé bohužel po kratším držení bzl diety. Vše negativní-transglutamináza i biopsie. Přeléčili mi jen helikobaktera. Podruhé jsem tři měsíce lepek jedla a protilátky proti transglutamináze byly opět negativní, biopsii už i nedělali. Pak jsem byla vyšetřena ještě na alergologii na potravinové alergie, ale lehce pozitivní byl jen alfalaktoalbumin IgA, lepek negativní. Pouze v genetických testech mám dva ze tří pozitivní. Můj dotaz zní: Proč, když údajně nemám ani celiakii ani alergii na lepek, se nedokážu vrátit k lepkové stravě? Sním něco lepkového a velmi rychle mě začne bolet v pravém podžebří, špatně spím, obrací se mi střeva a často chodím na stolici a pálí mě zažívací trubice od úst po konečník. Znamená to, že když někdo vyřadí ze stravy lepek, něco se ve střevech změní a už není možné lepek jíst bez podpory nějakých štěpících enzymů? Prosím Frantu a Alu - můžete k tomu něco napsat i zatím "neceliakovi". Děkuji předem.

Vloženo 05.05.10 23:27

#1 ala

Těmi lidmi kteří drží dobrovolně BL dietu jsem myslela lidi z USA, kteří drží dietu kůli hubnutí, případně ty kteří si myslí, že bílá mouka je jed, a že budou zdravější. Co vím tak do evropy se tyto enzymy nesmějí zatím dovážet. Já sama je neužívám, držím dietu a myslím, že ani vám by nepomohly. Pokud celiak vyřadí lepek, tak dle mého názoru na něj již tělo po nějaké době není zvyklé, neumí ho strávit a proto reaguje bolestí. Jediné co mě napadá, vyloučil gastroenterolog Crohnovu chorobu a ulcerozni kolitidu? Oboje je ideopatický zánět střev a po nasazení BL diety se nemocnému ulevuje. Diagnostikuje se to z krve a při vyšetření se obvykle polyká kamera bez šňůry a ta prochází celým traktem. Zkušenost s UC má student Ondra který se tu na stránkách objevuje. Nejsem lékař tak se vám neopovažuji radit ale já bych se asi snažila jíst lepek a požádala bych o prohlídku jiného gastroenterologa aniž bych mu řekla o předchozích vyšetřeních. Na zátěžový test může být tři měsíce málo.

Vloženo 05.05.10 23:54

#2 ala

Nerozumím větě " Pouze v genetických testech mám dva ze tří pozitivní." Obvykle se výsledek genetických testu uvádi např. HLA DQ 2.... pozitivní na predispozici k celiakii. To má cca 90 % lidí pozitivních. Nebo hla DQ 8 .. je pozitivní na predispozici.... To má cca 10 % pozitivních. Jen 1 procento celiaků nemá prokázanou predispozici k celiakii, mohou mít poškozený jiný gen, který se nezkoumá. Pozitivních na predispozici je 20% ze všech lidí, tj každý pátý, ale asi jen u každý dvoustý člověk celiakii skutečné dostane , v ČR to ví ale podstatně méně lidí. To znamená že pokud máte predispozici k celiakii, neznamená to, že u vás celiakie propukne. Naopak pokud by člověk měl Hla DQ 2 a 8 negativní tak je na 99% jisté že celiakii u něj nepropukne.

Vloženo 06.05.10 00:23

#3 Dáša

Děkuji za odpověd. K té genetice - HLA-DQ2 mám negativní a HLA-DQ8 a HLA-DR4 pozitivní. Vzhledem k tomu, že jsem neměla nikdy zvýšené protilátky ani pozitivní biopsii, tak tomu věřím, že nemám celiakii. Na Crohnovu nemoc ani na Ulcera ty moje obtíže nevypadají. To bych asi měla větší potíže. Kolonoskopii mi dělali-vše bylo v pořádku. Mě jen zajímalo, jestli někdo neví, jak je to s návratem k lepkové stravě u člověka, který nemá celiakii a nějakou dobu držel bzl dietu.

Vloženo 06.05.10 21:45

#4 Michaela (michaela.kostalova@klikni.cz)

Zdravím, jsem na tom podobně. Dcera má celiakii, takže testy jsem si nechala udělat, ale jsou negativní, lékařsky celiakii potvrzenou nemám. Přesto jsem začala držet dietu asi před 3 měsíci, ani nedokáži vysvětlit proč. Prostě jsem to zkusila. A musím potvrdit, že se mi zdravotně ulevilo - celkově se cítím lépe a více svěže. A přesně, jak píše Dáša: řeknu si, vždyť celiakii nemám, a poruším dietu a hned začnou bolesti. A to po 1 měsíci držení diety, takže nevěřím tomu, že by si střeva tak rychle odvykla. Můj názor je takový, že jak Dáša, tak já máme celiakii, která je nějak skrytá a v krvi se neprojevuje. Nebo je to jinak, těžko říct, ale závěr je z toho jasný: zkusili jsme bezlepkovou dietu a zřejmě již pro nás bude doživotní, jako u diagnostikovaných celiaků. Ale nejsem z toho nešťastná, naopak: je mi dobře! Vždyť je tolik lidí, co se cítí špatně a nevědí proč a nedokáží si pomoct. Mně stačilo trochu změnit stravu a jsem spokojená. Zdraví Michaela!

Vloženo 16.05.10 09:06

#5 Helena

Dášo z vašeho prvního příspěvku jsem vyrozuměla, že vám nebylo správně provedené vyšetření na celiakii. Píšete, že vám provedli krevní testy i biopsii po krátkém držení diety. Vyšetření se musí provést při plném zatížení lepkem, tedy pokud to bylo, jak píšete, není rozhodně vyloučeno, že celiakii nemáte.

Vloženo 16.05.10 19:17

#6 Dáša

Všechny doktory jsem na to upozornila. Gastroenteroložka mi krevní testy zopakovala po tříměsíčním zatížení lepkem. Ale já jsem nedokázala jíst tolik lepku, jako před prvním nasazením bzl diety. Já si myslím, že se mi porušila rovnováha střevní flóry a přemnožila se mi kandida a když jím lepek, kterým se kandida krmí, pálí mě sliznice od úst, jazyka, střev až po konečník. Ale jedla jsem tak asi dva krajíce chleba denně. To jsem tady vyčetla, že by mělo stačit. Biopsii mi ale podruhé nedělali.

Vloženo 16.05.10 22:17

#7 Renka

Dobrý deň Dáša, chcela by som vedieť, že ked prejdete po záťaži lepkom znovu na bezlepkovú dietu, po akej dobe Vás prestane páliť tráviaci trakt-čiže sliznica

Vloženo 17.05.10 12:34

#34 Dáša (kolarovi@c-mail.cz)

Dášo, já to mám podobně. Na vyšetření jsem ale nikdy nebyla. Bezlepkovou dietu držím s dětmi, které jsou alergické na lepek. Jednou jsem četla, že lidem s krevní skupinou 0 lepkové obilniny prostě nedělají dobře, nemají potřebné enzymy k jejich náležitému trávení.

Vloženo 04.07.11 21:03

#35 Bronislav

Já taky lepek nemůžu (působí mi mnoho potíží), ale lde testů z krve a biopsie prý celiakii nemám. Přestu držím bezelpkovou dietu už 10 let.

Vloženo 22.07.11 15:09

#36 M. Scheiner

Já mám taky negativní protilátky v krvi, negativní biopsii, jen genetika je pozitivní a přesto mě lepek doslova zabíjí: mám po něm deprese, loupe se mi kůže, padají mi vlasy a neskutečně hubnu (na lepkové stravě jsem vážil 55 kilo na 190 cm). Nevěděl jsem jak přibrat a jak se zbavit ostatních potíží a tak jsem s podezřením na celikii, která se vyskytuje v rodině, obíhal doktory. Vše bylo marné vyšetření celiakii nepotvrdily. Pak jsem začal držet bezlepkovou dietu naslepo a uzdravil jsem se a zbyvil se i podvíživy (nyní vážím 88 kilo). Oba sourozenci mají celiakii diagnositkovanou jak z krve, tak z biopsie bez problémů, jen já musím držet dietu už spoustu let tzv. naslepo.

Vloženo 30.09.11 06:51

#37 franta

Pro M.Scheiner:Musim jen konstatovat,že jste případ,kdy ten "zlatý "standard" stoprocentně selhal.Ovšem lékaři,kteří Vás měli v péči,nechtěli Vaše zdraví,ale ochránit Vás před dietou.Podle mých poznatků tak jednají dost často,i když diagnóza je "do nebe volající".Pokud jste nečetl tento příspěvek,tak si ho přečtěte:#53 Gigimová O zdraví a nemoci-zátěžový test Vloženo 22.08.11 06:57 Myslím,že je dost poučný.V diskuzi je víc takových případů.Zcela laicky myslím,že pokud je v rodině tolik nepřímých důkazů, plus Váš zdravotní stav,není o Vaší diagnóze pochybnost.Přeji Vám abyste byl v pohodě i v budoucnu-na dietu Vám stejně nikdo nic nedá.Zdraví "franta".

Vloženo 30.09.11 08:58

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.