Dostala jsem vyjádření České pojišťovny, ve kterém mi vysvětlují, proč mi odmítli zaplatit část léčebných výloh a pořádně jsem se naštvala.
Lékaře jsem během ročního pobytu v Austrálii navštívila dvakrát: poprvé jsem si stěžovala na příznaky nachlazení, únavu, bolest kloubů. Po čase jsem měla podobné potíže, místo nachlazení jsem mívala opakovaně průjmy. Ani poprvé ani podruhé lékaři nezjistili důvod.
Po návratu jsem předložila účty pojišťovně; první vyšetření mi proplatili, druhé nikoliv – cituji:
Příznaky, pro které jste vyhledala lékařskou pomoc, tj. únava, průjem, ztuhlost svalů jsou doprovodnými příznaky celiakie.
Myslím, že to nedává smysl a že je to nebezpečný precedens.
Připadá mi, že při této logice už celiak nemá nárok zajít v cizině k lékaři s jakýmkoliv problémem souvisejícím s trávením. Při široké škále příznaků celiakie by mohli jako doprovodné příznaky označit i zubní kazy, zlomeniny, deprese...
V mé situaci je to obzvlášť dobrý paradox: v Austrálii jsem se měla co se týče diety skvěle – velký výběr kvalitních bezlepkových potravin (v Austálii musí být obsah lepku pod mezí detekce) a za ty roky co jsem na dietě jsem ještě nikdy neměla tolik času se věnovat přípravě svého jídla. Příčinu mých potíží bych čekala v čemkoliv jiném jen ne v rozhozené celiakii.
Rozhodně se budu bránit, chtěla bych k tomu posbírat co nejvíce názorů odborníků. Výsledky pak zveřejníme na stránkách, pro případ, že by se mohly hodit někomu dalšímu.
Uvítám Vaše zkušenosti či argumenty.
Přeji všem cestování bez zdravotních komplikací.
Hana
Vloženo 17.08.04 22:26
Nemůžu nijak pomoci, nemám ani žádné zkušenosti, které bych mohla nabídnout, ale přeju vám výdrž. Já bych také nepovolila.
Vloženo 06.09.05 09:15
Paní Hano,chtěla jsem se zeptat,zda se to již nějak vyřešilo s pojišťovnou? Díky,Zuzka.
Vloženo 22.02.06 14:35
BOHUŽEL ZATÍM NE
Vloženo 22.02.06 15:47
Paní Hano, s pojišťovnou zatím žádné zkušenosti nemám, ale stačí my ty, co občas prožívám tady. Pro nervosvalové onemocnění jsem nucena občas pobývat ve zdravotnických zařízeních a tam je to s bezlepkovým stravováním dost bídné. První 2-3 dny rýžové chlebíky a brambory s kouskem vařeného masa z polévky a občas taky kousky zmrazené zeleniny. A často dietní šunka, o které nelze zjistit, zda je opravdu bezlepková. Na dotaz dietní sestře zjišťuji, že většinou nemají potřebné znalosti a ani snahu zajistit kvalitnější výběr, protože jsem tam jediná. A "louskat" stále rýžové nebo kukuřičné chlebíky nelze. Za několik mých posledních pobytů se situace téměř nemění.Léčba bezlepkovým jídlem není brána až tak vážně, stejně jako zdravotní problémy s nemocí související. Ano, jste bledá, jste hubená, občas Vám není dobře, jste unavená, máte přeci celiakii, držte dietu. Tohle konstatování mě dokáže pěkně namíchat, stejně jako když se dozvím, že špatně mi je z nějaké dietní chyby, kterých se nedopouštím. Pro některé "odborníky" jednoduché vysvětlení....
A proto Vám přeju, abyste měla v jednání s pojišťovnou úspěch. Zdraví Marta
Vloženo 22.02.06 16:21
S pojišťovnou žádné zkušenosti nemám, ale zato mám stejné zkušenosti jako paní Marta.Naše dcera byla měsíc hospitalizována v dětské brněnské nemocnici a na oběd měla stále to stejné.Bramborová kaša+dušená mrkev pro obměnu dostala dušenou mrkev s bramborovou kaší.Když jsem se proti tomu ohradila dostala místo mrkve dušené maso a další den byla zase dušená mrkev. Když jí jedno odpoledne na svačinu donesly piškoty, tak mě bylo řečeno že jsou ale normální s lepkem, že zrovna v kuchyni nic nemají a kvůli jednomu malému dítěti nic bzl. shánět nebudou!A nejhorší na tom je že sama dietní sestra vůbec nevěděla co jí mají vlastně dávat. Naše zdravotnictví má opravdu " úroveň " ! Držím vám palce ať v boji s pojišťovnou zvítězíte.
Vloženo 22.02.06 17:03
Mám podobnou zkušenost. Jsem celiak a protože mám 2 letého syna, který musel na hospitalizaci do nemocnice, byla jsem tam s ním. Nahlásila jsem pro sebe bezlepkovou dietu. Ani snad nemusím popisovat, že se to moc nedalo jíst, i když se každý den pokoušeli o něco jiného. Jenže po 4 dnech jsem začala mít lehké zažívací potíže a ty se stupňovaly. Pídila jsem se po příčině a zjistila jsem, že jsou mi servírovány sýry s lepkem, jogurty s neurčeným škrobem a že místo kávy Caro piju Meltu!! Byla jsem opravdu naivní. Vůbec jsem ty potraviny před tím nepročítala, protože mě nenapadlo, že pokud ležím v nemocnici, deitní sestry neví, co je bezlepková dieta zač. Ony prostě jenom "vyhodily" z jídel klasickou mouku, kterou pochopitelně ničím nenahrazovaly. A podle toho to jídlo chuťově vypadalo. Po této zkušenosti jsem se s manželem domluvila, že pokud bude náš syn muset do nemocnice, půjde si tam s ním lehnout on.
Vloženo 25.02.06 13:53
Já bych je zažalovala za těžké ublížení na zradví. Možná by namísto stávek měli více zvládat svou práci.
Vloženo 28.02.06 12:13
dobrý den chtěla bych poradit jsem matka samoživytelka a otec mé dcery zemřel nemáme nárok na finanční pomoc od státu protože prý neodpracoval léta a taky když jsem se ted ocitla ve FN neměl mi kdo dceru pohlídat moje máma nebydlí snámi ve společné domácnosti a tím pádem nemá nárok na žádný paragraf na mě a ani na dceru(na neplacenou dovolenou nemáme finanční prostředky a na hrazenou nemá zatím nárok) tak by mě tedy zajímalo jak v takové situaci pokračovat mám ji snad dát do nějakého děckého domova nebo co?????????? děkuji za radu
Vloženo 18.01.10 18:58
tady jste na stránkách o lidech s nemocí celiakie bud na jiné stránky nebo na národní vvýbor na soccku kde Vám poradí v konkrétním případu.
Vloženo 19.01.10 05:30
Omlouvám se všem celiakům, že to tady rozvádím. Na svoji obhajobu uvádím, že jsem taky celiak. Celiak - účetní. Moniko, takže sirotčí důchod nepobíráte? Nebo příspěvek ve hmotné nouzi? Sociální přídavky na dítě? Příspěvek na bydlení? Opravdu se běžte poradit na sociálku na městský úřad, tam Vám řeknou, na co máte nárok a o co můžete žádat. A pokud se nechcete ptát tam, zkuste vložit dotaz na www.businesscenter.cz/business/diskuze Tam se schází účetní, úředníci, advokáti, mzdové účtařky atd. a konzultují svoje pracovní problémy. Pro rady na různá témata tam ale chodí i lidé, kteří nepracují ve sféře paragrafů a zákonů. Zkuste to, jistě se Vám někdo ozve.
Vloženo 19.01.10 19:03
děkuji za radu opravdu mi řekly že nemám na nic nárok a omlouvám se nevšimla jsem si dala jsem si do vyhledávače a toto mi naskočilo
Vloženo 21.01.10 08:36