Diskuze: jak se nezbláznit

« zpět na přehled témat
autor: Eva (luban.elias@seznam.cz)

Milí kolegové bezlepkáři,jak tak pročítám příspěvky,koukám,že někomu se s diagnozou hroutí svět.Tak tedy,ve smyslu rčení-nic tak nepotěší jak neštěstí jiných,přikládám svůj příběh.V roce 1993 se nám místo druhého dítěte narodila trojčata /kluci/ 2 měsíce před termínem.Spousta problémů-bydlení,finance,mozková obrna,cvičení,doma tříletá dcera,babičky nefunkční,no prostě paráda.Hošíci nám rostli,problémy jsme postupně řešili,v 1,5 roce jsme SAMI přišli na coeliakii u jednoho syna.Silně zaostával,plakal,bolelo ho neustále bříško,...Prožila jsem si taky to období tápání,hromady nepovedeného jídla skončily u slepic,chleba se nedal jíst,syn se živil suchými kukuřičnými chlebíky.Zkrátím to.Dnes má 11let,ví že dieta je na vždy,v časech krize jsme uzavřeli dohodu:co budou mít na stole ostatní,to samé bude mít v bezlepkové podobě.Takže peču dort,vánoční cukroví,sekanou,řízky,svíčkovou,sušenky,pizzu,knedlíky,bábovky,posypky,dokonce jsem vymakala i domácí nudle do polévky lisované přes strojek.Časem jsem přišla nato,že když budu já brát synovu dietu jako něco normálního,jen jiného,bude to tak brát i on a ostatní z jeho okolí.Jeden příklad za všechny:naše děti si dělávají oslavy narozenin a zvou na ně kamarády ze školy,spolužáci to zavedli doma taky a před jedou oslavou u kamaráda se dostavila k nám jeho maminka domluvit se,co všechno Daniel může a co ne,co tedy může přichystat.Maminky,jediná cesta je přizpůsobit se,naučit se s dietou žít,vždyť existuje spousta jiných problémů,co by za to jiní dali kdyby měli JEN bezlepkovou dietu.Holky-/ale jistě,i kluci/-co nás nezabije,to nás posílí.
P.S.:Před pár dny jsem zakoupila pekárnu Eta,pečení nemá chybu,stále mě to nutí vymakávat nějaké nové recepty.Ahoj,Eva.

Vloženo 02.10.04 19:49

#1 Miša (misa.kristkova@volny.cz)

Vynikající článek, díky za podporu, jste asi báječná ženská. Přeju hodně úspěchu a děti ať pěkně rostou.

Vloženo 01.12.04 22:29

#2 Jana Lukáčová (luban.elias@seznam.cz)

Zdravím Vás,Evo,jedním dechem jsem si přečetla Váš článek a najednou se mi zdá to moje celiatický trápení mnohem menší.Bojuji už sedmý rok,ale mám to jistě snadnější,než vy.Nemoc se mi projevila až po třicítce a syn jí kupodivu nezdědil.Pro dospělého je to schůdnější,ale vy jste to vzala za správný konec,jen tak dál,jste skvělá.Mimochodem na pekárnu ETA nedám dopustit,nadělila jsem si ji předloni k vánocům a už nepláču,když si kluci domů přinesou čerstvý chleba,protože si ho hned upeču sama.Mějte se pěkně,Jana

Vloženo 02.02.05 20:22

#3 vera

tak snad jste byla hodna a jezisek moc dobre vedel co potrebujete tak dobrou chut.

Vloženo 12.02.07 15:19

#5 hanka

Proč já to té Evě nevěřím? Leda že nechodí do práce a věnuje se jen dětem a vaření....Jinak je to prostě blbost.

Vloženo 21.10.10 22:21

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.