S lepkem jsem si zažila své a prostě mám strach co se týče kontaminace, drobečků apod..Jenže už se ztrácím v tom co je prostě opatrnost a co paranoia. Nemám ráda, když někdo byť jen přenese lepkový chleba třeba nad talířkem s mým bezlepkovým jídlem. Taky často utírám stůl a linku v naší kuchyni, když tam někdo krájí lepkový chleba apod.. V ledničcce sice místo na bezlepkové věci nemám oddělené ale všecko jídlo mám zabalené. Co se týče másla, tak jsou rodiče poučení, že to musí krájet jen čistým nožem, ale někdy se taťka zapomene, takže si ten kousek který je jakoby od posledního krájení, taky ukraju a vyhodím a ukraju si nový který je čistý z obou stran. Ale už plánuju, že si koupím vlastní máslo i krabičku na něj. Taky máme blízko sporáku poličku s lepkovým pečivem a mě hrozně zneklidňuje, když se při vaření mého jídla někdo pohybuje v kuchyni a manipuluje s lepkovým pečivem. Už mi to přerůstá krapet přes hlavu, na druhé straně jsem si s celiakií zažila hrozné peklo a byla jsem šťastná, když se mi z toho povedlo konečně vykřesat. Taky jsem v depresi z toho,že nevím jak to udělat při cestování. Tahat s sebou všude jídlo a bát se, že v zahraničí nic neseženu. Já už nevím co dělat, celiakie mi brání v normálním životě a ani psycholog nepomůže. Tohle tu bude vždycky. Panický strach z lepku a kontaminace a také zhoršená možnost cestovat. Tohle není žádný život!Tohle je utrpení!!:,(
Vloženo 08.05.11 15:55
taky neustále upozorňuju,že nemají krájet chleba nad mým čajem,ale to je o zvyku.já třeba mám šuplíky se svým jídlem úplně mimo ostatní.ale rýže a luštěniny je dohromady,ale to se stejně proplachuje. člověk to opravdu nesmí moc řešit,jinak by se z toho zbláznil.tím myslím, udělat všechno proti kontaminaci,ale netrávit příliš času přemýšlením co by kdyby. cestování je v pohodě v evropě a usa.samozřejmě někde na ukrajině to je podstatně větší problém než ve finsku,ale to je snad zřejmé. na dovolené si beru chleba a těstoviny,jinak kupuju jídlo přímo tam kde jedu.hotel jsem vybírala s bufetem,chleba jsem si k snídani donesla svůj,nikdo mi nic neřekl. v itálii,rakousku,maďarsku a polsku to bylo v pohodě,všude jsem něco našla,ale svačiny vozím.vím o severních zemích a vb že neni problém,irsko taktéž.na výběr je spousta zemí. já za sebe doporučuju pro začátek itálii, mají výběr na většině benzínek, byla jsem na palmové riviéře,v benátkách a na elbě a v supermarketu měli vždycky regál s těstovinami, sušenkami,nějaký ten chleba tam byl taky.navíc používají kvalitní suroviny, po přečtení složení jsem si koupila další potraviny. ale po pravdě právě v benátkách a v římě jsem nic neobjevila,ale taky jsem tam nebyla v žádném supermarketu.:)
Vloženo 09.05.11 13:41
heyjude: A co Anglie třebas?:-) No a řekni mi, to složení jsi četla rovnou v italštině? Mají na každém obalu složení i anglicky? Protože já umím jen anglicky + zjistila jsem, že slovíčko "corn" krom kukuřice může znamenat i pšenici. Kdyby mi někdo v tomhle poradil, byla bych ráda.
Vloženo 09.05.11 15:06
heyjude: Ježiš, já neumím číst. Už to čtu "vb není problém". :) Super. To jsem ráda.:) Děkuju za odpověď!
Vloženo 09.05.11 15:08
no já umím anglicky a německy a vždycky to tam bylo,samozřejmě co jsem nevěděla jsem nekupovala. do anglie se teprve chystám,tak popravdě osobní zkušenost nemám,ale je tam vysoký počet celiaků,takže by to mělo být v pohodě. určitě prozkoumej anglické stránky celiaků,mělo by tam být víc info.nebo na celiactravel.com
Vloženo 09.05.11 19:33
Já mám zase hrůzu z toho, když doma používají mé sítko na špagety nebo na kuskus. Pak ho vždy dlouho drhnu:-( Přitom jim pořád říkám, ať mé sítko nepoužívají (máme jich doma víc). Vím, že z talířů a příborů se lepek krásně umyje, ale z toho sítka mám prostě strach:-(
Vloženo 12.05.11 09:23
Eliška: možno by pomohlo, keby si si označila svoje "nádobíčko" farebnou lepiacou páskou alebo nálepkou. Držím palce ;)
Vloženo 06.07.11 23:15
my doma používáme myčku a nemám strach, že by cedník neumyla a když už vařím lepkové + bezlepkové těstoviny (na což sem v poslední době líná, takže i přítel má těstoviny bez lepku)tak mám výbornej fígl - nejdřív sliju do čistého cedníku ty bezlepkové a potom přítelovi lepkové :) tomu je jedno, co je čím kontaminované..
Vloženo 24.07.11 18:00
Pro Martíka. Já bych to jako paranoiu neviděla. Opatrnost je na místě. My klasické máslo nepoužíváme ale margaríny v kelímku. Samozřejmě, že máme dva: bezlepkový a lepkový. Cedník máme jedem, ale takový plastový a ten se dobře vymeje. Naopak parníky na knedlíky mám také dva, protože se mi zdá, že tam vždycky může něco zalést do těch dírek. je to vždycky na zvážení. Např. i cukroví dávám na jednu stranu stolu lepkové a na druhou stranu bezlepkové. Aby při "zobání" neutekl nějaký drobek.
Vloženo 10.08.11 22:12