Diskuze: Poloviční deita je ideální

« zpět na přehled témat
autor: Čenská

Tři roky jsem držely velmí přísnou bzl dietu a celá rodina byla ve stresu, protopže lepek je skoro všude, ani do restaurace jsme nemohli kvůli kontaminaci. Nedávno jsem četla článek od MUDr. Strnada z fakultní nemocnice, který je kapacitou ve svém oboru a nedoporučuje držení diety u malých dětí, protože by jim chyběly proteiny a sacharidy a nerostly by. Od té doby u našeho 6 letého syna dietu držíme jen napůl a je v pohodě. Vypadá to, že ta přísnost diety je zbytečná, což nám potvrdil i náš pediatr. Je zbytečné dělat si stresy přísnou dietu.

Vloženo 16.09.11 07:12

#1 lucie

jako vedecky pracovnik (tedy z uplne jineho oboru, ale to je ted jedno) muzu rict, ze mnohdy vychazeji vedecke clanky o naprostych nesmyslech. a jsem si 100% jista - tohle je jednen z nich (asi bych rekla, ze ani ten clanek nebyl recenzovany). ten pan by mel vratit licenci. pokud vasemu synovi byla diakdostikovana opravdu celiakie a ne neco jineho (dnes se ukazuje, ze treba dodrzovani BZL diety napomaha pri lecbe jinych zavaznych onemocneni, jako je treba roztrousena skleroza), tak bych teda "polovicni" dietu nezkousela a radej bych se sla poradit i s jinym lekarem.

Vloženo 16.09.11 13:56

#2 franta

Naprosto souhlasím s Lucií.A pro paní Čenskou(i jiné podobné): Pokud synovi bezpečně diagnostikovali celiakii,tak ho tímto způsobem přímo vraždíte.Případů,kdy dítě přestalo držet dietu,"že už je to dobrý",znám už hodně.Ovšem ,co to udělá?-to Vám nikdo nemůže stoprocentně říct.Přečtěte si,co všechno může nedodržování diety způsobit-na netu je toho dost.A jak píše Lucie-přijďte si poslechnout skutečné odborníky.Z klubu znám lidi,kteří se bez diety dožili přes osmdesát let,ale celý život měli potíže.Jenže každý takové "štěstí"nemá.Nebudu Vám dělat "školení" o celiakii,jen Vám napíšu toto:Oprašte si "papíry"se synovými nálezy a pokud mu byla diagnostikována celiakie na základě biopsie,podepřeně genetickým vyšetřením,tak synek tu celiakii má na 100%,a porušování diety je zločin,i když se momentálně "nic neděje".

Vloženo 17.09.11 07:29

#3 Věrka

Pro Frantu-obdivuji Vaši bezbřehou trpělivost s jakou neustále vysvětlujete vše o celiakii.Pokud můžu radit-vezměte nohy na ramena,pitomcům nemá cenu radit.

Vloženo 17.09.11 17:14

#4 helena

Pro p. Čenskou: Má váš syn negativní protilátky?

Vloženo 18.09.11 22:48

#5 Česnká

Pokusím se pro všechny chytráky, co mě zde odsuzují udělat jasno. Můj sy má celiakii, měl to v krevních protilátkách, ale na biopsii to vyšlo poprvé negativní, až napodruhé byl vzorek pozitivní. Z toho, že není poškozeno celé střevo doktoři usoudili, že má tzv. mozaikové poškození střeva, tedy v určitých částech je sliznice vpořádku. A právě při mozaikovém poškození tenkého střeva při ceiakii pan doktor Strnad dietu nedoporučil. Všem chytráků doporučuji, aby si článek pana dokotora vyhledali na netu a teprve pak dělaly rozumy. Držím se rady pana doktora a dietu držíme jen částečně, aby syn neměl nedostatek proteinů a sacharidů, o kterém se pan doktor zmiňoval. Je zbytečné stresovat se přísnou dietou, když odobrník z fakultní nemocnice před ní varuje. Doufám, že takto polopatě vysvětleno pochopiloi už i "chytráci" co mě zde soudí.

Vloženo 19.09.11 11:12

#6 franta

Nepovažuji se za chytráka,spíš mne tady někdo občas nazve blbcem,ale pokud Vám nestačí,že ten článek už v tichosti "uklidili",tak aspoň neblbněte hlavu jiným.A nikdo Vás nesoudí,já se Vás snažím jen varovat-ale někdo si holt musí na ty kamna sáhnout.Pevně věřím,že mně,když ne hned,dáte časem za pravdu.S veškerou úctou "franta".P.S.Pikantní otázka-jak zajistíte,aby se ten lepek dostal jen na tu zdravou část střeva?(omlouvám se zasvěceným,vykládat něco autoimunitních reakcích pokládám za předčasné).

Vloženo 19.09.11 14:07

#7 franta

Pro Věrku:Už mne to několikrát napadlo,ale zatím mne vždycky někdo ukecal.Dnes se mně dostal do rukou článek,který mně "bere vítr z plachet":

Vloženo 19.09.11 14:09

#31 Paa

Už si představuji dr. Strnada, jak věří tomu, že snězený lepek si při "mozaikové" celiakii zodpovědně vybírá tu část střeva, která je vpořádku :-))

Vloženo 13.10.11 21:41

#32 Kocandová

Kdyby tomu ten doktor nevěřil, tak by tyhle nesmysly nešířil v novinách.

Vloženo 14.10.11 07:00

#33 beruska

Mne jen zajímá, jestli ty proteiny a sacharidy nejdou získat nějakými jinými potravinami, než těmi, které obsahují lepek???Protože to je evidentně to, o co paní jde???Několikrát to tam zmiňuje. A jen pevně doufám, že se paní umoudří a zodpovědnosti , kterou na sebe vzala při početí a narození dítěte zvítězí nad pohodlností!!!

Vloženo 16.10.11 11:16

#34 helena

Při striktní bezlepkové dietě se se správnou životosprávou dostává do tělo vše, co potřebuje. Bezlepková dieta je plnohodnotná strava. Problém může nastat jen při dalším omezení, např. makrobiotice apod.

Vloženo 27.10.11 13:44

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.