Diskuze: biopolární afektívní porucha

« zpět na přehled témat
autor: jana

Nemá někdo zkušenost, zda může být souvislost mezi maniodepresií a neléčenou celiakií?

Vloženo 10.10.11 22:28

#1 helena

Může.

Vloženo 10.10.11 23:37

#2 Robert

Jano, lepek bývá dokonce jedna z nejčastějších příčin bipolární poruchy. Já sice celiakii nemám, ale po zavedení bezlepkové diety jsem se maniodepresivní poruchy úplně zbavil. Dá se tedy říct, že ani nemusíte mít celiakii, přesto Vám lepek může vyvolávat psychické problémy.

Vloženo 11.10.11 08:17

#3 malkicova (sylva@malkicova.cz)

Můj zemřelý bratr měl epilepsii a maniodepresi.Bohužel až po jeho smrti jsem zjistila a lékaři mi to potvrdili, že tam s největší pravděpodobností byla souvislost s (jeho případě nerozpoznanou a tudíž neléčenou) celiakií.

Vloženo 11.10.11 08:46

#4 Františka

Zdravím všechny a chci se zeptat.Je opravdu velký výskyt těchto nemocí dohromady?A nemáme pak vlastně depku z celiakie?Moc tomu nerozumím a tak se ptám na zkušenosti vás ostatních :-) Co vlastně může přijít dřív ? Děkuju a nashledanou.

Vloženo 26.10.11 00:06

#5 helena

Neléčená celiakie vyvolává celou řadu zdravontích problémů a komplikací. Mezi ně patří právě i psychické problémy, deprese, stavy úzkosti, ale i epilepsie. Léčením celiakie se zpravidla tyto obtíže zmírní nebo dokonce zmizí. Kolik lidí má tyto příznaky a kolik lidí trpí těmito poruchami, aniž by mělo celiaki (tedy z jiných příčin) se neví, nejsou žádné statistiky. Ale pokud má někdo tyto zdravotní problémy, měl by být vyšetřen na celiakii.

Vloženo 27.10.11 13:41

#6 Františka

Pro Helenu:Děkuju vám za vysvětlení.Zatím hledám informace...Při odebírání vzorků z polypů v žaludku /kam chodím jednou za dva roky / vzali i jiný vzorek , protože jsem o to požádala doktorku.Histologické vyšetření prokázalo celiakii... Měla jsem potíže několik let.Vždycky mi bylo řečeno,že jsem nejspíš něco špatného snědla.Při sonu na nic nepřišli.Potom mi říkali,že v žaludku jsou polypy a to je ten problém.Když jsme si před měsícem pořídili inernet,našla jsem příznaky,zkušenosti lidí tady... atd.A tak jsem poprosila o odběr krve/tam nic nebylo/.Až to gastro.. Jsem ráda,že vím, co mi opravdu je a jak na to.Ještě mne posílají na kolonoskopii :-(( Proč,když je to potvrzené? Navíc jsem se dočetla,že před tímto vyšetřením se bezlepková dieta držet nemá...A mně řekli po telefonu, abych ji už držet začala.MYSLÍTE,ŽE TO VYŠETŘENÍ MUSÍM ABSOLVOVAT ??? Ráda bych se tomu vyhnula.Asi každý,jasně,vím...Děkuju,když mi někdo poradí.

Vloženo 27.10.11 15:06

#7 franta

Pro Františku:Vážená jmenovkyně,asi by to chtělo vyměnit lékaře-diagnózu Vám několik let "packali",sono asi neumějí.Ve Vašem případě by asi bylo dobré vědět,že nemáte nějaké polypy i v tlustém střevě,ale tu kolonoskopii bych si nechal udělat jinde.A na diagnózu celakie chtějte papír,včetně výsledků z té histologie.Rovněž i laboratorní výsledky z té krve-bůhví,co za protilátky vyšetřovali.Zdraví "franta".

Vloženo 28.10.11 01:52

#8 Františka Adléta

Přeju všem hezký sváteční den a moc děkuju za nové informace a podporu!Děkuju paní Heleně,která mi popsala vše jak lékař :-) Pane Franto,našla jsem hodně příspěvků od vás a vaše znalosti i trpělivost jsou obdivuhodné...Paní Martino,díky.Diabet mi taky začal v těhotenství,dál se ovšem nesledoval,takže za tři roky koma,nemocnice a inzulín...Syn je,ale zdravý a jeho děti taky.To jen pro váš klid .Určitě mu ale doporučím vyšetření na celiakii.Budu si přát aby tu vlohu nezdědil.Uvidíme.Ani by mne nenapadlo,kolik onemocnění souvisí s celiakií.Asi před šesti lety jsem skončila v nemocnici s byperfunkcí štítné žlázy.Loni mi léky vysadili a prý stačí odběry jednou za rok... JE SKVĚLÉ,ŽE TYTO STRÁNKY JSOU.DĚKUJU. Mějte se moc hezky a hlavně zdravíčko!

Vloženo 28.10.11 15:54

#9 helena

Z vašich příspěvků je velmi pravděpobodné, že celiakii máte, ale také je velmi pravděpodobné, že nebyla správně vyšetřena. Doporučuju vám jako Franta, obrátit se na úplně jiné pracoviště. ................A tak jsem poprosila o odběr krve/tam nic nebylo/.................Otázka je, co za kravní testy vám vůbec dělali. stejně tak bych si nebyla jistá tím hystologickým vyšetřením. co vlastně vzali za vzorek? Jak říká Franta, rozhodně bych si nechala předložit zprávu a zkontrolovala si to. Tj. odkud vzali vzorek tkáně, vyjádření patologa, které krevní testy dělali. Teprve pak bych začala s dietou. Až budete mít podloženou diagnozu a papír v ruce. Seriózní lékař neindikuje léčbu po telefonu . Pokud jde o konolonoskopii, ta nemá s celiakií nic společného, tedy nic se tam nezjistí. Takže pokud máte jít na kolonoskopii, měla byste vědět proč. Co chtějí zjistit, z jakého důvodu ji podtupovat. Nevidím tam, žádný důvod.

Vloženo 31.10.11 00:21

#10 Roman (acft@seznam.cz)

Dobrý den, poraďte prosím jestli je pravda, že 3 plzeňské piva jsou v toleranci pro bezlepkovou dietu? Četl jsem to na letáku od McDonalds

Vloženo 01.11.11 20:03

#11 helena

Obávám se, že Mc Donalds není ten, kdo by byl odborníkem na bezlepkovou dietu, znal povolené denní limity lepku (které se mimochodem u kažného liší)a znal obsah lepku v plzeňském pivu. Můžete si namlouvat, co chcete, ale za své zdraví jste zodpovědný jen vy sám. Tady vám těžko někdo poradí, protože potřebné informace taky nemáme, ale běžné pivo není vhodné pro bezlepkovou dietu. Máte možnost pít bezlepkové.

Vloženo 01.11.11 22:09

#12 Františka Adléta

Paní Heleno,děkuju za Váš názor a vysvětlení. Jsem z toho zatím dost zmatená,a tak mi tyto stránky hodně pomáhají... PŘEJU VŠEM HLAVNĚ ZDRAVÍČKO.

Vloženo 01.11.11 23:18

#13 kikin

Plzeňský pivo, je podle mých informací (a zkušeností) v pořádku...a pak myslím ještě Stella, ale tou si nejsem jistá

Vloženo 07.02.12 19:39

#14 Františka Adléta

Všechny tady zdravím a odepisuju,jak jsem pochodila :-) Vím,že jsem od tématu,ale pro info někomu,aby věděl, co provede nedodržování diety !!! I když nevědomé ! Předtím jsem měla odběr z tenkého střeva a tam se celiakie potvrdila. Na koloskopii jsem nakonec šla . Bylo prý potřeba zjistit stav tlustého střeva , když jsem se neléčila .Zánět byl na mnoha místech,takže odběry tkáně. Po vyšetření mi doktor sdělil,že se obával lymfomu./I to může nastat při nedodržování diety!Straším úmyslně,kdyby můj příspěvek četl někdo,kdo tuto nemoc podcení.../ Po třech týdnech výsledky z histologie vyloučili ulcerozní kolitidu i Crohn.chorobu , na kterou záněty ukazovaly. MOOOC JSEM SI ODDYCHLA! Dietu držím od října a lepší se to.. HURÁ :-) JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJU HELENĚ,MARTINĚ A FRANTOVI ZA PODPORU A RADY . HLAVNĚ ZDRAVÍČKO :-)

Vloženo 11.03.12 15:47

#15 Kačka (kacena.jindru@seznam.cz)

I když je to tedy mimo založené téma,tak k těm pivům.Plzeňská 12° ma 0,25mg lepku na 1 litr.Takže 1,5l denně to jistí pokud ale nesníte už žádný jiný "zbytkový" lepek v čemkoliv!!!!Zdroj:loňské sezení v Globusu.

Vloženo 13.03.12 09:38

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.