Diskuze: Jak vysvětlit rodičům, že se celiakie nedá vyléčit?

« zpět na přehled témat
autor: Lukáš

Dobrý den, mám jeden dotaz - přítelkyně má celiakii a mí rodiče nějak nemohou pochopit, že tato nemoc je nevyléčitelná a pořád si myslí a nechávají se ovlivnit různými názory, že se vyléčit dá a člověk nemocný celikií by si podle nich mohl dát rohlík atd. už nevím, co s tím mám dělat a jak jim tohle vysvětlit, prosím poraďte. Díky moc

Vloženo 20.11.11 20:16

#1 franta

Asi budeš muset rodičům napřed vysvětlit něco z genetiky a imunologie-"selský rozum" na to nestačí.

Vloženo 21.11.11 02:35

#2 Marta

Tvoje rodiče mají evidentně nízké IQ, takže je zbytečné se jim snažit něco vysvětlovat.

Vloženo 21.11.11 16:03

#3 Věrka

Lukáši,nesnaž se o to.Podle vlastní zkušenosti vím,že je to zbytečné.Kašli na to,jen ztrácíš zbytečně sílu.Tvá přítelkyně může být šťastná,že ty víš o co "go" a budeš respektovat její dietu.A to je hlavní,ne?

Vloženo 21.11.11 18:26

#4 Lukáš

franta: jo, tak to bude problém, oni o tomhle nemají ani páru:-(

Vloženo 22.11.11 19:45

#5 franta

Lukášovi:Jde hlavně o to,jestli chtějí vědět.Nesouvisí to s IQ,ale spíš s přesvědčením o "vlastní pravdě".

Vloženo 22.11.11 20:06

#6 Kačka (kacena.jindru@seznam.cz)

Moji rodiče taky pořád mé stonání :-) zlehčují...Jsem ráda,že si dietu řídím sama.Jesli tvoji rodiče nechápou a nepochopí,tak nic nevysvětluj...Ono po stoprvní je to opravdu úúúnavné.A jak tu někdo psal,tak hlavně,že víš ty co a jak a jsi přítelkyni oporou.Jídlo u vašich bych si asi moc nedávala-být přítelkyní.Má mamka mi nabídla máslové sušenky s tím,že jsou z másla :-D :-D a makovec z máku :-D :-D má reakce...

Vloženo 23.11.11 15:19

#7 Týnka

No, já na vysvětlování některým "odolným" jedincům už nemám sílu. Jedna kamarádka si ze mě v podstatě "utahuje". Jí to asi ani nedochází, ale komentuje mé jídlo, dělá si legraci, že pro mě koupí "lepkové" věci apod. Já jsem z toho vždy v šoku a celkem mě to i uráží a je mi to líto, ale nemám sílu u tak základní věci vysvětlovat, jak to je a že mi to ubližuje, protože mi to přijde jako tak základní nevychovanost, že se s ní o tom bavit je mi úplně trapné. No, čili se to asi nikdy nevyřeší...

Vloženo 23.11.11 16:37

#15 ala

Mému synovi bezlepková a bezmléčná dieta na atopický exem nepomohla. Tyto diety nezpůsobují exem ale vyloučení alergenů má ulehčit imunitě. Lucie těch tvých 20 procent je blbost predispozici má 40% lidí v ČR a celiakii 0,5 procenta. Z 20% se celiakie statisticky dědí z rodiče celiaka na dítě.

Vloženo 26.11.11 20:32

#16 lucie

pro alu: dedicnost je 10% a tech 20% nemam ze sve hlavy, ale z "knihy" s mymi vysledky, kterou mi predali pri genetickem vysetreni.

Vloženo 27.11.11 01:04

#17 ala

Dříve se skutečně uváděla dědičnost celiakie z rodiče na dítě ale tak poslední dva roky se uvádí 20%. Pokud o tom něco chceš vedět genetiku má hezky popsanou genetička Mudr Maňásková zde http://medicinman.cz Ty procenta v populaci uvádí 30-40 jsou hned v bílé tabulce navrchu s názvem podmínky rozvoje celiakie.

Vloženo 27.11.11 01:34

#18 Petra

Atopický ekzém určitě neměl, ale průjmy a bolesti břicha ano. Jestli mu dělali nějaké testy, to bohužel nevím, musela bych se zeptat. V podstatě měl zřejmě to, co píše paní Ala v příspěvku č. 10.

Vloženo 28.11.11 10:23

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.