Mate prosim niekto skusenost s depresiou ako sprievodnym javom pri celiakii ?Citala som, ze moze byt prejavom este neliecenej celiakie. Mozu v pripade bezlepkovej diety tieto problemy zaniknut alebo aspon sa upravit ?
Vloženo 15.02.06 12:46
V mém případě to tak bylo,nevím jak u jiných.A po dietě jsem už tyto problémy opravdu neměla.Ale já zase neměla výraznější zažívací potíže.Byla jsem léta v očích doktorů simulant :-)
Vloženo 15.02.06 18:33
velké psychické projevy měl i můj syn. už to s ním bylo hrozné, nezvládatelné. on měl prostě všechny projevy typické pro celiaka. i lékař se divil, jak brzy to přešlo po nasazení diety. i když přímo po nasazení, kdy přišla změna pro organismus to balo také šílené. pak teprve došlo ke zklidnění. tehdy měl 4,5 roku.
Vloženo 15.02.06 21:42
Musim rici, ze jsem hodne vdecna za diskuzi, ktera probiha na techto strankach. Kdyz jsem jeste o sve nemoci nevedela a porad jsem si stezovala, ze mi neni dobre, ze mi neco musi byt, tak me vsichni meli za simulanta a nechapali, jak si mlada holka muze porad na neco stezovat. Ale clovek sam vi nejlepe, jak mu je, takze jsem se nedala a nakonec se z toho vyklubala celiakie. Je mi jasne, ze u kazdeho se po nasazeni diety upravuje stav ruzne rychle, ale jsem rada, ze vim, ze kdyz vsechny priznaky neskoncily ihned s nasazenim diety, takze je to normalni a musim pockat, az se vse upravi samo, vsak taky telo muselo bojovat urcite pekne dlouho s tim previtem lepkem...
Vloženo 16.02.06 07:54
ahoj, dietu držím už 2 roky, přerušila jsem ji snad jen dvakrát a jenom proto, že už jsem neměla nic jiného k jídlu. Mohu říct, že jsem opravdu poctivá. Ale bohužel se mé příznaky sice zlepšily, ale rozhodně nevymizely. Coeliakii mi zjistili až po porodu, současně jsem prodělala zánět štítné žlázy a jsem silný alergik na prach. Vše by se dalo zvládnout, ale stále se nemůžu vyrovnat s depresemi. Jsem vysílená, připadám si neschopná, že mě vysílí i běžná péče o domácnost, a jako hypochonrd, který si ve 30 letech neustále na něco stěžuje. můžete mi prosím poradit za jak dlouho po nasazení vaše problémy zmizely? děkuji
Vloženo 26.09.06 16:49
omlouvám se za překlep v mé e-mailové adrese. děkuji
Vloženo 26.09.06 17:01
Já myslím, že hodně problémů zmizí samo až s tím, když se člověk s dietou smíří, najde si na ní spíš věci pozitivní a ne negativní a pustí, najde si na volný čas činnost, která ho baví, nějaký koníček a pustí myšlenky okolo diety z hlavy (samozřejmě nevypustí dietu jako takovou:), ale jen věčné přemýšlení, proč zrovná já apod....)
Vloženo 27.09.06 07:43
Darko, byla jsem na tom podobně a z depresí po zjištění celiakie mi pomohla moje známá psychiatrička. Pokud u vás tento stav přetrvává, nebojte se a navštivte odborníka. Také jsem měla pocit, že to nemůžu zvládnout a že svět za nic nestojí a nemohla jsem se z toho vyhrabat. Teď jsem - jak píše Jitka- s dietou naprosto smířená, netrpím, když jdu kolem pekárny, nenadávám na osud. Existují totiž horší nemoci, než ta moje.
Vloženo 27.09.06 10:52
mela jsem deprese brala jsem antidepresiva citalec a neurol,lecila jsem se nekolik let a pomohlo to citila jsem se asi rok dobre,ale letos v dubnu jsem havarovala a depky se vratily,znovu beru leky,zhatilo mi to vsecky plany uz je o neco lepe,ale bude to zas trvat nez se vrati vse do normalu.budu vdecna za kazdou radu preji vsem hodne zdravi marcela
Vloženo 23.11.07 23:26
ahoj všem,
prosím vás, jak vám zjistili, že máte celiakii..?!? Mám totiž úplně stejné problémy jako spousta lidí co tady píše - jsem za hypochondra, věčného simulanta atd., prostě sytý hladového nevěří. Mám 25, problémy mi začaly v 18, šílené křeče že si musím vždycky lehnout, nadýmání, průjmy, zácpy a když ani jedno z toho, tak takový (já tomu říkám) mělký pocit, nevím jak to lépe indentifikovat.. byla jsem snad na všech vyšetřeních, včetně gastroenterologie a kalanoskopie, ale prý to mám psychosomatického původu. Přitom já VÍM, cítím, že to není jen tímto, že s mým tělem je fyzicky něco v nepořádku. To že by to mohla být celiakie mi už říkalo více lidí, jsem hubená a vysoká, přitom stále jím, také mám tendence k hyperfunkci štítné žlázy (ale asi jen o 5 desetin, takže prý laboratorní úlet), jsem přecitlivělá a trpím úzkostmi už od dětsví... slyšela jsem o testu na celiakii z vlasu, máte s tím někdo zkušenosti? Budu nesmírně ráda za jakýkoli příspěvek a odpověď! Díky moc! zdraví Bára
Vloženo 19.02.08 17:00
V lékárně jde koupit test Biocard - stojí cca 360,- Kč a dělá se z kapky krve odebrané z prstu. Zkuste si ho udělat a pokud bude pozitivní, tak se obraťte na odborníka.
Vloženo 19.02.08 17:28
Báro,já bych doporučila spíš hledat odborníka v oboru celiakie. Na tomto serveru najdeš odkaz na MUDr. Utěšeného, který je sice dětský lékař, ale mám dojem, že člověka neodmítne. A když nic jiného, poradí ti, kam skutečně jít.
Psychomatického původu je prakticky každá nemoc. A pokud je ti zle, ale laboratorní testy ukazují "normál", pak jsi pro lékaře zdravá. Jenže ty víš, že to tak není . No a časem ti tento rozpor způsobí skutečné problémy s psychikou.A pak už sama nevíš.Říká se tomu bludný kruh.A z něj se pak těžko vystupuje. Naber odvahu, obvolej lékaře, kteří se zabývají touto problematikou, nedej se odradit.Věř mi, lékaři fungovaní jsou ochotní poradit i pomoci, jen je musíš najít. Z vlastní zkušenosti vím , že jsou .
Byla jsem na tom stejně.Našla jsem cestu já, zvládneš to i ty. Pokud chceš bližší radu, napiš mi na můj mail, ráda se podělím o svoje zkušenosti. I nám v začátku pomáhali jiní.
Hezký podvečer ti přeji
Sylva
Vloženo 20.02.08 17:30