Diskuze: proškolení pedagogů a výchovných pracovníků

« zpět na přehled témat
autor: h

Nemůžu najít to vlákno, kde jsme o tom psali, tak zakládám nové: tak zatím z proškolení pedagogů nebude nic, protože KÚ nám sdělil, že se takové téma pro tuto výzvu nehodí. Snad ten příští, který vypíšou po novém roce. Bohužel je to problém, protože většina EU projektů se pro celiaky nehodí žádným způsobem. Většina je zaměřena na další vzdělávání, na vzdělávání nepřizpůsobivých, nebo obecně na blbosti typu diskriminace apod. V oblasti sociální zase jen drogy, a sociálně nepřizpůsobivý, přistěhovalci apod. Nikam se nevejdeme. Prostě celiaci nic nepotřebujou.

Vloženo 22.10.09 11:21

#1 Soňa Straková (sona.coeliac@seznam.cz)

Ahoj, to je mi líto. Ale dalo se to čekat.Jak jinak ? Soňa

Vloženo 22.10.09 19:33

#2 sylva (malkicova@seznam.cz)

Asi budeme muset ještě pár let počkat, až těch diagnostikovaných celiaků přibude.Je to škoda. Vypadalo to zajímavě.

Vloženo 25.10.09 09:16

#3 ala

Jo, hlavně vypadaly dobře dotace pro Helenu. Každý rodič by si měl pedagogy kteří přicházejí s jeho dítětem do styku proškolit sám, a také si kontrolovat zda podle toho postupují. V současné době je na BL dietě cca 1 dítě z tisíce. jaký efekt by asi mělo školení pedagogů škol, kde žádné dítě s BL dietou nemají? Neměli by se raději školit dětští lékaři aby děti s obtížemi byly odhaleny? Tam bych ty dotace viděla účelněji využity.

Vloženo 25.10.09 12:32

#4 franta

Pro alu:Asi jste neviděla ty Černé ovce-pokud je ve škole sto žáků,je velká pravděpodobnost,že tam jeden celiak je.Když se může ve škole učit,že lepek je důležitá složka pšenice(to si ze základky pamatuju),každý kantor by měl vědět,že pro asi to jedno procento lidí,je to smrtelně nebezpečná substance.Potom by se už "proškolil" sám,aby věděl,jak se k takovým žákům stavět. A žáci-potenciální lékaři by už od základky věděli,co je lepek a co může způsobit.Rodič,který narazí na natvrdlého kantora to "polepí" dítěti stejně,ne li hůř,když se to stane s doktorem(doktor se dá vyměnit většinou snadněji než škola). Zdraví "franta". P.S.A s paní Helenou jste si mohla "vyjasnit problémy" na místě a neřešit to přes diskuzi.

Vloženo 25.10.09 13:17

#5 sylva (malkicova@seznam.cz)

Alo, co je špatného na tom, že by někdo dostal dotace, kdyby za ně odvedl kus potřebné práce? Žijeme v tržním hospodářství, ne na Měsíci.

Vloženo 25.10.09 19:44

#6 lída

Moje zkušenost-syn má celiakii na začátku roku vyplnuji dotazník kde chce učitelka znát zdravotní stav tak to tam napíši,jídlo si nosí samozřejmě a naštěstí je zodpovědný zatím je mu 10let a ví v čem je a když neví tak si to nevezme-a učitelka mu nabízí vánoční perníčky apod.takže asi učitelka nemá páru co je celiakie.

Vloženo 25.10.09 20:08

#7 ala

Černé ovce jsem viděla. Podle mého názoru udělala chybu matka. Poučit učitelku u autobusu nestačí. Měla se osobně domluvit s vedoucí stravování a kuchařem a předat veškeré pokyny písemně a denně to kontrolovat telefonicky u učitelky. Každé sté dítě sice celiakii má, ale odhalené je jen každé tisícé. Mě nevadí podnikání kolem celiakie, to samozřejmě vítám. Mě vadí když se někdo staví do role nezištného zastánce celiaků a přitom na nich vydělává. Paní Helena neměla žádné vzdělávání pedagogů avizovat, když neměla písemně slíbenou dotaci. Seriozní podnikatel nikdy neslibuje, co nemůže splnit. Lído, co vám brání učitelku vhodnou formou upozornit, že nemá nic lepkového synovi nabízet.

Vloženo 25.10.09 22:59

#16 franta

Pro učitelku:S vámi bych si asi podiskutoval velmi dlouho,což v této diskuzi není možné,odpovím proto na první otázku ano,na druhou rovněž ano.Pro Vaši informaci-já osobně nejsem celiak a rozhodně nemyslím jen "na sebe".Vědomosti(o celiakii),ke kterým jsem přišel jak "slepý k houslím",se snažím předávat všem potřebným(je jich v republice ještě asi 100 tisíc).Fenylketonuretiků je v republice "jen"několik set a o svojí nemoci vědí asi všichni.Rozhodně se tyto dva problémy nedají srovnávat(oba jsou velmi závažné),stejně jako celiakie a další nemoci-o tom už jsem do této diskuze psal.

Vloženo 20.02.10 19:35

#17 ala

Zdroj www.internimedicina.cz Mudr. Kohout Článek z roku 2006 Četnost Celiakie není tak vzácná choroba, jak se soudilo dříve, její prevalence (to znamená počet pacientů postižených touto chorobou) se v České republice odhaduje na 1:200–250. Předpokládá se, že touto chorobou trpí okolo 40–50 tisíc osob. V současné době je sledována pouze asi desetina, to znamená okolo 4000 pacientů. Konec citace. Můj dodatek V současné době je sledován asi dvojnásobek .

Vloženo 20.02.10 22:40

#18 učitelka

Nevím, pane Františku, jestli se Vás otázky nedotkly. Bohužel, to jsou tyhle netové diskuze, no. Vycházím ze zkušeností celiatičky a zároveň učitelky. Za svou poměrně krátkou praxi jsem řešila problémy rodičů dětí, které měly nejrůznější nemoci a všichni měli pocit, že bychom měli o jejich problému vědět sami dost. Zvlášť na prvním stupni je to veliký problém. Konfrontovalo mě to tedy s vlastní zahleděností do celiakie a těmito diskuzemi. Takže když už by se našlo místo ve vzdělávání (jakože je na školách Výchova ke zdraví - otázkou je pojetí obsahu, nezaplácneme ho přeci pouze celiakií, takto naivní nebudeme. Chce to koncepci, která bude brát v potaz nejdůležitější problémy, které se na školách ve spojení se zdarvím objevují. Jen za sebe mě napadá, jak by to vypadalo za pár let, kdyby se do vdělávání kuchařů a číšníků zavedl úvod do vaření diet. Možná bychom i mohli do některých restaurací:-)

Vloženo 23.02.10 11:27

#19 franta

Pro učitelku:Rozhodně jste se mne svými otázkami nedotkla -nemůžete přece vědět,co jsem zač.K tomu školnímu vaření-v naší základce je "osvícená" šéfkuchařka,která vaří několik diet,včetně bezlepkové ,dokonce i bezvepřovou-pro několik arabských dětí.K té informovanosti o celiakii-jak už jsem napsal,stačilo by,kdyby se učilo,že pro některé lidi je pšenice(chléb náš vezdejší)smrtelně nebezpečná.Ani by se nemusel uvádět ten lepek.A protože už "hodně pamatuji",tak si pamatuji i různé informace o zdraví,keré jsme se na základce učili-opět nedokonale-mýt si ruce před každým jídlem ano,ale že člověk je vybaven imunitním systémem,který ho od většiny infekcí spolehlivě ochrání,to už nám nikdo neřekl.Ale nemůžeme tady probírat osnovy-určitě by se mělo přiměřeným způsobem učit o různých hendikepech,které mohou spolužáci mít,už jen kvůli té integraci postižených do "normálního"kolektivu.A protože jste učitelka,můžete se o to víc řídit mým "heslem"-vysvětlovat,vysvětlovat,vysvě..... Zdraví "franta".

Vloženo 23.02.10 14:33

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.