Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Váš názor ohledně naplánování těhotenství. Před pár dny mi byla diagnostikována celiakie a ihned jsem začala dodržovat bezlepkovou dietu. Ještě před touto diagnózou jsme se s přítelem pokoušeli o miminko, ale hned jak mi řekl pan doktor, že má u mě podezření na celiakii, pokusy o miminko jsme odložili. Teď nevím, po jak dlouhé době bude mé tělo připraveno na těhotenství a kdy se tedy budeme moci opět pokoušet. Děkuji za Váš názor. Renáta
Vloženo 11.02.10 12:41
U každého je to jiné jak očistí tělo od lepku je to individuální někomu 3 měsíce někomu rok to trvá.Na Vašem místě bych počkala až budete mít krevní testy negativní na lepek ....
Vloženo 11.02.10 12:58
V podstatě můžete hned. Otázka je jen zda se ti podaří otěhotnět, protože neléčená celiakie mimo jiné způsobuje neplodnost. Pokud ano, není problém. Pokud tě netlačí čas-biologické hodiny, můžeš počkat až budeš mít negativní protilátky. Pečlivě dodržuj dietu a nezapomeň, že se musí otestovat celá rodina, tj. rodiče, prarodiče, sourozenci a děti tvých sourozenců.
Vloženo 12.02.10 14:23
Dovolil bych si malé upřesnění.Místo způsobuje neplodnost,bych napsal -může způsobovat neplodnost.Po zdárném otěhotnění mohou(ale nemusí)následovat i další problémy-u celiakie není nikdy nic na 100%.Zdraví "franta".
Vloženo 12.02.10 20:23
Chtěla bych uklidnit ženy s celiakií toužící po dítěti. Neléčená celiakie skutečně nemusí způsobovat u všech žen neplodnost. Já otěhotněla neplánovaně v 39 letech a mám zdavé / zatím/ dvouleté dítě. Celiakii mi zjistili až po porodu ve 40 letech. Myslím si, že v těhotenství stačí užívat Mamavit nebo něco podobného a dodržovat dietu.
Vloženo 13.02.10 00:11
Dodržujte dietu, Vaše naděje na otěhotnění se zvýší, a i když dítě může celiakii zdědit, není důvodem nemít děti.
Vloženo 13.02.10 11:02
Renáto, doporučila bych Ti raději nikam nespěchat a uzdravit nejprve střeva. Zdravá střeva znamenají dostatek potřebné výživy pro dítě v bříšku. Souhlasím s panem Frantem, že nemusí být problém v otěhotnění, ale může dojít např. k poškození plodu. Mě diagnostikovali celiakii až po druhém těhotenství a bohužel díky nedostatku živin dopadlo druhé těhotenství špatně (ve 21.tt zjištěno vážné poškození mozku). Je pravdou, že jsem nedržela dietu (nevěděla jsem, že mám tuto nemoc), ale já osobně raději další těhotenství odsunu klidně i o rok (je mi 37), abych si pak z porodnice odnesla zdravé dítě.
Vloženo 15.02.10 00:37
Já začla plánovat mimčo po cca 1,5 roce bzl.diety mám i endometriózu tak jsem hned tak s otěhotněním nepočítala ale po pul roce se podařilo,tak si taky myslím dát střeva do pořádku a pak to zkusit:-))
Vloženo 15.02.10 19:32
Mě se podařilo otěhotnět po roce a půl bezlepkové diety:-)a Soňo máte tu celiakii potvrzenou biopsií?kvůli třeba příspěvkům od pojišťovny(každá koruna pak dobrá)A máte alergii na lepek či celiakii?
Vloženo 17.01.12 11:33
Jani, mám psanou ve zprávě celiakie, na biopsii jsem byla,tam mi to právě potvrdili. ony se dají dostat nějaké příspěvky?
Vloženo 17.01.12 20:59
Ahoj Soňo pojištovna ČPZP (205),dává 1.500,-Kč ročně,mrkni na jejich stranky www.cpzp.cz da se tam stahnout formulař na potvrzeni od gastroenterologa to pak na pojištovnu zaneseš a pak stači nasbirat paragony kde jsou napsane bez.potraviny a oni ti do tydne pošlou penize na účet.Akorat jak to je se změnou pojištovny to by ses tam musela zeptat a hlavně to pak musiš nahlasit v praci a u doktorů...
Vloženo 19.01.12 19:13
Jani, děkuji, zjistím to.
Vloženo 20.01.12 20:22